ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2018

Αυτό που συνέβη στον μαραθώνιο του Βερολίνου – τον μεγαλύτερο της Ευρώπης με τη συμμετοχή 44.389 δρομέων από 133 χώρες – θα μείνει στην ιστορία για δεκαετίες. Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, κορυφαίος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, πέτυχε αυτό που τόσο καιρό έψαχνε, ένα παγκόσμιο ρεκόρ!
Διέλυσε το 2:02:57 που είχε από το 2014 – και πάλι στον μαραθώνιο του Βερολίνου – ο Ντένις Κιμέτο, ολοκληρώνοντας τον αγώνα του σε 2:01:39, χρόνος ασύλληπτος, 78 δευτερόλεπτα καλύτερος από την προηγούμενη κορυφαία επίδοση του κόσμου!
Πρόκειται για… “εξωγήινο” παγκόσμιο ρεκόρ από τον κορυφαίο δρομέα που έχει γνωρίσει ο αθλητισμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο 33χρονος Κενυάτης κατά μέσο όρο έτρεξε σε λιγότερο από 3 λεπτά το χιλιόμετρο (2,89 για την ακρίβεια).
Ο Κιπτσόγκε είχε επισημάνει ότι στόχος του είναι η βελτίωση του ατομικού του ρεκόρ και έπειτα θα κυνηγούσε το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήθελε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια μια τέτοια επίδοση, για την οποία είχε προετοιμάσει τους πάντες πέρσι όταν στην πίστα της Φόρμουλα 1 στη Μόντσα είχε κάνει 2:00:25, αλλά εκείνη η επίδοση δεν ήταν σε αγώνα και δεν μέτρησε ποτέ ως παγκόσμιο ρεκόρ.
Η επίδοση του Κιπτσόγκε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κατάφερε τρέχοντας μεγάλο μέρος της διαδρομής χωρίς “λαγό”, καθώς όλοι πλην του Μπόιτ εγκατέλειψαν νωρίς, δίχως να μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό του. Για 17 χιλιόμετρα ο Κενυάτης έτρεχε μόνος του, με αντίπαλο τον χρόνο, αλλά τον κέρδισε και αυτόν.
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο συμπατριώτης του Έιμος Κιπρούτο με 2:06:23 και τρίτος ήταν ο επίσης Κενυάτης, Γουίλσον Κίπσανγκ – ο μοναδικός που έχει κερδίσει τον Κιπτσόγκε, αλλά το 2013 – με 2:06:48.

Κιπτσόγκε: “Ευλογημένος και χαρούμενος”

Μετά το τέλος του αγώνα του Κιπτσόγκε έτρεξε στην αγκαλιά του προπονητή του, Πίτερ Σανγκ και αφού ευχαρίστησε προπονητές, χορηγούς, διοργανωτές και τους Βερολινέζους που κατέκλυσαν τους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας υποστήριξε: “΄Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω αυτήν την ημέρα. Είμαι ευλογημένος και χαρούμενος που έσπασα το παγκόσμιο ρεκόρ. Λένε ότι μπορεί να μην τα καταφέρεις δύο φορές, όχι όμως και την τρίτη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με βοήθησαν για να βρίσκομαι εδώ. Ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Είχα το δικό μου ρυθμό, εμπιστεύτηκα τους γυμναστές μου, το πρόγραμμά μου και τον προπονητή μου. Αυτό ακριβώς μου έδωσε την ώθηση στα τελευταία χιλιόμετρα”.
Πρόσθεσε πως “για 17 χιλιόμετρα έπρεπε να τρέξω μόνος και ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά σκεφτόμουν ότι τρέχω στην Κένυα και την δουλειά που είχα κάνει στην Κένυα. Αυτά μου έδωσαν την ώθηση” και κατέληξε με χιούμορ για τον επόμενο στόχο του: “Έχω τρέξει 2:00, 2:01, 2:03, 2:04 και 2:05. Πρέπει να τρέξω και 2:02…”.

 

Η Τσερόνο έκανε το… νταμπλ για την Κένυα

Δεν ήταν μόνο ο Έλιουντ Κιπτσόγκε που κέρδισε για την Κένυα στο Βερολίνο, αλλά από την ίδια χώρα ήταν και η νικήτρια στον αγώνα των γυναικών. Η Γκλάντις Τσερόνο ήταν εντυπωσιακή και έκοψε πρώτη το νήμα σε 2:18:11, αφήνοντας μακριά από την κορυφή το φαβορί για τη πρωτιά, Τιρουνές Ντιμπάμπα (Αιθιοπία), η οποία έμεινε στην τρίτη θέση με χρόνο 2:18:55. Ανάμεσά τους βρέθηκε η Ρούτι Αγκά από την Αιθιοπία με 2:18:34.
Η Τσερόνο είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον μαραθώνιο του Βερολίνου και το 2015 και το 2017, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα των γυναικών οι τρεις πρώτες έτρεξαν κάτω από 2:19!
“Ο στόχος μου ήταν να κάνω ρεκόρ αγώνα και να τρέξω κάτω από 2:19. Είμαι χαρούμενη που πέτυχα το ρεκόρ αγώνα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και με βοήθησαν να τρέξω γρήγορα. Ελπίζω να επιστρέψω την επόμενη χρονιά για να κάνω και πάλι ρεκόρ αγώνα”, είπε η Τσερόνο.