Κώστας Παναγόπουλος. Ενας φίλαθλος του Στίβου στο τιμόνι του!

Κώστας Παναγόπουλος | Photos: angelos zymaras
Κώστας Παναγόπουλος | Photos: angelos zymaras

Πώς είναι κάποιος όταν έχει πάθος για ένα σπορ, για παράδειγμα τον στίβο; Αν κάποιος θέλει απάντηση, δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ, μπορεί να απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Όχι, δεν θα του υποδείξει κάποιον άλλον. Μπορεί να ρωτήσει τον ίδιον. Ο Κώστας Παναγόπουλος είναι ο φανατικός, με την καλή έννοια, φίλαθλος του στίβου, που έφθασε και στο ανώτερο αξίωμα, να ηγείται της ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού, της μεγάλης του αγάπης. Μας ξετύλιξε, σύντομα, το κουβάρι της δικής του ιστορίας. Πώς από την πρώτη επαφή με τα στάδια για να παρακολουθήσει αγώνες στίβου, έφθασε σήμερα να διανύει τη δεύτερη τετραετία του στον προεδρικό θώκο.

Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η «ΑΥΛΗ»

Αργότερα ο Κώστας Παναγόπουλος με την οικογένειά του έρχεται στην Αθήνα. Ήταν πια στη Γ’ Γυμνασίου, αλλά ο πατέρας του γνωρίζοντας την αγάπη του γιου του, των παιδιών του, για τον στίβο, τους έθεσε κίνητρο. Αν πήγαιναν καλά στο σχολείο,η επιβράβευση ήταν να τους πηγαίνει σε αγώνες στίβου.

«Πολλές από τις επισκέψεις μας ήταν στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Δεν υπήρχαν αγωνιστικές δραστηριότητες, ακόμη και ημερίδες, που να τις χάναμε. Μάλιστα, στο στάδιο «Καραϊσκάκη» είχαμε επισημάνει μια ομάδα ανθρώπων, που κάθονταν όλοι μαζί και γνώριζαν εκπληκτικά πράγματα. Ήταν η περίφημη «αυλή», του Άγγελου Κοκκώνη, που μετά έγινε Σύλλογος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού. Μάλιστα, ντρεπόμασταν να πάμε κοντά τους να τους μιλήσουμε και καθόμασταν δύο τρεις θέσεις παρακάτω για να ακούμε. Μαθαίναμε φοβερά πράγματα. Ρωτούσε κάποιος, για παράδειγμα, ποιος ήρθε πέμπτος στη δεύτερη ημιτελική σειρά στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και απαντούσαν τέσσερις μαζί! Αυτό μας βοήθησε να μάθουμε και εμείς πολλά. Μας μάθανε στίβο. Μιλήσαμε με αυτούς τους ανθρώπους, όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, το 1981. Τότε θεωρήσαμε ότι, τέλος πάντων, μπορεί να πούμε κάτι μαζί τους. Ο αδελφός μου Γιώργος δεν έχει φοβερή μνήμη. Όσον αφορά εμένα, βλέπω από κοντά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου τα τελευταία σαράντα χρόνια. Όταν, μάλιστα, ήμουν στρατιώτης έπαιρνα άδεια για να πάω να το δω. Δημιουργήθηκε αυτή η παρέα που πήγαινε και στο εξωτερικό για να βλέπει διοργανώσεις».

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ

Κώστας Παναγόπουλος | Photos: angelos zymaras
Κώστας Παναγόπουλος | Photos: angelos zymaras

Επαγγελματικά ο Κώστας Παναγόπουλος δημιούργησε το 1989 την εταιρεία «ALCO», που μέχρι σήμερα διευθύνει. Η αγάπη του για τον στίβο δεν έμεινε μόνο με τη φίλαθλη ιδιότητα, θέλησε να κάνει και το επόμενο βήμα και να βοηθήσει χορηγικά.

«Όταν η εταιρεία μου πήγαινε καλά, αποφάσισα να προσπαθήσω να στηρίξω όσο μπορούσα αθλητές και αθλήτριες. Μέχρι που γνωρίστηκα στην κερκίδα με τον Βασίλη Σεβαστή και εκείνος που μας έφερε σε επαφή ήταν ο Μάκης Ασημακόπουλος. Εκεί έριξε την ιδέα ο Βασίλης Σεβαστής (σ.σ.: πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ) να μπω πιο ενεργά. Τότε δημιουργήθηκε και η Επιτροπή Στήριξης, την οποία συντόνιζα με μια σειρά από προσωπικότητες που αγαπούν τον στίβο. Σταδιακά ήρθε η πρόταση, συγκεκριμένα το 1999, να γίνω και μέλος της ομοσπονδίας. Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Βρήκα έναν χώρο που και με ξεκουράζει και με ευχαριστεί η ενασχόλησή μαζί του. Το ερώτημα στο τέλος αυτής της διαδρομής θα είναι αν και ο χώρος θα πει το ίδιο. Αυτή είναι η προσπάθειά μου. Παραμένω φίλαθλος και εξακολουθώ να βλέπω αγώνες με την ίδια σχεδόν παρέα. Ο ρόλος του μέλους έγινε ρόλος αντιπροέδρου και, πριν φθάσω στη θέση του προέδρου, μεσολάβησε και ο μαραθώνιος της Αθήνας, όπου φέτος κλείνω δέκα χρόνια που έχω ενεργό ρόλο. Το 2006 ανέλαβε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και είμαι περήφανος για όσα κάναμε αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι γιγαντώθηκε και χαίρομαι γιατί παρακίνησε πολλούς Έλληνες να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ

Πριν από λίγο καιρό ο Κώστας Παναγόπουλος επανεξελέγη, με μεγάλη αποδοχή από τα σωματεία, στη θέση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ. Στην πρώτη του θητεία είχε μιλήσει πρώτα απ’ όλα για την οικονομική κρίση, που δεν πρέπει να είναι μόνο πρόβλημα, αλλά να αποτελέσει και ευκαιρία.

«Πήγε, πιστεύω, καλά. Όχι όσο καλά και γρήγορα θα ήθελα. Παρ’ όλα αυτά δεν μείναμε μόνο να διαχειριστούμε προβλήματα, αλλά βάλαμε στη μηχανή της ομοσπονδίας μια σειρά από καινούργια πράγματα. Προπονητικές συγκεντρώσεις, υποτροφίες, συστήματα πριμοδότησης, επιμόρφωση αθλητών και προπονητών κ.ά. Η κατεύθυνση της επόμενης τετραετίας είναι πιο γρήγορα στους δρόμους αυτούς. Γρήγορα στη συνεργασία και δημιουργία των υποδομών αυτών που θα βοηθήσουν την ομοσπονδία, όπως η μηχανοργάνωση. Μην ξεχνάμε ότι η ομοσπονδία έχει κάτω από την ομπρέλα της περίπου 300 σωματεία και 250 προπονητές σε όλη την Ελλάδα. Η φιλοσοφία είναι να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε».

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Κώστας Παναγόπουλος | Photos: angelos zymaras
Κώστας Παναγόπουλος | Photos: angelos zymaras

Η επανεκλογή του Κώστα Παναγόπουλου στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή, ένας ολυμπιακός κύκλος. Ποιο είναι, όμως, το βασικό πλάνο και πώς θα βαδίσει η ομοσπονδία μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020;

«Οι προπονητικές συγκεντρώσεις πρέπει να είναι στο DNA μας, αλλά χρειάζεται περισσότερο από ποτέ συνεργασία. Μικρότερη απώλεια από την ηλικία 15-16 ετών προς τα πάνω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε αξιόλογους αθλητές και αθλήτριες. Πρέπει η ομοσπονδία να είναι παρούσα και στην καθημερινότητα της οικογένειας του παιδιού που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό. Ο στίβος δεν θα είχε τέτοια αποτελέσματα, αν δεν είχαμε πρώτα απ’ όλα εξαιρετικούς γονείς. Που συχνά στερούνται οι ίδιοι για να κάνουν τα παιδιά τους πρωταθλητισμό. Μην ξεχνάμε και ότι έχουμε προπονητές που κάνουν πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις προβληματικές εγκαταστάσεις. Έχουμε, επίσης, και πεισματάρηδες εθελοντές σε σωματεία και στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Εμείς θα κυνηγήσουμε την ευκαιρία, παρά την κρίση, για να την αναδείξουμε περισσότερο στα χρόνια που έρχονται. Πιστεύω διορθώνοντας και πράγματα που δεν κάναμε σωστά ή πολύ γρήγορα, αλλά ακούγοντας κιόλας όλους όσοι έχουν να μας πουν κάτι. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όταν συνοδεύεται, μάλιστα, από προτάσεις. Η δική μου παράκληση, πρόκληση, πρόσκληση είναι να αναδείξουμε μέσα από την κρίση, που δυστυχώς είναι εδώ και τη βιώνουμε όλοι, τις ευκαιρίες σε αντίληψη, νοοτροπία, διαφορετικό τρόπο λειτουργίας για να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι για τους πρωταθλητές μας, τα σωματεία μας και ευρύτερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Στον Τόλη Λελεκίδη