Γιάννης Κουτσιώρας / Συνέντεύξη.

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ!

Έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει πιάσει δουλειά. Όχι ότι δεν το έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως το νέο πόστο που ανέλαβε είναι μια πρόκληση για τον ίδιο. Ο Γιάννης Κουτσιώρας είναι ο καινούριος εθνικός προπονητής ανδρών- γυναικών στον στίβο και ήδη έχει κλείσει σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που ανέλαβε. Έχει μπροστά του τουλάχιστον μια τετραετία για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Στοιχεία του παρουσίασε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην «SportDay» και αναδημοσιεύουμε.

«Το πιο σημαντικό που θέλω να κάνω είναι μια σύνθεση. Το πρώτο επίπεδο, να μπορέσω μπολιάσω σοφία και διαχείριση αθλητών και μεγάλων διοργανώσεων των παλιών προπονητών μας, οι οποίοι για όλα τα χρόνια διαχειρίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο αθλητές, με την ορμή και τη διάθεση των νέων προπονητών. Η προσπάθεια της ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια ήταν να δημιουργήσει μια νέα γενιά αθλητών και προπονητών. Αν αυτό το μείγμα συνδυαστεί κατάλληλα και με την εμπειρία και τη σοφία των παλιών προπονητών θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το δεύτερο, που θα κρατήσουμε και θα εντείνουμε προσπάθειες είναι η καθημερινότητα και επαφή με τους αθλητές. Αυτό μπορεί να λύσει πολλά πράγματα και να προβλέψει, ώστε να οδηγήσει πολλές φορές στο σωστό δρόμο. Συνεργασία με τους αξιόλογους εθνικούς προπονητές, τον Χρήστο Μελέτογλου και τον Απόστολο Αποστολόπουλο. Χρειάζεται και τύχη, αλλά πιστεύω ότι την καθορίζουμε εμείς».

Ν’ αναφέρουμε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι και αργότερα τα όρια για τις διοργανώσεις του ανοιχτού.  

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Από το 1974 ως το 1981 έκανε αθλητισμό (ύψος, 400μ.) και το 1985 άρχισε την προπονητική στη Λάρισα με τον σύλλογο ΕΑΛ. Τελείωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 1987 ήταν ιδρυτικό μέλος του Πελασγού Λάρισας. Από το 1996 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Από το 2010 μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο ήταν επίτιμος διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ. Από το 1998 ήταν τεχνικός σύμβουλος στην ΕΑΣ, από το 2008 και πριν λίγες ημέρες ήταν εθνικός προπονητής ε-ν.

ΧΑΛΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΚΙΖΟΓΛΟΥ

Από τα «χέρια» του έχουν περάσει πολλοί κορυφαίοι αθλητές, ανάμεσά τους η ολυμπιονίκης στα 400μ. εμπόδια, Φανή Χαλκιά. Μάλιστα, αν δεν είχε ένα πρόβλημα στον ώμο της, θα επικεντρώνονταν στα σύνθετα και φυσικά με το ταλέντο της θα είχε ενδιαφέρον τι θα μπορούσε να πετύχει. Από εκεί και πέρα ο Γιάννης Κουτσιώρας σαν προπονητής ασχολούνταν κυρίως, με τα σύνθετα και είχε τον κορυφαίο Μάκη Κορκίζογλου, αλλά και τον Χρήστο Χαλίτσιο, την Ελένη Καλογήρου, τη Φιλιώ Αγγελάκη και την Ασημίνα Βανακάρα,

ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΑΝΟΣ

Ο Γιάννης Κουτσιώρας είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, η σύζυγος του Παναγιώτα είναι εκπαιδευτικός, ο μεγάλος του γιος, ο Κωνσταντίνος είναι μηχανολόγος-μηχανικός και εργάζεται στο δήμο Σοφάδων Καρδίτσας, η κόρη του Ξένια είναι στο πτυχίο φυσικοθεραπείας και η Φωτεινή είναι στη Β’ Λυκείου. Πάντως, από τους αθλητές που έχει γυμνάσει έχει να πει για έναν ξεχωριστά: «Για μένα το μεγαλύτερο ταλέντο που πέρασε από τα χέρια μου και το λέω με τα λόγου γνώσεως, ήταν ο Γιώργος Στράτος, που χάθηκε νωρίς, 17 ετών. Πιστεύω ότι θα άφηνε εποχή».

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΑΜΠ

«Το επόμενο σημείο που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι τα προπονητικά καμπ και η επιμόρφωση των προπονητών. Αυτό θα το επεκτείνουμε. Το θεωρώ πετυχημένο πείραμα. Έχουμε και την υπόσχεση και προτροπή της διοίκησης να ανοίξουμε τα καμπ και θέλουμε να φτάσουμε τη νέα σεζόν, τουλάχιστον τα δέκα.

Φέτος έχουμε δύο μεγάλα πρωταθλήματα που περιμένουμε να έχουμε επιτυχίες. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων. Νομίζω η νέα γενιά αυτών των αθλητών θα δείξει δείγματα».

«ΜΟΤΟ ΜΑΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ»

Ο εθνικός προπονητής έχει ήδη τελειώσει με τους σχεδιασμούς για τους αθλητές και τους προπονητές και έχει αρχίσει τις επαφές μαζί τους και λέει χαρακτηριστικά: «Τον πρώτο καιρό το μότο μας πρέπει να είναι η δουλειά. Να σκύψουμε πάνω σε προπονητές και αθλητές. Να τους ακούσουμε επίσης. Έτσι, θα μπορούν να έρθουν και επιτυχίες και εκεί παίζει για τους αθλητές μας και ο παράγοντας τύχη. Έχουμε σημαντικούς αθλητές, πρέπει να τους διαχειριστούμε και εκτός από τα αγωνιστικά και εκτός, να τους κρατήσουμε στο χώρο».

Του Τόλη Λελεκίδη