Χιλιάδες δρομείς όλων των ηλικιών, οικογένειες, ομάδες από εταιρείες μετέχουν στα 3 και 5 χιλιόμετρα που διεξάγονται παράλληλα με τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας.

Είναι μια ευκαιρία να τρέξουν χαλαρά στην πόλη και να δουν το ιστορικό κέντρο, χωρίς αυτοκίνητα. Σε αυτό βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες, που έφερε όλους στη γραμμή εκκίνησης για τις δύο κούρσες. Δύο αγώνες που φέρουν τη «σφραγίδα» δύο μεγάλων χορηγών, τα 3χλμ. WIND και τα 5χλμ. Εθνική Τράπεζα που διεξήχθησαν την Κυριακή 19 Μαρτίου στο πλαίσιο του 6ου ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Χιλιάδες κόσμος μετείχε στα 3 χλμ. WIND/ φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Μιας διοργάνωσης που έχει υπό την ευθύνη του ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας, την Περιφέρεια Αττικής. Όμως πέρα από τους χιλιάδες δρομείς που βάζουν το δικό τους «στοίχημα» για να τρέξουν, υπάρχουν ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες πρωταθλητές που χαίρονται να αγωνίζονται μπροστά σε κόσμο και να χειροκροτεί την προσπάθειά τους. Είναι μια πρόκληση γι’ αυτούς και πολλές φορές μετέχουν για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της προπόνησης και στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τις αγωνιστικές «υποχρεώσεις» που ακολουθούν.

Ο Χρήστος Καλλίας/ φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Έτσι, συνέβη και στα 3χλμ. και 5χλμ. που είδαμε γνωστούς δρομείς μας να περνούν πρώτοι τη γραμμή τερματισμού. Στα 5.000μ. μια γνώριμη φιγούρα των τελευταίων ετών στον ημιμαραθώνιο τερμάτισε πρώτος, ο Χρήστος Καλλίας που νίκησε για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο αθλητής του ΑΟ Μυκόνου κάλυψε τη διαδρομή σε 15.30 και μετά την κούρσα του δήλωσε: «Ο καιρός βοήθησε την πολύ καλή και φέτος διοργάνωση. Ο κόσμος έδωσε το παρών και μας χειροκροτούσε σ’ όλη τη διαδρομή. Είναι ένας άρτια οργανωμένος αγώνας και πιστεύω ότι μπορεί να έχει ακόμη περισσότερους δρομείς. Ευχαριστώ για τη στήριξη τον προπονητή μου Παναγιώτη Γερακό και τον χορηγό μου».

Δεύτερος με 16.20 ήταν ο Λάμπρος Μαλτέζος του (ΓΑΣ Ιλισσός Αθηνών), ο οποίος δήλωσε με το τέλος του αγώνα: «Πρώτη φορά έτρεξα στον συγκεκριμένο αγώνα, ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Ωστόσο η διοργάνωση είναι πολύ καλή και είναι έντονη και η παρουσία του κόσμου».

Τρίτος ήταν ο Μιχάλης Καραγιώργος (16.35), ο οποίος δήλωσε: «Η διοργάνωση είναι φοβερή, με τη διαδρομή να έχει πολλές απαιτήσεις».

Οι τρεις πρώτοι νικητές στα 5χλμ./ φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας

Πέρσι ήταν δεύτερη στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας και φέτος είπε να δοκιμάσει στα 5χλμ. αλλά όπως συμβαίνει σε τέτοιες διοργανώσεις, ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες είναι η Αναστασία Καρακατσάνη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν είχε κανένα πρόβλημα να κόψει πρώτη την κορδέλα του τερματισμού. Κάλυψε την απόσταση σε 18.17.

«Είχε αρκετή ζέστη που μας εμπόδισε κάπως, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Με τη βοήθεια του κόσμου έφτασα στην πρώτη θέση και είμαι χαρούμενη, παρά το γεγονός ότι τα 5χλμ. δεν είναι το καλύτερο αγώνισμά μου. Χαιρόμαστε να τρέχουμε σε τέτοιες διοργανώσεις γιατί δεν υπάρχει το άγχος, όπως στον στίβο. Είναι ωραίο να βλέπεις κόσμο να τρέχει ή να μας χειροκροτεί», είπε η αθλήτρια του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που γυμνάζεται με τον Παναγιώτη Χαραμή.

Η Ειρήνη Τσουπάκη/ φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Δεύτερη ήταν η Ειρήνη Τσουπάκη σε 19.26. «Πέρυσι ήμουν θεατής και φέτος έτρεξα γιατί ήθελα να δοκιμάσω για πρώτη φορά και χαίρομαι που πήρα τη δεύτερη θέση», δήλωσε από την πλευρά της, ενώ τρίτη ήταν η Αγγελική Καλύβα σε 20.04. «Ήταν δύσκολη διαδρομή, παρόλα αυτό το διασκέδασα γιατί είναι μια ωραία γιορτή».

Οι τρεις πρώτες νικήτριες στα 5χλμ./ φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας

Ο ήλιος είχε κάνει την εμφάνισή του το μεσημέρι της Κυριακής όταν δόθηκε η εκκίνηση στα 5χλμ., αλλά χρονικά ο πρώτος πυροβολισμός ακούστηκε ακριβώς στις 9.00 για τους συμμετέχοντες στον ημιμαραθώνιο και δέκα λεπτά αργότερα δόθηκε η εκκίνηση στους δρομείς για τα 3χλμ. Έτσι, ήταν και οι πρώτοι που πέρασαν τη γραμμή τερματισμού στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο Γιώργος Μίνος/ φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας

Πρώτος έκοψε το νήμα ο Γιώργος Μίνος σε χρόνο 9.06. «Ο αγώνας ήταν υπέροχος. Ο κόσμος χειροκροτούσε σε όλη τη διάρκεια. Ήταν ωραίο που υπήρχε μουσική στη διαδρομή. Χαίρομαι που κέρδισα σε αυτή την πόλη. Είναι μοναδική εμπειρία να τρέχεις στην Αθήνα χωρίς αυτοκίνητα. Για μένα ήταν μια δυνατή προπόνηση ενόψει του ανοιχτού στίβου όπου στοχεύω να κερδίσω για πέμπτη φορά τα 3.000 μ. στιπλ», δήλωσε μετά το τέλος της διαδρομής ο αθλητής του ΑΟ Μυκόνου.

Δεύτερος τερμάτισε ο Γιώργος Γιαννούλης σε 9.11. «Είναι η πρώτη φορά που τρέχω στον αγώνα των 3χλμ. και ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Είχα έναν τραυματισμό και είχα μείνει εκτός σχεδόν δύο χρόνια. Επέστρεψα πέρυσι και κατάφερα να πάρω τη δεύτερη θέση σε μια δύσκολη διαδρομή διότι στο τέλος είναι ανηφορική. Στόχος μου το καλοκαίρι είναι να τρέξω στις μεσαίες αποστάσεις», είπε όταν ολοκλήρωσε τον αγώνα ο δρομέας του Κούρου Αίγινας.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Αντώνιος Πανταζόπουλος σε 9.34. «Είναι η πρώτη φορά που τρέχω στη διοργάνωση και στα 3χλμ. Είναι όμορφο να τρέχεις στην άδεια Αθήνα και να βλέπεις τα ωραία της σημεία. Για μένα ο αγώνας ήταν μια αφετηρία για το καλοκαίρι, όπου στοχεύω να τρέξω καλά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 800μ. και τα 1.500», είπε ο αθλητής του ΑΟ Λασιθίου.

Οι τρεις πρώτοι νικητές στα 3χλμ./ φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας

Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου σε 10.25, που ανήκει στον Γ.Σ. Κηφισιάς. «Είναι η πρώτη φορά που τρέχω στον συγκεκριμένο αγώνα. Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη. Ευχαριστώ τον προπονητή μου και τον χορηγό μου», είπε η πρωταθλήτρια των 800μ. του Χρήστου Παπαχρήστου.

Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου/ φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Εμμανουέλα Μαργαρώνη σε 10.53 από τον ΑΣΕ Δούκα. «Ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας. Έτρεξα πρώτη φορά, αλλά σίγουρα θα το κάνω και στο μέλλον», είπε μόλις πέρασε τη γραμμή του τερματισμού.

Τρίτη ήταν η Ζωή Ανίτα Ανδρικοπούλου με 11.09 του Γ.Σ. Ηλιούπολης.

«Μου αρέσει πολύ αυτός ο αγώνας. Η διαδρομή, ο κόσμος, η μουσική που ακούγεται συνέχεια, αλλά είμαι στενοχωρημένη διότι δεν μου βγήκε αυτό που ήθελα επειδή ήμουν άρρωστη».

Οι τρεις πρώτες νικήτριες στα 3χλμ./ φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας