Σε αναμονή της επίσημης άδειας από την IAAF βρίσκονται Ρώσοι αθλητές που έχουν αιτηθεί να αγωνιστούν και το 2018 ως ουδέτεροι στις διεθνείς διοργανώσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS της Ρωσίας, η Νατάλια Γιουκάρεβα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου είπε ότι η IAAF δεν έχει δώσει ακόμα εγκρίσεις για να συμμετάσχουν αθλητές της χώρας ως ουδέτεροι στις διεθνείς διοργανώσεις το 2018.

Ανάμεσα σε αυτούς τους αθλητές είναι η Μαρία Λασίτσκενε, παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους το 2015 και το 2017, ο Σεργκέι Σουμπένκοφ, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2015 στα 110μ. εμπόδια και οι άλτες Ντανίλ Λισένκο (δευτεραθλητής κόσμου στο ύψος) και Ιβάν Ούκοφ (ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στο ύψος).

Sergey Shubenkov / Σεργκέι Σουμπένκοφ

Η Ρωσία έχει αποβληθεί από την IAAF από το 2015 για θέματα ντόπινγκ, το 2016 η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε πως θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις, χωρίς όμως να αγωνίζονται με τα χρώματα της Ρωσίας, αλλά ως ουδέτεροι.

Η καταληκτική ημερομηνία για τους Ρώσους αθλητές να υποβάλλουν αίτημα στην IAAF για συμμετοχή στις διοργανώσεις του 2018 ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2017, εκτός από την αθλήτρια του μήκους, Ντάρια Κλίσινα, η οποία και είχε ήδη πάρει σχετική άδεια να αγωνιστεί.

Η IAAF γνωστοποίησε ότι ενδεχομένως θα ήταν ελαστική αν υπήρχαν αιτήσεις και αργότερα της 31ης Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 32 απλοποιημένες αιτήσεις και 28 αιτήσεις ρουτίνας.

Η Διεθνής ομοσπονδία τοποθετήθηκε δημόσια, στην ιστοσελίδα insidethegames.biz τονίζοντας πως «υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη που έχει ως προτεραιότητα τους αθλητές, με στόχο να συμμετάσχουν στους επερχόμενους αγώνες. Η IAAF θα προβεί σε ανακοινώσεις μόνο όταν οι αποφάσεις της επιτροπής αναθεώρησης του ντόπινγκ έχουν ληφθεί σχετικά με τις επιτυχείς αιτήσεις και οι αθλητές ενημερώνονται δεόντως».