Λίγες ώρες μετά το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ του Έλιουντ Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο του Βερολίνου, ήρθε άλλο ένα για να ταράξει τα νερά του παγκοσμίου στίβου.

Ο Γάλλος Κέβιν Μαγιέρ, κορυφαίος δεκαθλητής του κόσμου και παγκόσμιος πρωταθλητής, πριν από μερικές βδομάδες ακυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου με τρία άκυρα άλματα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα όριά του για να κάνει εκεί το παγκόσμιο ρεκόρ που κυνηγούσε.

Το πλήρωσε ακριβά χάνοντας τον – σίγουρο – τίτλο, αλλά εξιλεώθηκε στον εαυτό του και το άθλημα, πετυχαίνοντας τον στόχο του στο μίτινγκ της IAAF στο Ταλένς της Γαλλίας.

Στο προάστιο του Μπορντό, ο Μαγιέρ ολοκλήρωσε τον αγώνα του με 9.126 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του τον σπουδαίο Άστον Ίτον που είχε κάνει το 2015 παγκόσμιο ρεκόρ με 9.045 βαθμούς.

Ο Γάλλος… σούπερμαν έκανε τέσσερα ατομικά ρεκόρ για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Ίτον, ο οποίος τον συνεχάρη δημόσια μέσω του λογαριασμού του στο twitter: “Ήταν μια απίθανη εμφάνιση. Είμαι χαρούμενος για τον Κέβιν Μαγιέρ και για το μέλλον του δεκάθλου. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να ξεπερνώ τα όριά μου και να εμπνέω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο”.

Για τον Μαγιέρ, που πήρε πολύ μεγάλη ώθηση από το κοινό στο Ταλένς, προάστιο του Μπορντό, γι’ αυτές τις στιγμές ζει ένας αθλητής. “Περίμενα πολύ καιρό αυτή τη στιγμή”, είπε ο 27χρονος δεκαθλητής προσθέτοντας πως “ζούμε για τέτοιες στιγμές και είναι απλά απίστευτο. Δεν μπορούσα να κλάψω. Δεν είχα άλλα δάκρυα γιατί έκλαιγα πριν την κούρσα των 1.500 μέτρων”, είπε ο Μαγιέρ.

Πλέον για τον Γάλλο αθλητή υπάρχουν τρεις στόχοι. Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωάθλημα και μια επίδοση πάνω από 9.200 βαθμούς. Όλα δείχνουν ότι και στο Τόκιο και στο Παρίσι το 2020 θα είναι το απόλυτο φαβορί, ενώ για να συγκεντρώσει 9.200 βαθμούς, κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ θα πρέπει να κατέβει τα 48’’ στα 400 μέτρα και ίσως να βελτιώσει την επίδοσή του στο επί κοντώ, όπου βέβαια έχει 5,60 μ. στον κλειστό στίβο.

Οι επιδόσεις του Μαγιέρ για το παγκόσμιο ρεκόρ

100 μέτρα: 10.55 (ατομικό ρεκόρ)

Μήκος: 7,80 μέτρα (ατομικό ρεκόρ)

Σφαιροβολία: 16 μέτρα

Ύψος: 2,05 μέτρα

400 μέτρα: 48.42

110 μέτρα εμπόδια: 13.75

Δισκοβολία: 50,54 μέτρα

Επί κοντώ: 5,45 μ. (ατομικό ρεκόρ)

Ακοντισμός: 71,90 μέτρα (ατομικό ρεκόρ)

1.500 μέτρα: 4:36.11