Στα 22 της χρόνια έχει κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και έχει γίνει «αργυρή» ολυμπιονίκης. Προέρχεται από μια χώρα που βουλιάζει στα προβλήματα, που βλέπει τον κοινωνικό ιστό της να διαλύεται, που ευδοκιμεί η φτώχεια, η ανέχεια και η εκμετάλλευση.

Η Γιουλιμάρ Ρόχας ξέφυγε από όλη αυτή την κατάσταση χάρη στον στίβο, κυρίως χάρη στο ταλέντο της στο τριπλούν. Διέπρεψε στο Μπέρμιγχαμ, όπως στο Λονδίνο, το Ρίο και το Πόρτλαντ και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο.

Σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό TeleSur της Βενεζουέλας υπογράμμισε πως «είμαι πολλή χαρούμενη και περήφανη που διατήρησα τον τίτλο στη Βενεζουέλα, για τους συμπατριώτες μου».

Δύο μήνες πριν είχε υποστεί κάταγμα στο πόδι. Δεν φάνηκε καθόλου αυτό. Μπορεί να μην έκανε ούτε έναν αγώνα προετοιμασίας πριν το Παγκόσμιο κλειστού στο Μπέρμιγχαμ, αλλά πήγε εκεί, πήδηξε 14,63μ., πήρε το χρυσό και έφυγε. «Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τον κόσμο που παλεύει για ό,τι θέλει να πετύχει».

Μέσα σε δύο μήνες έφερε τον εαυτό της σε θέση να διεκδικήσει και πάλι μετάλλιο και τα κατάφερε περίφημα. Αρωγός στη προσπάθειά της ο θρύλος της Κούβας, Ιβάν Πεντρόσο, προπονητής της Ρόχας. «Ήξερα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο όλη αυτή η διαδικασία, αλλά με τη βοήθεια του προπονητή μου, της ομοσπονδίας και των ανθρώπων που με υποστήριξαν, της οικογένειάς μου που με φρόντισε, ήμουν έτοιμη να ξεπεράσω και αυτό το εμπόδιο και να είμαι έτοιμη πριν από αυτό που υπολόγιζα», επεσήμανε η Ρόχας και αναφέρθηκε στο ρόλο του Πεντρόσο: «Είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου. Σε τρία χρόνια έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τρεις παγκόσμιους τίτλους και ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Για μένα ο Ιβάν Πεντρόσο είναι ο καλύτερος στον κόσμο και είναι τιμή να δουλεύω μαζί του».

Η Ρόχας μίλησε και για τον ρόλο που έπαιξε ο Ούγκο Τσάβεζ στον αθλητισμό της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας πως αποτέλεσε «θεμελιώδη πυλώνα για τον αθλητισμό στη χώρα, γιατί κατάφερε να φέρει τον αθλητισμό στα χαμηλότερα στρώματα και να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και τις ανθρώπινες αξίες».