Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου στις 22 Απριλίου δεν χάνεται. Όχι μόνο γιατί θα τρέξει για πρώτη φορά την απόσταση ο θρύλος των μεσαίων αποστάσεων Μο Φάρα, όχι γιατί εκεί θα είναι οι δύο κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι, Ελιούντ Κιπτσόγκε και Κενενίσα Μπεκέλε, αλλά και γιατί η Μέρι Κεϊτάνι έχει στόχο το παγκόσμιο ρεκόρ.

Η 36χρονη Κενυάτισα δρομέας δήλωσε συμμετοχή στον σπουδαίο μαραθώνιο του Λονδίνου με μοναδικό στόχο να καταρρίψει την επίδοση της Πόλα Ράντκλιφ με 2:15:25, που κρατάει 15 χρόνια και αποτελεί το παγκόσμιο ρεκόρ στη μικτή (ανδρών-γυναικών) μέτρηση.

Η προσπάθεια της Κεϊτάνι θα γίνει με άνδρες “λαγούς” και για να πετύχει το παγκόσμιο ρεκόρ θα πρέπει να τρέχει κατά μέσο όρο το μίλι σε 5:09.8.

To 2017 η Κεϊτάνι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στη μέτρηση μόνο για γυναίκες, καταρρίπτοντας την επίδοση της Ράντκλιφ, με χρόνο 2:17:01.

«Προφανώς κάθε ρεκόρ εξαρτάται από όλα όσα συμβαίνουν την ημέρα του αγώνα. Το Λονδίνο έχει δείξει ότι έχει την πορεία για να σπάνε τα ρεκόρ, ελπίζω ότι θα είμαι καλά από άποψη υγείας και φόρμας και να έχει καλό καιρό», είπε η Κεϊτάνι, κορυφαία μαραθωνοδρόμος του κόσμου και νικήτρια τρεις φορές στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

Αντίπαλες της σπουδαίας Κενυάτισσας θα είναι η 32χρονη Τιρουνές Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία, που έκανε 2:17:56 πέρσι στο Λονδίνο και έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5χλμ. με 14:11.15 και οι Γκλάντις Τσερόνο (Κένυα) και Μάρε Ντιμπάμπα (Αιθιοπία), που έχουν ρεκόρ 2:19.00.