Στη χώρα μας παραδοσιακά ένα από τα αθλήματα που φέρνει επιτυχίες είναι ο στίβος και δη ο ακοντισμός. Μεγάλες μορφές έχουν περάσει, όπως ο Κώστας Γκατσιούδης στους άνδρες, η Σοφία Σακοράφα, η Άννα Βερούλη και η Μιρέλα Μανιάνι στις γυναίκες κ.α. Τα τελευταία χρόνια ένας αθλητής θέλει να αφήσει και εκείνος το στίγμα του στο αγώνισμα. «Όπλο» του οι περσινές κυρίως, εμφανίσεις του, όταν ήρθε έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο, έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23 με 88,01μ. και έγινε ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας όλων των εποχών. Επίσης, κέρδισε το Κολεγιακό Πρωτάθλημα (NCAA) και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Μπίντγκος. Όλα τα βασικά υλικά για να πετύχει η…. συνταγή και να αφήσει την εποχή του στο αγώνισμα. Ο λόγος για τον Γιάννη Κυριαζή, για όσους δεν είχαν μαντέψει!

Γιάννης Κυριαζής
Ο Γιάννης Κυριαζής/ φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Ο Έλληνας πρωταθλητής πέτυχε όλα τα παραπάνω, αλλά νωρίτερα οι επιδόσεις του του έδωσαν το «εισιτήριο» να περάσει και εκείνος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να πάρει υποτροφία για να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Ήδη ο ρίπτης του ΟΦΚΑ Οδυσσέα, διανύει το τέταρτο και τελευταίο έτος στο πανεπιστήμιο του Τέξας (Texas A & M University). Τελειώνει κινησιολογία και ήδη στα πλάνα του είναι να παραμείνει στις ΗΠΑ και να κάνει μεταπτυχιακό.

Στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα με τη φανέλα του πανεπιστημίου του

Όπως καταλαβαίνει κανείς η περίοδος προσαρμογής του έχει περάσει! «Έχω πια προσαρμοστεί πλήρως στα δεδομένα της ζωής μου εδώ. Η ζωή στις ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετική από ότι στην Ελλάδα. Ίσως να μπορώ ευκολότερα στην Αμερική να συνδυάζω την προπόνηση με τα μαθήματα. Αυτό γιατί γενικά οι Αμερικανοί προσέχουν αρκετά τον αθλητισμό και παρέχουν πολλές ανέσεις στους αθλητές. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, αυτό το εξάμηνο, ευτυχώς το πρόγραμμά μου δεν είναι και τόσο απαιτητικό. Δε ξυπνάω τόσο νωρίς όσο παλαιότερα και έχω περισσότερο χρόνο τα πρωινά. Πριν κάποια χρόνια όμως ήταν πολύ απαιτητικό».

Η νέα σεζόν τον βρίσκει στην Ελλάδα, αφού πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την οικογένειά του και τώρα ετοιμάζει τις βαλίτσες του και στο τέλος της εβδομάδας θα επιστρέψει πίσω για να συνεχίσει προετοιμασία. Άλλωστε οι αγώνες αργούν ακόμη και ο μεγάλος στόχος, που είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Ο ίδιος για το 2018 λέει: «Η νέα χρονιά ελπίζω να είναι ίδια ή και ακόμη καλύτερη από την περσινή. Θέλω να σταθεροποιηθώ σε ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο και ένας από τους στόχους μου είναι σαφώς το να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ, αλλά και να προκριθώ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εκεί θέλω να έχω μία αξιοπρεπή εμφάνιση».

Με τον πατέρα και προπονητή του Θωμά και τον συναθλητή του, πρωταθλητή της σφαιροβολίας Κυριάκο Ζώτο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στην Εσκιλστούνα το 2015, όπου είχε πάρει την 4η θέση στον τελικό

Ν’ αναφέρουμε ό,τι με το που ήρθε στην Αθήνα πέταξε με το γκρουπ αθλητών του προπονητή και πατέρα του Θωμά Κυριαζή για τη Φινλανδία για να κάνουν ειδικές εξετάσεις στον ακοντισμό. Στην Ελλάδα τον παρακολουθεί ο πατέρας του, ενώ στις ΗΠΑ γυμνάζεται με τον Χουάν ντε λα Γκράζα.