Στη Μαρία Πετροπούλου
Φωτογραφία : Νάσσος Τριανταφύλλου

Ο Γιάννης Γρανιτσιώτης τη χρονιά που πέρασε έσπασε τα χρονόμετρα, έκανε όσους ασχολούνται με τον κλασσικό αθλητισμό να μιλάνε γι΄ αυτόν. Είναι μόλις 16 χρονών και τον νεαρό της ηλικίας του δημιουργεί ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα και γιατί όχι να πετύχει σημαντικές διακρίσεις τα επόμενα χρόνια. Ο αθλητής του Κώστα Μοσχούτα κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 60μ. στην κατηγορία των παίδων  με 6.85, ενώ στην παγκόσμια γυμνασιάδα στο Μαρακές του Μαρόκου έτρεξε την απόσταση των 100μ. στον ημιτελικό σε 10.44.

Γιάννης Γρανιτσιώτης / φωτο Νάσσος Τριανταφύλου

«Η κούρσα που θυμάμαι πιο πολύ από τη σεζόν που πέρασε είναι στο Μαρόκο. Ο ημιτελικός ήταν πραγματικά από τις καλύτερες κούρσες της ζωής μου. Ένιωθα φανταστικά τόσο τη στιγμή που τερμάτισα όσο και πριν ξεκινήσω να τρέχω καθώς θυμάμαι με είχαν εμψυχώσει οι συναθλητές μου… ήταν με διαφορά η καλύτερη κούρσα που έχω τρέξει».

Ο Έλληνας σπρίντερ στη συνέχεια της σεζόν στάθηκε άτυχος, αφού τραυματίστηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα Τρίκαλα. Έπαθε σύσπαση στα τελευταία μέτρα του τελικού των 100 μ. κατέκτησε την τρίτη θέση ενώ έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετούς μήνες χάνοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του Τάμπερε. 

«Κι οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Την στιγμή που τραυματίστηκα στα Τρίκαλα ένιωσα άσχημα αλλά συνειδητοποίησα πως σε όλους συμβαίνουν αυτά και δεν πρέπει να τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία. Αυτό είναι που κρατάω από την περσινή χρονιά».

Γιάννης Γρανιτσιώτης / φωτο Νάσσος Τριανταφύλου


Η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει για τον αθλητή του Γυμναστικού Ομίλου Περιστερίου (ΓΟΠ) «Παλάσκας» κι έχει θέσει ήδη τους στόχους τους: 

«Είμαι ακόμα σε φάση αποκατάστασης, πρέπει να γυμναστώ πολύ καλά ώστε να μπορέσω να φορμαριστώ. Χρειάζομαι αρκετό χρόνο για να μπορέσω να προετοιμαστώ κατάλληλα για αγώνες. Στόχος μου για φέτος είναι να πιάσω το όριο για το Πανευρωπαϊκό των εφήβων στη Σουηδία και γιατί όχι να ισοφαρίσω ή και να καταρρίψω το ατομικό μου ρεκόρ».

Γιάννης Γρανιτσιώτης / φωτο Νάσσος Τριανταφύλου

Ο Γρανιτσιώτης με τα κατορθώματά του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους νέους αθλητές της Ελλάδας, ενώ για πολλούς αποτελεί μία «χρυσή» ελπίδα για τον ελληνικό στίβο.

«Σίγουρα όταν ακούγονται καλά πράγματα γύρω από το όνομα σου είναι κάτι που σε γεμίζει ευθύνες, αλλά προσπαθώ να μην αποσυντονίζομαι και να μείνω αφοσιωμένος στον στόχο μου. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και μελλοντικά να σπάσω κι άλλα ρεκόρ».

Ο νεαρός ρέρκορντμαν βρίσκεται σ΄ ένα στάδιο όπου πρέπει να συνδυάσει σχολείο και πρωταθλητισμό. 

Γιάννης Γρανιτσιώτης / φωτο Νάσσος Τριανταφύλου

«Είναι δύσκολο να συνδυάσεις τα μαθήματα και υψηλού επιπέδου προπόνηση. Πλέον κάνουμε πρωταθλητισμό, δεν μπορώ να το δω σαν χόμπι, το βλέπω σαν επάγγελμα. Είναι αρκετά δύσκολο αλλά πιστεύω ότι αθλητισμός και σχολείο πρέπει να πηγαίνουν μαζί, οπότε προσπαθώ να φτιάχνω το πρόγραμμά έτσι ώστε να τα προλαβαίνω όλα».

Η ενασχόλησή του με τον στίβο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα απ΄ όταν πήγαινε Δ΄ Δημοτικού. Ήταν βέβαια κάτι που το ήθελε από την πρώτη τάξη, σαν παιδί ήταν υπερκινητικό ωστόσο τι ήταν αυτό που πραγματικά τον έκανε να επιλέξει στο συγκεκριμένο άθλημα; 

«Παρακολουθούσα αγώνα σκυταλοδρομίας στην τηλεόραση. Ήταν η Τζαμάικα κι είχαν κάνει τότε παγκόσμιο ρεκόρ. Η περιγραφή του αγώνα σε συνδυασμό με το πως  έβλεπα τους αθλητές να τρέχουν… κάτι μ έπιασε και είπα θέλω να το κάνω κι εγώ αυτό, θέλω ν’ αρχίσω να τρέχω κι εγώ έτσι, σαν αυτούς».

Γιάννης Γρανιτσιώτης / φωτο Νάσσος Τριανταφύλου


Και φυσικά, το είδωλό του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον άνθρωπο-αστραπή. 

«Το πρότυπο μου ήταν ο Γιουσέιν Μπολτ. Θαυμάζω όλους τους αθλητές αλλά τώρα που σταμάτησε ο Μπολτ την αθλητική του καριέρα του δεν έχω βρει κάποιο άλλο πρότυπο».