Υπάρχουν φορές που η ζωή ενός ανθρώπου καθορίζεται από το όνομα που κληρονομεί. Ενας γόνος μια πλούσιας οικογένειας ή ένας απόγονος μιας φατρίας ευγενών καλείται να σηκώσει εξαιρετικά βαρύ φορτίο, να σταθεί αντάξιος των προγόνων του, να διατηρήσει ή και να αυξήσει τον πλούτο που ήρθε στα χέρια του.

Κάποιες φορές το επώνυμο μπορεί να γίνει αντικείμενο χλευασμού, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες ή να στιγματίσει κάποιον, αν οι πρόγονοί του το κηλίδωσαν με τις πράξεις τους ή δεν ακούγεται τόσο εύηχο στα αυτιά των υπόλοιπων ανθρώπων.

Αν όμως ένα ουδέτερο ηχητικά ή κληρονομικά επίθετο βάζει κάποιον σε μπελάδες χωρίς προφανή αιτία τότε κάτι ανησυχητικό συμβαίνει.

Dalilah Muhammad
Dalilah Muhammad / photo angelos zymaras

Τρανό παράδειγμα την Νταλιλά Μοχάμεντ, η Αμερικανίδα χρυσή ολυμπιονίκης των 400μ με εμπόδια. Η Νεοϋορκέζα στην καταγωγή, κληρονόμησε το πιο συνηθισμένο μουσουλμανικό επίθετο, το όνομα του προφήτη του Ισλάμ, από τους γονείς τους Ναντιρά και Ασκια. Η αφοσιωμένη, αλλά συνάμα φιλελεύθερη οικογένειά της την γαλούχησε με τις αρχές της θρησκείας που επέλεξε, ωστόσο δεν παρέλειψε να της διδάξει την ανοχή και τον σεβασμό στους αλλόθρησκους συνανθρώπους της. Ο πατέρας της Ασκια είναι ο ιμάμης στο τέμενος της περιοχής που διαμένουν στο Κουίνς, αλλά ποτέ δεν πίεσε την κόρη του να φορέσει μαντίλα (hijab).

Οι πρόσφατες επιλογές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δαιμονοποιήσει  κάθε τι μουσουλμανικό που προέρχεται από εφτά συγκεκριμένες χώρες (αλλά στη συνείδηση των φανατικών από όλο τον ισλαμικό κόσμο) με την αιτιολογία της προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την Μοχάμεντ.

«Είναι τρελό, τρομακτικό θα έλεγα, αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Όλα τα μέλη της οικογένειάς μου ανησυχούν για το μέλλον. Για την μητέρα μου δεν είναι ό,τι καλύτερο να βλέπει την κόρη της, που είναι εκτεθειμένη στη δημοσιότητα, σε αυτό το νέο περιβάλλον προκατάληψης. Ο πατέρας μου, αντίθετα, βλέπει τις επιτυχίες μου ως ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο για να αρχίσουν να βλέπουν τους μουσουλμάνους με διαφορετικό μάτι.

Από τη μια έχουμε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και από την άλλη έχω να αντιμετωπίσω κριτικές από ανθρώπους οι οποίοι με κατηγορούν ότι δεν είμαι τυπική μουσουλμάνα επειδή δεν φοράω hijab. Όμως, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να εκφράζει την πίστη του με διαφορετικό τρόπο».

Η Μοχάμεντ ανησυχεί ότι το επίθετό της ίσως της προκαλέσει προβλήματα με ατελείωτους ελέγχους και καθυστερήσεις στα μελλοντικά της ταξίδια, που δεν θα είναι και λίγα. Μια κατάσταση που ήδη έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές ένας άλλος αθλητής με το ίδιο όνομα, ο Καναδός, γεννημένος στη Σομαλία, Μοχάμεντ Αχμεντ, τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 στα 5000μ.

«Λόγω του τόπου καταγωγής μου και του ονόματός μου, πάντοτε με σταματάνε στα αεροδρόμια για έξτρα ελέγχους. Είναι η ιστορία της ζωής μου. Εχω περάσει ατέλειωτες ώρες σε αεροδρόμια για αυτόν το λόγο έχω χάσει πάμπολλες πτήσεις. Όταν ήμουν νεότερος με ενοχλούσε αυτή η κατάσταση, έλεγα ‘γιατί συμβαίνει σε εμένα αυτό;’. Οσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ την προκατάληψη προς την καταγωγή μου, τη θρησκεία μου» μαρτυρεί ο 26χρονος Αχμεντ.

Σιφάν Χασάν
Σιφάν Χασάν

Ανησυχίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ έχει εκφράσει και η πρωταθλήτρια κόσμου στα 1500μ, Σιφάν Χασάν, που γεννήθηκε στην Αιθιοπία, αλλά αγωνίζεται με τα ολλανδικά χρώματα. Πρόσφατα η Χασάν μετακόμισε στο Πόρτλαντ όπου γυμνάζεται με το γκρουπ του Αλμπέρτο Σάλαζαρ:

«Αισθάνομαι πολύ άβολα με όλη αυτήν την προκατάληψη. Στην Ολλανδία τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η πολιτική του Τραμπ δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, θα την κάνει χειρότερη».

Μια άλλη διάσημη Μοχάμεντ, η χάλκινη ολυμπιονίκης της ξιφασκίας Ιμπντιχάτζ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο στο Ρίο, όταν αφού έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε ολυμπιακό μετάλλιο φορώντας hijab, δήλωσε ότι η ΗΠΑ δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να μείνει ένας μουσουλμάνος. Λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2016, είχε κρατηθεί επί ένα δίωρο σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ χωρίς προφανή λόγο, επιστρέφοντας από αγώνες στο εξωτερικό…