Της Aργυρώς Γιαννουδάκη / Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Η ζωή είναι ένας αγώνας ταχύτητας με εμπόδια!
«Σκοπός είναι να μην κολλάμε σε αυτά, να τα ξεπερνάμε γρήγορα, χωρίς να προβληματιζόμαστε, γιατί αλλιώς ο αγώνας θα χαθεί…». Τάδε έφη Ιωάννα Σιώμου, η πλέον ειδική, καθότι πλέον ανέλαβε χρέη ομοσπονδιακής προπονήτριας στον ΣΕΓΑΣ με στόχο να δημιουργήσει «σχολή εμποδίων».

Ιωάννα Σιώμου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Η έμπειρη προπονήτρια ασχολήθηκε με τον στίβο στο δημοτικό και έκτοτε ο κλασικός αθλητισμός έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με αφορμή έναν αγώνα 600 μ. που κέρδισα στο δημοτικό. Τότε ένας ανιχνευτής ταλέντων πρότεινε στον πατέρα μου να ασχοληθώ με τον στίβο. Πράγματι έτσι έγινε, γράφτηκα στον ΓΣ Κηφισιάς, ο οποίος ήταν τότε καινούργιος σύλλογος, και στη συνέχεια εξαιτίας μου ο πατέρας μου ασχολήθηκε με τα διοικητικά, αρχικά ως έφορος και στη συνέχεια στο διοικητικό συμβούλιο.

Εκείνη βέβαια την εποχή τα πράγματα ήταν πολύ ερασιτεχνικά στο σωματείο, δεν υπήρχαν αγωνιστικά τμήματα και ούτε εξειδίκευση ώστε να γίνεται σωστά η επιλογή αγωνισμάτων. Ενώ ήμουν ψηλή και αδύνατη, ιδανική για ύψος, έκανα εμπόδια παρότι δεν ήμουν γρήγορη, γιατί δεν είχαμε προπονητή για ύψος. Έτσι στην αρχή στα πανελλήνια πρωταθλήματα κατέβαινα μόνη μου, ενώ με τα χρόνια άρχισε να πλαισιώνεται μία ομάδα.

Τα πράγματα έγιναν πιο οργανωμένα το 1993 όταν ήρθε ο Χρύσανθος Καρούζος, ένας προπονητής με αρκετές περγαμηνές από την εθνική ομάδα, και ουσιαστικά ήταν εκείνος που έφτιαξε το αγωνιστικό τμήμα του συλλόγου. Τότε με έναν χρόνο δουλειά στην κατηγορία των νεανίδων πήρα την πρώτη θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα».

Ιωάννα Σιώμου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Το πρόωρο τέλος ως αθλήτρια και η έναρξη της προπονητικής

Οι τίτλοι τέλους στην αγωνιστική καριέρα της Ιωάννας Σιώμου έμελλε να πέσουν όταν ήρθαν οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες: «Μετά την κατάκτηση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος ανακάλυψα ότι είχα ένα καρδιολογικό πρόβλημα και ότι θα έπρεπε να σταματήσω.

Είχα αρρυθμίες και ο γιατρός μου επέμενε ότι δεν έπρεπε να συνεχίσω τον πρωταθλητισμό. Ήταν ένα σημείο καμπής, διότι στην εφηβεία και όταν έρχονται οι επιτυχίες γλυκαίνεσαι. Όμως το έψαξα και αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερα να σταματήσω, αφού ούτως ή άλλως το τέλος στην αθλητική μου καριέρα πλησίαζε, ενώ η προπονητική ήταν το επόμενο βήμα και εκεί δεν θα υπήρχαν όρια. Ξεκίνησα λοιπόν από πολύ μικρά παιδιά και πέρασα απ’ όλες τις βαθμίδες.

Όλα ξεκίνησαν ενόσω ήμουν στο τρίτο έτος της Γυμναστικής Ακαδημίας. Ο τότε προπονητής του ΓΣ Κηφισιάς χρειαζόταν έναν βοηθό για τα παιδιά που δεν θα ακολουθούσαν τον δρόμο του πρωταθλητισμού. Ξεκίνησα, λοιπόν, να γυμνάζω παιδιά που δεν ήταν ταλέντα, στη συνέχεια πήγα στις ακαδημίες, μέχρι που έφτασα στην παμπαίδων β’. Πρωταρχικός μου στόχος ήταν να αγαπήσουν τα παιδιά τον αθλητισμό, τους στίβους και να γυμνάζονται για πάντα.

Αμέσως μετά ονειρευόμουν να φτιάξω μία «σχολή», στην οποία τα παιδιά θα ήξεραν όλα τα αγωνίσματα τεχνικά, θα αποκτούσαν ένα καλό κινητικό πρότυπο, ώστε όταν θα ερχόταν ο επόμενος προπονητής και η εξειδίκευση θα είχαν τις βάσεις.

Σε εκείνη τη φάση της ζωής μου αναγκάστηκα και σταμάτησα 3-4 χρόνια, γιατί είχα ανάγκη χρήματα και ασφάλιση. Έτσι, δούλεψα στον δήμο και σε μια τράπεζα. Αντιλαμβανόμενη όμως ότι η απουσία μου με απομάκρυνε από αυτό που αγαπούσα επέστρεψα».

«Πιο εύκολο να προπονείς άντρες, εγώ είχα πάντα γυναίκες!»

Ίσως το γεγονός ότι η ίδια δεν αξιοποίησε τα προσόντα της ασχολούμενη με το άλμα εις ύψος, λόγω έλλειψης προπονητή στο συγκεκριμένο πόστο, να έπαιξε τον ρόλο του υποσυνείδητα, ώστε να είναι εκείνη που θα καλύψει αυτό το κενό στον ΓΣ Κηφισιάς, αναλαμβάνοντας την Τατιάνα Γκούσιν. Το παραπάνω συν το γεγονός ότι της αρέσουν οι δυνατές προκλήσεις ήταν σίγουρα η αιτία που κατάφερε με επιτυχία να προπονεί γυναίκες, προσθέτοντας στο τιμ της και την Ελισάβετ Πεσιρίδου.

Ιωάννα Σιώμου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Η προπόνηση με αθλητές όλων των ηλικιών έχει διαφορετικές δυσκολίες και διαφορετική ευχαρίστηση. Είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό και πολύ δύσκολο να γυμνάσεις μικρά παιδιά. Πρέπει να τα αγαπάς πολύ και να έχεις υπομονή και προπάντων να αφήνεις τα προβλήματα έξω από την προπόνηση. Τα παιδιά έχουν ανιχνευτή, αν είσαι κουρασμένος ή δεν έχεις όρεξη, τα πράγματα μπορούν να βγουν γρήγορα εκτός ελέγχου.

Όταν έχεις καλή διάθεση, έχεις ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμα με παιχνίδια, το ευχαριστιέσαι και εκείνα και εσύ. Τα παιδιά είναι σαν καθρέπτης, εισπράττεις τη χαρά που τους δίνεις.

Όλοι οι συνάδελφοι λένε ότι είναι πιο εύκολο να γυμνάζεις άντρες. Εγώ είναι γεγονός ότι είχα λίγους άνδρες και πολλές γυναίκες και έχω μεγαλύτερη επιτυχία στις γυναίκες. Τις καταλαβαίνω περισσότερο. Ίσως να φταίει ότι τους δίνω την ψευδαίσθηση της δημοκρατίας και ελευθερίας. Νιώθουν ότι έχουν λόγο στην προπόνηση, ενώ δεν ισχύει.
Ο άνδρας προπονητής είναι πιο απόλυτος, λέει αυτό θα γίνει και τέλος, εγώ το περνάω έτσι ώστε να νομίζουν ότι είναι δική τους επιλογή και τελικά είμαι πιο αυστηρή.

Ιωάννα Σιώμου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Τατιάνα και Ελισάβετ

Η Τατιάνα Γκούσιν ήρθε στην προπονητική ζωή της Ιωάννας Σιώμου από τα πρώτα της βήματα, αντίθετα η Ελισάβετ Πεσιρίδου, ερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη, αναζητούσε έναν προπονητή για να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα της.

«Ανέλαβα την Τατιάνα αφότου επέστρεψα στην προπονητική μετά το διάλειμμα που έκανα στον Δήμο και την τράπεζα. Τότε η Τατιάνα ήταν 15 ετών και εγώ άρχισα να δουλεύω με σκοπό να φτιάξω αγωνιστικό τμήμα. Η Ελισάβετ ήρθε δύο χρόνια μετά. Δεν πήγαινε καλά και αναζητούσε έναν προπονητή για να κάνει μία νέα αρχή. Εγώ ήμουν η τελευταία της επιλογή.

Ιωάννα Σιώμου – Ελισάβετ Πεσιρίδου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Να σημειωθεί ότι δεν της το «χτυπάω» τα λέει μόνη της (γέλια). Τότε λοιπόν, επειδή δεν ήξερα αν θα ταιριάξει με το γκρουπ, την πήρα δοκιμαστικά μία εβδομάδα. Και για μένα δεν ήταν εύκολο γιατί έπρεπε να διπλασιάσω τις ώρες εργασίας μου μελετώντας τα εμπόδια. Μπορεί να ήξερα αρκετά πράγματα επειδή είχα ασχοληθεί η ίδια, αλλά έπρεπε να δουλέψω πάνω της. Ήταν όμως μία τεράστια πρόκληση και ήθελα να δοκιμάσω.

Ο μεγάλος μου φόβος ήταν τι κινητικά πρότυπα θα έχει καταγράψει το μυαλό της και πόσο έξυπνη θα είναι για να διορθώσει τα λάθη της. Επομένως, τόσο το τεχνικό κομμάτι όσο και το ψυχολογικό ήταν ένα μεγάλο ερώτημα.

Ομολογώ ότι άρχισα με μανία να διορθώνω τα λάθη της και διαπίστωνα με χαρά ότι είναι δεκτική. Όσο για το ψυχολογικό, έμενε να πιστέψει στον εαυτό της και να διεκδικήσει αυτά που αξίζει. Μου αρέσει να βοηθώ τους ανθρώπους να γίνονται καλύτεροι. Είναι νομίζω στο χαρακτήρα μου να περνάω εύκολα στους άλλους ότι με επιμονή και υπομονή τα αποτελέσματα έρχονται σίγουρα».

Το μεγάλο μυστικό και η αποκάλυψη!

Το καλαντάρι του 2016 περιελάμβανε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες και αν μη τι άλλο ήταν μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την Ελισάβετ Πεσιρίδου, με δεδομένο ότι η Τατιάνα Γκούσιν τα τελευταία χρόνια ακολουθεί τον δρόμο των ακαδημαϊκών σπουδών στις ΗΠΑ.

Η Ιωάννα Σιώμου έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία της Ελισάβετ, όταν ανακαλύπτει ό,τι πιο ευχάριστο μπορεί να συμβεί στη ζωή μιας γυναίκας. Ήταν έγκυος! Λειτουργώντας περισσότερο ως μάνα παρά ως προπονήτρια, η Ιωάννα αποφάσισε να κρύψει την εγκυμοσύνη από την αθλήτριά της, έτσι ώστε να μην της προκαλέσει επιπλέον άγχος ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων.

«Ήξερα ότι η είδηση της εγκυμοσύνης θα τη χαροποιήσει, όμως φοβόμουν μήπως την αγχώσει και είχε μία γεμάτη αγωνιστική χρονιά με πολλές και μεγάλες προκλήσεις και στόχους που έπρεπε να πετύχει, επομένως έκρινα ότι δεν θα ήταν καλό να της αποκαλύψω το μυστικό.

Δεν ήθελα να διαταράξω την ηρεμία της ή να σκεφτεί ότι δεν θα είμαι δίπλα της ή ότι μπορεί να λείψω έστω και από μία προπόνηση. Έπιασε νωρίς το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ήμουν έτοιμη να της το πω, αλλά η ανασφάλεια που είχε για το όριο των Ολυμπιακών Αγώνων με έκανε να αποφασίσω ότι δεν ήταν ακόμη κατάλληλη στιγμή.

Ιωάννα Σιώμου – Ελισάβετ Πεσιρίδου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Φυσικά, δεν το είχα αποκρύψει μόνο από την Ελισάβετ, αλλά και από την ομοσπονδία φοβούμενη μήπως διαρρεύσει.
Ο γυναικολόγος μου μου είχε πει να περιορίσω τα ταξίδια στο εξωτερικό, όταν ενόψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος με έστειλε σε ένα μίτινγκ προετοιμασίας στην Αυστρία, όπου η Ελισάβετ θα έτρεχε και στην 4×100 μ. Ο καιρός ήταν χάλια, εγώ ήμουν συνέχεια εκτεθειμένη σε αέρα και βροχή προκειμένου να είμαι δίπλα στην Ελισάβετ και να της αλλάζω κάλτσες και ο άντρας μου μου έστελνε συνεχώς μηνύματα στο κινητό, γιατί με έβλεπε μέσω ίντερνετ να βρέχομαι…

Η Ελισάβετ σε αυτόν τον αγώνα δεν έτρεξε πολύ καλά, όμως έδειξε να είναι σε άριστη κατάσταση, της εξήγησα ότι με αυτό τον χρόνο που έκανε, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούσαν είχε ένα εξαιρετικό δείγμα της κατάστασης στην οποία βρισκόταν και η επιτυχία ήταν δεδομένη.
Η αποκάλυψη της μυστικής έως τότε εγκυμοσύνης έγινε μετά την κατάκτηση της 6ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήγα στον ΣΕΓΑΣ και ζήτησα να μάθω για το αν θα περιλαμβανόμουν στην αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Όταν λοιπόν ενημερώθηκα ότι θα ταξιδέψει ο προπονητής του Κώστα Δουβαλίδη, Μπάμπης Σδρόλας, μίλησα στην Ελισάβετ για το μωρό που ερχόταν…

Υποδεχόμενη τα νέα, αρχικά ενθουσιάστηκε, όμως όταν στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι της το είχα αποκρύψει και με ρώτησε σχετικά, της εξήγησα τους λόγους και έδειξε να κατανοεί την απόφασή μου και να με ευγνωμονεί γι’ αυτήν».

Ιωάννα Σιώμου / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Από σωματειακή, ομοσπονδιακή προπονήτρια

Ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας οραματίστηκε τη δημιουργία σχολής εμποδίων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και η Ιωάννα Σιώμου θέλησε να δουλέψει για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου, παρότι οικονομικά θα έβγαινε ζημιωμένη από την επιλογή της: «Ο κ. Κουτσιώρας είχε ένα πλάνο και με επέλεξε ως έναν από τους ανθρώπους που θα τον ακολουθήσουν στην πορεία που έχει χαράξει.

Ήταν τιμητικό για εμένα να με επιλέξει και να μου ζητήσει να στηρίξω το έργο του, με την προϋπόθεση ότι θα ήμουν ομοσπονδιακή προπονήτρια κατ’ αποκλειστικότητα. Θα δουλέψουμε για να χτιστεί ένα οικοδόμημα για τον ελληνικό αθλητισμό από τα θεμέλια. Η επιλογή μου με ζημιώνει οικονομικά, όμως, επειδή είμαι άνθρωπος που θέλω να βοηθάω και θέλω να πιστέψω σε ένα όραμα ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, το τόλμησα.

Ακόμη και αν όλο αυτό αποδειχτεί λάθος σχεδιασμένο ή ανέφικτο βάσει των δεδομένων, εγώ θα είμαι ικανοποιημένη ηθικά. Είναι βεβαίως θέμα ότι ο ΣΕΓΑΣ κάνει μονοετείς συμβάσεις, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να δουλέψει ένα πλάνο σε βάθος χρόνου, όμως ακόμη κι αν έκανα λάθος επιλογή και του χρόνου είμαι εκτός εθνικής, δεν φοβάμαι να επιστρέψω στο σωματείο μου και να ξεκινήσω από το μηδέν.

Είναι πρόβλημα να υπάρχει η Πεσιρίδου με 12.93 και η αμέσως επόμενη αθλήτρια να έχει κάτω από 14… Πρέπει να υπάρχουν περισσότερα παιδιά, ώστε να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Θέλουμε να φτιάξουμε μία σχολή εμποδίων, της οποίας οι αθλητές θα πηγαίνουν στον ημιτελικό ή τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτό είναι το όραμα!
Θεωρώ ότι ο σχεδιασμός υπάρχει από την ομοσπονδία, δυστυχώς δεν υπάρχει οικονομική στήριξη, λόγω συγκυρίας, υπάρχει όμως θέληση από εμάς».

Αναζήτηση ταλέντων, η μεγαλύτερη πρόκληση…

Η δημιουργία σχολών προϋποθέτει ανίχνευση ταλέντων και αυτό είναι κάτι που πάσχουμε στην Ελλάδα, όπως τονίζει η Ιωάννα Σιώμου: «Στην Ελλάδα στον στίβο δεν υπάρχει η οργάνωση που υπάρχει σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Τα σωματεία είναι δεξαμενές παιδιών, οι οποίες όμως πρέπει να είναι σωστά οργανωμένες ώστε τα παιδιά να κατευθύνονται σωστά. Ο γρήγορος και ο ελαστικός να πάει στα εμπόδια, ο αλτικός να πάει στα άλματα κ.ο.κ.

Είναι γεγονός ότι στις μικρές ηλικίες το αν θα συνεχίσει ένα παιδί τον στίβο, επαφίεται ουσιαστικά στο φίλαθλο πνεύμα του γονέα.

Πάντως ένα παιδί που έχει ταλέντο, κατάλληλο προπονητή και αγαπά τον στίβο είναι δεδομένο ότι θα ανθίσει. Το παν είναι για μένα να αγαπήσει το άθλημα, γιατί είναι μοναχικό, παλεύεις με τον εαυτό σου, με τις αντίξοες συνθήκες, είτε είναι καιρικές, είτε κακό ταρτάνκαι πρέπει να μη σταματάς να τρέχεις και να ξεπερνάς εμπόδια…».