Στην Αργυρώ Γιαννουδάκη
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Ο Γιώργος Τσούγκος είναι ο προπονητής του Κώστα Μπανιώτη. Δουλειά του τα τελευταία 13 χρόνια είναι η εξέλιξη του αθλητή του τόσο αθλητικά όσο και πνευματικά, διαδικασία που προάγει και τη δική του αυτοβελτίωση. 

Τα όρια της προπονητικής για τον ομοσπονδιακό τεχνικό αγγίζουν τη φιλοσοφία. Μία φιλοσοφία της οποίας τα θεμέλια φτάνουν σε μεγάλο βάθος και αποτελούν στέρεα βάση για τη διεθνή καριέρα του άλτη του ύψους από την Κομοτηνή.  

Ποιοι τύποι επιλέγουν το άλμα εις ύψος;

Δεν μπορώ να απαντήσω συνοπτικά σε αυτή την ερώτηση, καθότι υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία γύρω από το θέμα. Ας αρκεστούμε στο ότι σίγουρα η επιλογή αθλήματος από έναν αθλητή κρύβει αρκετά πράγματα για την ποιότητα του χαρακτήρα του και στην περίπτωση του Κώστα μιλάμε για ένα άτομο με έντονο χαρακτήρα, ηγετικό, πνευματικό και φιλοσοφημένο. 

Η λέξη αθλητής προέρχεται από τη λέξη άθλος, το οποίο σημαίνει υπέρβαση. Η υπέρβαση δεν αφορά στις φυσικές ικανότητες, αλλά και στη δόμηση χαρακτήρα και ήθους, τα οποία αποτελούν σημαντικότητα εργαλεία για να φτιάξουμε έναν υπεύθυνο πολίτη. 

Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται ανεβαίνοντας σταδιακά τα σκαλοπάτια, αρχής γενομένης από τον μαζικό αθλητισμό και φτάνοντας στην κορυφή που είναι η εθνική ομάδα, η οποία είναι η εικόνα του τόπου. Η εθνική ομάδα μεταφέρει μηνύματα. 

Ο αθλητής της εθνικής ομάδα, στην Ελλάδα της κρίσης δεν εκπροσωπεί το οργανωμένο κράτος, με τα όποια προβλήματα του, αλλά την Ελλάδα. Λειτουργεί ως μονάδα, όπως ο καλλιτέχνης παράγει τέχνης μόνος του τη στιγμή του καλλιτεχνικού οίστρου, ανεξάρτητα από την κατάσταση στη χώρα. Επομένως ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας. 

Γιώργος Τσούγκος / IAAF World Championships, Beijing 2015
Με τον Κώστα Μπανιώτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Πεκίνο 2015 / φωτο Άγγελος Ζυμάρας

Ποιο είναι το συστατικό επιτυχίας της συνεργασίας σας με τον Κώστα;

Είμαι υπέρ της μακροχρόνιας συνεργασίας αθλητών-προπονητών. Οι κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο είχαν στην καριέρα τους έναν ή δύο προπονητές. Συνήθως είχαν έναν προπονητή έως την εφηβεία και στην συνέχεια τους αναλάμβανε ο επόμενος σε ένα προπονητικό κέντρο υψηλού αθλητισμού. Σπάνια βλέπεις τους κορυφαίους αθλητές να αλλάζουν εύκολα προπονητές. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται να επενδυθεί πολύς χρόνος για να χτιστεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Άλλωστε και ο δικός μου σχεδιασμός και η φιλοσοφία είναι μακροχρόνια. 

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί πειθαρχία και υπομονή, ο Κώστας διέθετε αυτά τα χαρακτηριστικά και έτσι μπόρεσε να εξελιχθεί και να βελτιώσει και εμένα. 

Επειδή πιθανώς αυτή τη συνέντευξη θα την διαβάσουν και νέα παιδιά, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο πρωταθλητισμός είναι μία διαδικασία μακροχρόνια. Ένα παιδί ξεκινά την ενασχόληση του με τον αθλητισμό και στα 12-13 μπαίνει στη φάση της εξειδίκευσης. Η φάση της τελειοποίησης ξεκινά γύρω στα 20, όταν πλέον κάνει υψηλό αθλητισμό. 

Η συνεργασία μας με τον Κώστα έχει προσφέρει πάρα πολλά και σε μένα, αφού υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση. 

Το ταλέντο πόσο ρόλο παίζει στο να γίνει ένα παιδί πρωταθλητής;

Από τη δική μου εμπειρία θεωρώ ότι είναι βασική παράμετρος. Η δουλειά σαφέστατα και οδηγεί στη βελτίωση επιδόσεων και προσωπικότητας ενός αθλητή. Όταν μιλάμε για υψηλό αθλητισμό όμως το ταβάνι που θα πιάσει ένας αθλητής εξαρτάται από τα φυσικά του προσόντα. Ο Μπολτ ας πούμε ήταν κάτι το διαφορετικό.

Ανέκαθεν στόχος για μένα ήταν η συνεχής βελτίωση της απόδοσης του Κώστα και η είσοδος του στην ομάδα των ελίτ αθλητών παγκοσμίως. Νομίζω τα έχει καταφέρει, το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει σε ένα μετάλλιο είναι θέμα συγκυριών τη στιγμή του αγώνα. 

Σημασία έχει ο αθλητής να μπορεί να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, αφού περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και σωματικά και πνευματικά. 

Γιώργος Τσούγκος / Διεθνές Αγώνες Στίβου Θεσσαλονίκη 2007
Γιώργος Τσούγκος / Διεθνές Αγώνες Στίβου Θεσσαλονίκη 2007

Η διαχείριση της αποτυχίας είναι θεμελιώδης στον πρωταθλητισμό;

Όταν ήρθε σε μένα ο Κώστας πηδούσε 2,07μ. και μέσα σε ένα χρόνο έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που ήταν 2,27μ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος αγώνας της καριέρας του, ήταν κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό που δεν κατάφερε να μείνει συγκεντρωμένος. Διδάχτηκε πολλά από αυτή του την εμπειρία. 

Στον πρωταθλητισμό θα κάνεις μία επιτυχία στους 10 αγώνες. Η μη επίτευξη της επιτυχίας, δεν θα την πω αποτυχία, θέλει συγκεκριμένη ψυχολογική διαχείριση. Να διακρίνεις την αδυναμία σου και να έχεις τη βούληση να την αντιμετωπίσεις. 

Τι θεωρείς ότι κάνει ξεχωριστό τον Κώστα;

Όταν ήρθε σε μένα να τον δω, από την πρώτη κιόλας ημέρα διέκρινα την αποφασιστικότητα και τη θέληση του. Τα σωματομετρικά του στοιχεία τα γνώριζα, όμως μου έκανε εντύπωση το πως έβαζε το πόδι, χωρίς αναστολή, για να κάνει το άλμα.

Ποια είναι για σένα η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα σου;

Αλήθεια δεν θεωρώ κάποια στιγμή πιο δύσκολη ή πιο εύκολη. Και το πιο απλό πράγμα μπορεί να κάνει δύσκολη μία στιγμή, ενώ αντίστοιχα η επίτευξη μικρών καθημερινών στόχων, που βελτιώνουν τον αθλητή και τον προπονητή δίνουν χαρά. 

Με δεδομένο ότι και από τις κακές στιγμές μπορεί να προκύψει όφελος και να σε βελτιώσει αγωνιστικά και πνευματικά, δεν θα ξεχωρίσω κάποια. Αγωνιστικά ως καλύτερες στιγμές θα πω τα Παγκόσμια κλειστού σε Κωνσταντινούπολη και Πόρτλαντ. 

Γιώργος Τσούγκος / φωτο Άγγελος Ζυμάρας
Γιώργος Τσούγκος / φωτο Άγγελος Ζυμάρας

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ξαναγίνει κοιτίδα υψηλού αθλητισμού;

Το ταρτάν στο βοηθητικό έχει βοηθήσει πάρα πολύ, ελπίζω να πραγματοποιηθούν και κάποιες εξαγγελίες για το κεντρικό και να δούμε ξανά την Θεσσαλονίκη να γίνεται πυρήνας όπως πριν από κάποια χρόνια. 

Σε ότι αφορά την προετοιμασία με τον Κώστα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες, όμως σίγουρα βοηθά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καμπ, ώστε να έχουμε πιο ολοκληρωμένες συνθήκες. 

Εντοπίζεις κάποια αδυναμία στον χαρακτήρα του Κώστα;

Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι μπορεί να σκεφτεί κάτι στον αγώνα ή να αποσπαστεί η προσοχή του από κάποιον εξωγενή παράγοντα. Αυτό όμως ακριβώς το θέμα το έχει δουλέψει πάρα πολύ και το έχει βελτιώσει θεαματικά. 

Είναι πάρα πολύ πειθαρχημένος αθλητής και αυτό είναι κάτι που το έχει επιλέξει, δεν του έχει επιβληθεί. Κάνει προπόνηση με σεβασμό στον εαυτό του και την προσπάθεια του, με στόχο να εξελίσσεται συνεχώς.