Ο Σεμπάστιαν Κόε βρέθηκε στην Αθήνα για να είναι παρών στο Γκαλά της Βαλκανικής Ομοσπονδίας, αλλά πριν από αυτό το γεγονός επισκέφθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της IAAF ξεναγήθηκε στο Καλλιμάρμαρο μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Άρνε Χάνσεν, τον πρόεδρο της Βαλκανικής Ένωσης Ντόμπριν Καραμαρίνοφ, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Βαλκανικής Ένωσης.

Τους ξένους παράγοντες υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής, καθώς και οι αντιπρόεδροι του συμβουλίου Παναγιώτης Δημάκος και Ξένια Αργειτάκη, ενώ την ΕΟΕ εκπροσώπησε ο Μανώλης Κολυμπάδης.

Ο Σεμπάστιαν Κόου έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την ιστορική σημασία του σταδίου, ενώ παρά το κρύο απόλαυσε την ξενάγηση που του έκαναν οι υπεύθυνοι του σταδίου.

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως “είμαι χαρούμενους που ήρθα στην Ελλάδα. Η διεθνής μου καριέρα ξεκίνησε στην Αθήνα ως αθλητής το 1975, στο στάδιο Καραϊσκάκης, σε μια διαφορετική εποχή, όταν κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στα 1.500 μέτρα. Για εμένα εκείνη η εμφάνιση ήταν η αρχή της πορείας μου.  Στο μοναδικό αυτό στάδιο ήρθα και το 2012 για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου” και πρόσθεσε: “Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ με ανθρώπους της οικογένεια του στίβου. Για κάποιον που ξέρει την ιστορία του χώρου μας, ξέρει πως όλα γεννήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως η Ελλάδα έχει σπουδαίους αθλητές όπως η Στεφανίδη, ο Φιλιππίδης, αλλά και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κ20 στο ύψος, Αντώνη Μέρλο”.

Ρωτήθηκε για την απόφαση της IAAF να εφαρμόσει το σύστημα παγκόσμιας κατάταξης (ranking) όχι από το Παγκόσμιο της Ντόχα αλλά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και απάντησε πως “ένιωθα πως οι αθλητές δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν αυτή την αλλαγή. Έτσι αφήσαμε στην άκρη τη λίστα, για να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο”.

Για την απόφαση συνέχισης του αποκλεισμού της ρωσικής ομοσπονδίας από τις διεθνείς διοργανώσεις είπε: “Αρχικά πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν έχουμε τιμωρήσει τους Ρώσους αθλητές, αλλά την ομοσπονδία. Είναι πολλοί οι αθλητές από τη Ρωσία που αγωνίζονται στις διοργανώσεις μας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ο χώρος μας είναι πάντα καθαρός. Είναι μια σκληρή, αλλά σωστή απόφαση”.

Φυσικά αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην Κατερίνα Στεφανίδη: “Είναι εξαιρετική αθλήτρια. Είναι μια από τις πρέσβειρες μας, ενώ ανήκει και σε συμβουλευτική ομάδα που έχουμε φτιάξει για θέματα αγώνων”.

Μιλώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο εξέφρασε την επιθυμία του, για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης στην Ελλάδα: “Ελπίζω σύντομα να φιλοξενήσουμε εδώ στην Αθήνα, ένα πρωτάθλημα μας, προκειμένου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους”.