Η ΜΑΡΙΑ ΛΑΣΙΤΣΚΕΝΕ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ATHLETICS MAGAZINE ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΔΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ…

Ο προπονητής μου είναι το πλεονέκτημά μου. Αυτός μου έμαθε τις τεχνικές και όλα για να μάθω να πηδάω καλά

Συνέντευξη στον Τόλη Λελεκίδη Φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας

Η Ρωσία παραδοσιακά «έβγαζε» μεγάλες άλτριες στο ύψος. Παλιότερα ως Σοβιετική Ένωση με την Ταμάρα Μπίκοβα και στην πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα είδαμε την
Έλενα Σλεσαρένκο, την Άννα Τσιτσέροβα και την Ιρίνα Γκορντέεβα.

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Όλες σπουδαίες υψίστριες, όμως καμία δεν μπόρεσε
να «αμφισβητήσει» το παγκόσμιο ρεκόρ στα 2,09 μ. της Βουλγάρας Στέφκα Κοσταντίνοβα. Ένα ρεκόρ που κρατάει από τις 30 Αυγούστου του 1987 στο Ολυμπιακό Στάδιο στη Ρώμη.

Πολλές ήταν οι υποψήφιες για να το καταρρίψουν, αλλά καμία δεν τα κατάφερε. Παραμένει έχοντας «κλείσει» ήδη 30 χρόνια. Ήρθε η ώρα να καταρριφθεί; Υποψήφια πάντως υπάρχει. Ακούει στο όνομα Μαρία Λασιτσκένε. Στις 6 Ιουλίου του 2017 στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» στη Λωζάνη η Ρωσίδα αθλήτρια πέρασε τα 2,06 μ.

Ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ, που όμως την έβαλε και σε ένα πολύκλειστό κλαμπ. Μόλις εννέα αθλήτριες στον ανοιχτό έχουν πάει πάνω από τα 2,06 μ. Θα μείνει στην ιστορία σαν μία από εκείνες που προσπάθησαν ή θα το σπάσει; Θα είναι η πρώτη άλτρια στην ιστορία που θα περάσει τα 2,10 μ.; Θα φανεί. Εκείνη, πάντως, κρατάει «χαμηλά τον πήχυ», έστω και αν αγωνιστικά «πετάει». Το περασμένο καλοκαίρι στο Λονδίνο στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ ήταν και νικήτρια στη σειρά της IAAF «Ντάιαμοντ Λιγκ».

Εν όψει της νέας σεζόν έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της
και ένα από τα προπονητικά της «ορμητήρια» είναι και η Ελλάδα. Όχι τυχαία. Ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες, αφού η μητέρα του είναι Ελληνίδα και ζει στη Νέα Σμύρνη.
Το ζευγάρι, που γνωρίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στο Σόποτ το 2014, όταν εκείνη κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο (σ.σ.: το μοιράστηκε μαζί με την Πολωνή Καμίλα Λιτσβίνκο) και εκείνος ήταν δημοσιογράφος, έχει έρθει και άλλες φορές στην Αθήνα.
Στην τελευταία τους επίσκεψη το «Athletics magazine» ήταν εκεί και μίλησε με τη δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους…

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Πώς είναι η διαμονή σας στην Ελλάδα;

«Μας αρέσει πολύ. Είχαμε έρθει και πέρυσι τη θερινή σεζόν, δύο φορές, για διακοπές. Η πεθερά μου μένει εδώ, στη Νέα Σμύρνη, θα μείνουμε και τον Νοέμβριο και μετά θα επιστρέψουμε πίσω στη Ρωσία», μας απαντά αρχικά ο σύζυγός της, που τη συνοδεύει στην προετοιμασία και μας βοήθησε και στη μετάφραση.

«Θέλαμε να κάνουμε μπάνια στη Γλυφάδα και στις γύρω περιοχές, αλλά λόγω της πετρελαιοκηλίδας, πάμε στο Ζούμπερι, όποτε μπορούμε…», λέει από την πλευρά της η Μαρία Λασιτσκένε, που της αρέσει πολύ η θάλασσα και η Ελλάδα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι;

«Προετοιμαζόμαστε πρώτα για τη σεζόν του κλειστού με στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπέρμιγχαμ, αλλά με ενδιαφέρει και μια καλή παρουσία στα
μίτινγκ που θα μετάσχω. Τώρα οι προπονήσεις είναι
για φυσική κατάσταση και από τον Νοέμβριο θα μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς, όταν γυρίσω στο Προκλάντνι, όπου είναι και ο προπονητής μου, ο Γκενάντι Γκάμπριλιαν, ο οποίος μου στέλνει όσο θα είμαι στην Ελλάδα σημειώσεις. Μετά το καλοκαίρι υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, που είναι ο βασικός μου στόχος».

Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι και αυτό μέσα στους στόχους;

«Δεν σκέφτομαι το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ. Το σώμα μου ήταν για να σπάσω το ρεκόρ τη φετινή σεζόν γιατί πηδούσα ψηλά, οπότε αυτό με ενθαρρύνει για τη νέα χρονιά, αλλά χωρίς

αυτό να είναι στο μυαλό μου. Θέλω να διασκεδάσω πηδώντας ψηλά…».

Μήπως σε αγχώνει η ιδέα;

«Ίσως είναι άμυνά μου, γιατί άλλες αθλήτριες που το προσπάθησαν στο παρελθόν δεν τα κατάφεραν. Δεν θέλω να το σκέφτομαι».

Το έχεις δοκιμάσει στην προπόνηση;

«Στην προπόνηση βάζουμε τον πήχυ στα 2,05 μ. Δεν πάμε πιο πάνω. Πρέπει να βάλεις το σώμα σου να πηδήξει 2,10 μ. στον αγώνα, εκεί που νιώθεις τον κόσμο και την πίεση, γι’ αυτό δεν δοκιμάζουμε παραπάνω στην προπόνηση. Δεν θέλουμε κιόλας το σώμα να πηδάει στην προπόνηση 2,10 μ.».

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Ποια πιστεύεις πως είναι τα πλεονεκτήματά σου;

«Ο προπονητής μου είναι το πλεονέκτημά μου. Αυτός μου έμαθε τις τεχνικές και όλα για να μάθω να πηδάω καλά. Όλα λειτούργησαν καλά για μένα. Μου έκανε, για παράδειγμα, το άλμα με οκτώ βήματα και αυτό ταίριαζε σε μένα».

Πριν πραγματοποιήσεις μια προσπάθειά σου, λες κάτι;

«Ανάλογα τη φάση που είναι. Κάποιες φορές φωνάζω στον εαυτό μου, αν κάνω λάθος, αλλά συνήθως προσπαθώ να συγκεντρωθώ και να κάνω αυτό που δούλεψα στην προπόνηση».

Πώς γνωριστήκατε με τον προπονητή σου και πώς ασχολήθηκες με το ύψος;

«Ήταν ο δάσκαλός μου στο σχολείο. Γεννήθηκα στο Προκλάντνι και ήταν ο γυμναστής μου. Δοκίμασα αρχικά έπταθλο και άλλα αγωνίσματα και κατάλαβε πως είναι καλύτερο το ύψος. Εμένα μου αρέσει ακόμη το μήκος και τα εμπόδια. Άρχισα να κερδίζω κάποιους αγώνες και σταδιακά μου άρεσε και εμένα πολύ το ύψος».

Η προετοιμασία σου γίνεται στη γενέτειρά σου;

«Μένουμε ένα μέρος της σεζόν στο Προκλάντνι και το υπόλοιπο στη Μόσχα που είναι και ο σύλλογός μου, η ΤΣΣΚΑ».

Είσαι αήττητη. Πολλοί λένε πώς δεν έχεις ανταγωνισμό. Εσύ τι πιστεύεις. Είναι καλό ή καλό για σένα;

«Είναι καλύτερο με ανταγωνισμό, γιατί μπορεί να πας ψηλότερα, υπάρχει πίεση. Στο Λονδίνο ήταν έτσι, γιατί περίμενα κυρίως την Καμίλα (σ.σ.: Λιτσβίνκο). Η αλήθεια είναι πως η γενιά αλλάζει, γι’ αυτό ίσως δεν βλέπουμε μεγάλα ύψη. Βρισκόμαστε στη μετά Βλάσιτς εποχή».

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Έχεις κάποια πρότυπο;

«Όχι, δεν βλέπω καμία αθλήτρια, ούτε στον αγώνα, δεν παρακολουθώ τι κάνουν οι αντίπαλοί μου. Εμπιστεύομαι τον προπονητή μου, αλλά η αλήθεια είναι πως παλιότερα έβλεπα κάποια βιντεάκια με τα άλματα της Αμερικανίδας Σόντι Λόου το 2006».

Στο Λονδίνο αγωνίστηκες χωρίς τη σημαία της χώρας σου. Πώς ένιωσες;

«Ήθελα να υπερασπιστώ τον τίτλο μου και υπάρχουν κάποιοι κανόνες και έπρεπε να τους ακολουθήσω. Ήθελα να πάρω το χρυσό μετάλλιο, έστω και αν αυτούς τους κανόνες δεν τους καταλαβαίνω. Ξέρω ότι θα με έβλεπαν οι συμπατριώτες μου γιατί είμαι από τη Ρωσία και θα χαιρόντουσαν».

Έχασες όμως και την ευκαιρία συμμετοχής σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο την περσινή χρονιά.

«Δεν το πίστευα μέχρι το τέλος. Μέχρι την τελευταία ημέρα περίμενα, αλλά δεν έγινε, δεν ήταν στο χέρι μου, έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά αυτοί ήταν οι κανόνες. Μετά, αλήθεια είναι, ήρθα διακοπές στην Ελλάδα για να το ξεχάσω».

Πώς είναι τώρα η κατάσταση στη Ρωσία;

«Έχουμε τον πρόεδρο, την RusAF, μας λένε ότι η διαδικασία προχωράει, εγώ από την πλευρά μου κάνω τη δουλειά μου. Δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά μας λένε πως προχωράει».
Σκέφτεσαι να αλλάξεις υπηκοότητα λόγω της κατάστασης ή σε περίπτωση που του χρόνου ακυρωθεί και πάλι η συμμετοχή των Ρώσων αθλητών;
«Δεν το σκέφτομαι. Είμαι Ρωσίδα, είναι η χώρα μου».

Ποια είναι η σχέση σου με την Κατερίνα Στεφανίδη;

«Στη Ρώμη στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» η πεθερά μου ήταν μαζί μου και στο δείπνο πήγε και μίλησε στην Κατερίνα. Άρχισε να μιλάει ελληνικά και η Κατερίνα είπε, «Ω
Θεέ μου, ο άνδρας σου είναι Έλληνας;». Φυσικά της εξηγήσαμε και είδα πως είναι ευχάριστος άνθρωπος, χαμογελαστή και στο Λονδίνο στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες μαζί, γιατί και η ατζέντης της (Κάρεν Λόκε) έχει πολλή πλάκα. Όταν θέλαμε να κάνουμε προετοιμασία στην Αθήνα, ανταλλάξαμε μηνύματα στο Twitter και μας βοήθησε με επικοινωνία με τον ΣΕΓΑΣ και ήρθαμε εδώ».

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Νίκος Καρανικόλας

Δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και πολλά μετάλλια σε άλλες διοργανώσεις. Το όνειρο είναι το ολυμπιακό μετάλλιο;

«Πάω βήμα βήμα, δεν θέλω να σκέφτομαι τους παγκόσμιους τίτλους. Τώρα έχω το Μπέρμιγχαμ
και να πηδάω καλά. Όταν ήμουν μικρή, δεν ήξερα
τις διοργανώσεις. Όταν κέρδισα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π-Κ δεν ήξερα ότι υπήρχαν αυτοί οι αγώνες. Στα 14 μου έμαθα τη χειμερινή περίοδο
για πρώτη φορά πως υπήρχαν Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας και το καλοκαίρι κέρδισα το χρυσό μετάλλιο. Προπονήσου και να είσαι έτοιμη για τον αγώνα, αυτό μου είχε πει μόνο ο προπονητής μου».

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Άγγελος Ζυμάρας

Η Μαρία Αλεξαντρόβνα Λασιτσκένε, πρώην Κούσινα, είναι γεννημένη στις 14 Ιανουαρίου του 1993
στο Προκλάντνι της περιοχής Καμπαρντίνο-Βαλκάρια της Ρωσίας, κοντά στη Γεωργία.

Η Μαρία Αλεξαντρόβνα Λασιτσκένε, είναι μοναχοπαίδι και οι γονείς της δεν ασχολήθηκαν με τον πρωταθλητισμό, μόνο ο πατέρας της έπαιζε ερασιτεχνικά βόλεϊ. Έχει ύψος 1,80μ. και βάρος περίπου 60 κιλά.

Η πρώτη της διάκριση ήταν το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 που είχε διεξαχθεί στο Μπρίξεν της Ιταλίας, ενώ την ίδια χρονιά ήταν δεύτερη και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Ολυμπιακής Νεότητας στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

Το πρώτο της μετάλλιο σε διοργάνωση ανδρών- γυναικών ήταν χρυσό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού το 2014 στο Σόποτ της Πολωνίας. Από εκείνη τη χρονιά είναι συνεχώς στο βάθρο μεγάλων διοργανώσεων Ανδρών-Γυναικών, όπου μετέχει.
Το 2014 ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ζυρίχη και κέρδισε τη σειρά «Ντάιαμοντ Λιγκ» της IAAF. Το 2015 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στην Πράγα και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Πεκίνο.
Στα αξιοσημείωτα εκείνης της χρονιάς ήταν πως μετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 και κατετάγη 12η!

Μαρία Λασιτσκένε / φωτο Άγγελος Ζυμάρας

Το 2017 διατήρησε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο Λονδίνο και κέρδισε για δεύτερη φορά τη σειρά «Ντάιαμοντ Λιγκ». Το ατομικό της ρεκόρ στον ανοιχτό είναι 2,06 μ. και στον κλειστό 2,01 μ.