«Ο Δρόμος» είχε γράψει ο μεγάλος Μάνος Λοΐζος… «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…». Υπάρχουν όμως στιγμές που και οι «καρέκλες» μπορούν να βαστούν μια ολόκληρη ιστορία. Ειδικά για τον ελληνικό αθλητισμό, τον ελληνικό στίβο. Οι καρέκλες της αίθουσας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», που φιλοξένησε την επετειακή εκδήλωση των 120 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΓΑΣ. Όχι τυχαία, αφού σε αυτή την αίθουσα έγινε η πρώτη συνεδρίαση που οδήγησε στην ίδρυση της αρχαιότερης ομοσπονδίας. Και αυτός ο χώρος γέμισε από ιστορία, ξύπνησε μνήμες, έφερε αναμνήσεις. Από που να ξεκινήσει κανείς… Από τον αγέραστο Γιώργο Ρουμπάνη, τον «χάλκινο» ολυμπιονίκη του επί κοντώ στη Μελβούρνη το 1956, τον πρώην παγκόσμιο ρέκορντμαν του επί κοντώ Χρήστο Παπανικολάου, αλλά και την πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν του ακοντισμού Σοφία Σακοράφα, την ολυμπιονίκη στα 100μ. εμπόδια Βούλα Πατουλίδου, την «ασημένια» ολυμπιονίκη του ύψους Νίκη Μπακογιάννη, την δις παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού Μιρέλα Μανιάνι, τον «ασημένιο» παγκόσμιο πρωταθλητή του ύψους Λάμπρο Παπακώστα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του τριπλούν Όλγα Βασδέκη, τον Βαλκανιονίκη Γιώργο Μαρσέλο, τον επίσης, Βαλκανιονίκη Σταύρο Τζιωρτζή, Μακρύς ο κατάλογος, βαριά η ιστορία. Κοντά και στο σήμερα του ελληνικού στίβου. Πρώτη απ’ όλες η Κατερίνα Στεφανίδη, έστω και με μήνυμα, αφού ως γνωστόν βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Στο πρόσωπο της Κατερίνας Στεφανίδη, της αθλήτριας με τις μεγαλύτερες διακρίσεις Έλληνα, αθλητή και αθλήτριας στα 120 χρόνια ζωής της ομοσπονδίας, ο ΣΕΓΑΣ τίμησε στην ουσία όλους όσοι πρόσφεραν με το πάθος, την αγωνιστικότητα και την επιμονή της. «Χρόνια πολλά στον ΣΕΓΑΣ, δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα εκεί μαζί σας. θέλω να ευχαριστήσω για την τιμητική διάκριση. Πιστεύω πως μιλάω για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που διαχρονικά φόρεσαν το εθνόσημο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη βοήθεια, που μας έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία 120 χρόνια έχουμε δει χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες να ξεπερνούν τον εαυτό τους, μαζί βέβαια με τη βοήθεια των προπονητών τους. Διαχρονικά το πείσμα, το πάθος και η αποφασιστικότητα τους, αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα πολλά και πολλές φορές μεγάλα εμπόδια που χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν. Με τη στήριξη των οικογενειών τους, του ΣΕΓΑΣ και τα τελευταία χρόνια χορηγών και υποστηρικτών, κρατούν  τον ελληνικό στίβο στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης και έχουν σταθερή θέση στο βάθρο των νικητών των μεγάλων διοργανώσεων. Συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα. Το χρωστάμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στην ιστορία μας, καθώς και σε αυτούς, που θα έρθουν μετά από εμάς», ήταν το μήνυμα της αθλήτριας που έπαιξε σε βίντεο.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η μητέρα της Ζωή Βαρέλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Παράλληλα βράβευσε και δύο μορφές που πέτυχαν στη μεγάλη τους καριέρα παγκόσμια ρεκόρ, την Σοφία Σακοράφα και τον Χρήστο Παπανικολάου.

Στη συνέχεια ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να βραβεύσει τους φορείς και το έπραξε βάζοντας μεγάλες μορφές του στίβου να δώσουν τις τιμητικές πλακέτες.

Στη διάρκεια λοιπόν, της εκδήλωσης η ομοσπονδία βράβευσε ακόμη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Τουρισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), την κυπριακή ομοσπονδία στίβου (ΚΟΕΑΣ) – μέχρι το 1983 αποτελούσε μέλος του ΣΕΓΑΣ – και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Παράλληλα η ομοσπονδία τίμησε την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όπου στη σκηνή ανέβηκαν οι εκπρόσωποι των 11 σωματείων, που συνεχίζουν να έχουν δράση και συμμετείχαν στην ιδρυτική συνεδρίαση της ομοσπονδίας το 1897. Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Κατσιμπάρδης και Γιώργος Μαρσέλος κάλεσαν στη σκηνή τους εκπροσώπους των σωματείων: ΓΣ Αμαρουσίου, ΓΣ Βόλου, Εθνικός ΓΣ, Κερκυραϊκός ΓΣ, Μεσσηνιακός ΓΣ, ΓΣ Ολυμπία Λεμεσού, ΓΣ Παγκύπρια Λευκωσίας, Παναχαΐκή ΓΕ, Πανελλήνιος ΓΣ, Πανιώνιος ΓΣΣ, Πειραϊκός Σύνδεσμος και όλοι μαζί κέρδισαν ένα ζεστό χειροκρότημα.

Πριν όμως τις βραβεύσεις έγινε η ομιλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου (σ.σ. υπάρχει σε άλλο θέμα στην ιστοσελίδα) και ακολούθησε ένα βίντεο που προσπάθησε να αποτυπώσει την ιστορία του ΣΕΓΑΣ. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου μισής ώρας, ετοίμασε ο σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιαννίδης.

Η βραδιά έκλεισε με την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου να ερμηνεύει μοναδικές μελωδίες, συνοδευόμενη από την χορωδία της ΕΥΔΑΠ και την ορχήστρα mobile.

Η εκδήλωση έγινε με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Νέας Σμύρνης, που είναι και συνδιοργανωτής και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε η γιορτή των 120 χρόνων του ΣΕΓΑΣ και στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Βασίλη Σεβαστή.

2. H αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην οδό Καρύτση 8, όπου πριν από 120 χρόνια πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση του ΣΕΓΑΣ.
5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βράβευσε την Σοφία Σακοράφα. H κορυφαία μας ακοντίστρια στις 29 Σεπτεμβρίου του 1982 στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στα Χανιά έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 74,20μ.
6. Ακολούθησε η απονομή του βραβείου στον Χρήστο Παπανικολάου, τον πρώην παγκόσμιο ρέκορντμαν του επί κοντώ, που στις 24 Οκτωβρίου του 1970 στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» σε αγώνες Αθήνα-Βελιγράδι είχε περάσει τα 5,49μ.
8. Σταθερός εταίρος του ΣΕΓΑΣ υπήρξε διαχρονικά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο τίμησε η ομοσπονδία στο πρόσωπο του υφυπουργού Κώστα Ζουράρι. Την απονομή έκανε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, συνοδευόμενος από την ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου.
9. Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Τη βράβευση έκανε η «ασημένια» ολυμπιονίκης στην Ατλάντα στο ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τον α΄ αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτη Δημάκο.
10. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σταθερά στηρίζει την προσπάθεια της Ομοσπονδίας. Έτσι δεν ήταν δυνατό να λείπει από τη γιορτή. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος από τη μεγάλη δόξα του επί κοντώ, Γιώργο Ρουμπάνη, τον οποίο συνόδευε η β’ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Ξένια Αργειτάκη.
11. Η τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού τιμήθηκε στο πρόσωπο του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστα Αγοραστού. Την απονομή έκανε η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν Όλγα Βασδέκη, συνοδευόμενη από τον ταμία του ΣΕΓΑΣ Γιάννη Ψωμιάδη.
Ο Αλέξης Κωστάλας ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς. / (EUROKINISSI)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βράβευσε την Κατερίνα Στεφανίδη (σ.σ. απουσιάζει στις ΗΠΑ και το βραβείο παρέλαβε η μητέρα της Ζωή Βαρέλη). Στο πρόσωπο της Ελληνίδας αθλήτριας τιμήθηκαν οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες. / (EUROKINISSI)
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη σκηνή ανέβηκαν (φωτό κατά σειρά) οι Ανδρέας Φούρας, Γιάννης Ιωαννίδης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Ορφανός και Σήφης Βαλυράκης, οι οποίοι στο παρελθόν διατέλεσαν υφυπουργοί Αθλητισμού. / (EUROKINISSI)
Η Ειρήνη Χαλιώτη, αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρουσίου, παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της ΚΕΔΕ. Τη βράβευση έκανε ο α΄ ειδικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Θανάσης Ράπτης μαζί με τον αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης, Βαγγέλη Χατσατουριάν. / (EUROKINISSI)
Τα σωματεία της Κύπρου έως το 1983, όταν και ιδρύθηκε η ΚΟΕΑΣ, ανήκαν στο δυναμικό του ΣΕΓΑΣ. Η ομοσπονδία τίμησε την Κυπριακή ομοσπονδία, στο πρόσωπο του προέδρου της Αντώνη Δράκου. Τη βράβευση έκανε ο άλλοτε πρωταθλητής στα 400μ. εμπόδια Σταύρος Τζωρτζής με τον έφορο του ΣΕΓΑΣ Σπύρος Καλοζούμης. / EUROKINISSI)
Μοναδική στιγμή η παρουσία των εκπροσώπων των 11 ιδρυτικών σωματείων, που συνεχίζουν και έχουν αγωνιστική δραστηριότητα. Την απονομή έκανε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής. / EUROKINISSI)
Δύο από τους πρώην προέδρους του ΣΕΓΑΣ, ο Γιώργος Μαρσέλος, παλιά μεγάλη μορφή στα εμπόδια και ο Γιώργος Κατσιμπάρδης. / EUROKINISSI)
Τη βραδιά έκλεισε η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου. / EUROKINISSI)