Ο πιο γρήγορος άνθρωπος του πλανήτη το 2017, Τζάστιν Γκάτλιν, περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ικανότητα και το ταλέντο του Γουέιντ βαν Νίκερκ στον στίβο.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Πρετόρια για προετοιμασία, ο Αμερικανός σπρίντερ δεν ήταν φειδωλός όταν ρωτήθηκε για τον Νοτιοαφρικανό σουπερστάρ των 200μ. και 400μ..

Ξεπέρασε σε εγκώμια και τον Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος πριν από δύο μήνες, όταν ήταν στη Νότια Αφρική και είχε ερωτηθεί για τον βαν Νίκερκ, είχε υποστηρίξει πως είναι «εξαιρετικός και λαμπρός, αλλά δεν είναι σπρίντερ».

Ο Γκάτλιν δεν κράτησε τις λέξεις μέσα του. «Όταν κάνεις παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. από τον όγδοο διάδρομο, τότε μπορείς να είσαι ότι θέλεις. Αν έρθει και μου πει ότι είναι ακοντιστής, θα περιμένω στη τελική γραμμή του ακοντισμού για να τον δω τι θα κάνει», είπε ο Γκάτλιν και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω τον Γουέιντ. Είναι ποίηση σε κίνηση, όταν τον βλέπεις να τρέχει, μπορώ να το πω αυτό. Τον βλέπω να μπαίνει στην τελική ευθεία, έχω την εικόνα στο μυαλό μου. Φαίνεται σα να γλιστράει σα γαζέλα, είναι πραγματικά υπέροχο να τον παρακολουθείς. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του».