«Εκατόν είκοσι χρόνια ζωής, δουλειάς, επιτυχιών, αποτυχιών και δυσκολιών. Εκατόν είκοσι χρόνια χαράς και ουσίας, δημιουργίας και αποτελεσματικότητας. Εκατόν είκοσι χρόνια δράσης για την αρχαιότερη ομοσπονδία, για την μεγαλύτερη ομοσπονδία, που η ίδρυση της σηματοδότησε την ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και πρόσφερε στην κοινωνία και τη νεολαία της χώρας», αναφέρει στην αρχή ο ΣΕΓΑΣ για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του. Αυτά προσπάθησε να αποτυπώσει στα λόγια του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος που έκανε την εναρκτήρια ομιλία της επετειακής εκδήλωσης.

«Πριν από 120 χρόνια, εδώ, στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Παρνασσός» οι συγκεντρωμένοι  ήταν λιγότεροι απ’ ότι σήμερα. Τριάντα, σαράντα άτομα, εκπρόσωποι 28 αθλητικών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα,  που τότε, θυμίζω, είχε τα σύνορα της στη Θεσσαλία. Αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν, όπως αποδείχτηκε,  μια ιστορική απόφαση. Η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (με το όνομα, τότε, ΣΕΑΓΣ). Της πρώτης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας. Της Ομοσπονδίας που ανέπτυξε το σύνολο των αθλημάτων στην Ελλάδα, μέχρι κάθε ένα να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια και ο ΣΕΓΑΣ να επικεντρωθεί στον ελληνικό στίβο.   Από τότε  μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλα.  Η Ελλάδα γνώρισε θριάμβους, αλλά και καταστροφές.  Η κοινωνία γνώρισε περιόδους εκρηκτικής ανάπτυξης, αλλά και έντονης ύφεσης.  Οι Έλληνες βιώσαμε μεγάλες χαρές, αλλά και μεγάλες λύπες.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η διάθεση προσφοράς,  της οικογένειας του ελληνικού στίβου», είπε αρχικά ο Κώστας Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, στελέχη που εθελοντικά προσφέρουν στα σωματεία και τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, εργαζόμενοι, κριτές,   σε μία διαρκή σκυταλοδρομία, που κρατά 120 χρόνια. Προώθησαν και προωθούν τα ιδεώδη του αθλητισμού, έδωσαν και δίνουν τη δυνατότητα  στην ελληνική νεολαία να έρθει κοντά στον   στίβο. Στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια αθλητριών και αθλητών να μας προσφέρουν σπουδαίες επιδόσεις και μεγάλες διακρίσεις. Συνέβαλλαν και συμβάλουν, μέσα από την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος, ώστε οι Ελληνίδες και  οι Έλληνες να γνωρίσουν ένα διαφορετικό και ασφαλώς καλύτερο τρόπο ζωής.  Σε πολύ λίγο, η οθόνη θα γεμίσει από στιγμές μοναδικής ομορφιάς, αυτές που μόνο ο στίβος μπορεί να προσφέρει. Από ξεχωριστές προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομα τους με την ανάπτυξη του στίβου στη χώρα μας. Από σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες, ικανούς προπονητές, μεγάλα ρεκόρ, τεράστιες επιτυχίες σε βαλκανικό, πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο επίπεδο. Εκατόν είκοσι χρόνια προσφοράς, στη νεολαία, τον αθλητισμό, την κοινωνία, δεν χωρούν σε λεπτά, ούτε σε ώρες. Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν στιγμές, για να τιμήσουμε δεκαετίες.  Θα θυμηθούμε πρόσωπα που ξεχώρισαν, για να τιμήσουμε  το σύνολο των σωματείων αλλά και των ανθρώπων που προσέφεραν  στον ελληνικό στίβο.  Θα δούμε ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές, για να  τιμήσουμε το σύνολο των αθλητριών και αθλητών και τους προπονητές τους, που προσπάθησαν για να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στα 120 αυτά χρόνια, που χαρακτηρίστηκαν από καινοτόμες δράσεις, σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και σκληρή προσπάθεια, υπήρξαν και ελάχιστες μάχες που χάθηκαν. Στιγμές που μας πίκραναν και μας πλήγωσαν. Ποτέ, όμως, στην ιστορία της Ομοσπονδίας μας δεν υπήρξε μάχη που δεν δόθηκε.  Και ο συνολικός απολογισμός δράσης και προσφοράς του ΣΕΓΑΣ, είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξαιρετικά θετικός.
Ακόμα και τα τελευταία, πολύ δύσκολα χρόνια, όταν η κρίση έπληξε έντονα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο ΣΕΓΑΣ όχι μόνο κατάφερε να  διατηρήσει τους θεσμούς στήριξης   των σωματείων, των αθλητών και των προπονητών του, αλλά προχώρησε σε νέες σημαντικές δράσεις. Προπονητικές συγκεντρώσεις, υποτροφίες, σεμινάρια, λειτουργία προεθνικών ομάδων, ξενώνες, συστήματα πριμοδότησης, παρουσία ορκωτών ελεγκτών για μέγιστη διαφάνεια, έντονη και διαρκής μάχη ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, χωρίς τη συμμετοχή, την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας του ελληνικού στίβου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω για τη διαχρονική τους προσφορά,  αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, σωματεία, διοικητικά στελέχη, εργαζόμενους, κριτές, φιλάθλους, εθελοντές, χορηγούς, υποστηρικτές. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ΕΟΕ, τον αθλητικό τύπο. Και, βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς και τις οικογένειες των αθλητριών και των αθλητών, που αφιερώνουν χρόνο και δαπανούν χρήματα, προκειμένου τα παιδιά τους να κάνουν αθλητισμό και πολύ περισσότερο, πρωταθλητισμό.
Είναι η προσπάθεια αυτή, είναι η παρουσία της εθνικής μας ομάδας στις 12 κορυφαίες της Ευρώπης, είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας που αποτελεί πλέον κορυφαίο γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η δράση των σωματείων μας, είναι οι σπουδαίες επιδόσεις και οι μεγάλες διακρίσεις των αθλητριών και των αθλητών μας, που μου δίνουν σήμερα το δικαίωμα να απευθυνθώ σε όλες και όλους σας, επισημαίνοντας το προφανές».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση, που έχει ο αθλητισμός από την πολιτεία, λέγοντας: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα μας και πολύ περισσότερο ο στίβος, πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες, συνεπώς ως πρόβλημα και να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως αυτό που πράγματι είναι. Ως κοινωνικό αγαθό, ως διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, ως διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται άμεσα νέος, σύγχρονος αθλητικός νόμος. Απαιτείται ενίσχυση στην κινητροδότηση αθλητριών και αθλητών. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση και συντήρηση κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι καιρός η φυσική αγωγή να βρει τη θέση που της αξίζει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι απαραίτητο οι διωκτικές αρχές να πάρουν ενεργό μέρος στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Και, βεβαίως, είναι κρίσιμο, μετά από περικοπές που έφτασαν το 70% σε λίγα μόλις χρόνια, είναι καιρός – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας – να ξεκινήσει σταδιακά η αποκατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης.
Στον ΣΕΓΑΣ, συνειδητοποιούμε απολύτως ότι όλοι εμείς, οι εθελοντές, είμαστε περαστικοί, προσωρινοί, αναλώσιμοι. Ότι αυτό που μετρά, αυτό που έχει σημασία, αυτό που πρέπει να μείνει και να μείνει ψηλά, είναι ο ελληνικός στίβος.
Γνωρίζουμε καλά ότι χρέος και ρόλος μας, είναι να τιμήσουμε τη λαμπρή ιστορία των 120 χρόνων της Ομοσπονδίας μας. Στηρίζοντας τα σωματεία μας. Ενισχύοντας τις προσπάθειες αθλητριών, αθλητών και προπονητών. Δίνοντας, αλλά και διεκδικώντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα.  Στον ΣΕΓΑΣ, γνωρίζουμε εξ’  ίσου καλά, ότι οι δυσκολίες θα εξακολουθήσουν να είναι εδώ. Ότι τα προβλήματα είναι πολλά και κάποια δεν μπορούν και δεν θα λυθούν εύκολα. Ότι η προσπάθεια μας θα εξακολουθήσει σκληρή και ιδιαιτέρως  επίπονη. Γνωρίζουμε όμως επίσης καλά, και πιστεύουμε ακράδαντα αυτό που έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.  Μόνο όσοι πολεμάνε το σκοτάδι, θα έχουν μεθαύριο μερτικό στον ήλιο.
Κι εμείς, ο ΣΕΓΑΣ, η οικογένεια του ελληνικού στίβου, πολεμήσαμε και πολεμάμε το σκοτάδι, διεκδικώντας το μερτικό στον ήλιο που μας αξίζει».