Το 2018 ο ελληνικός στίβος έκανε βήματα μπροστά. Δεν είναι μόνο τα έξι μετάλλια στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου, αλλά η παρουσία των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών και στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.

Με τον ίδιο ρυθμό ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να συνεχίσουν στη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Η ετήσια συνάντηση των ομοσπονδιακών τεχνικών με την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ είχε βασικό στόχο τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, αλλά και τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Ο Κώστας Παναγόπουλος επεσήμανε στην ομιλία του: “Να σας ευχαριστήσω για την καθοριστική σας συνεισφορά σας στη χρονιά που πέρασε. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα οφείλονται στις δικές σας προσπάθειες και των αθλητών σας. Σας αξίζουν έπαινοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους επιτελικούς προπονητές μας, το ιατρικό επιτελεία, αλλά και στα διοικητικά στελέχη της ΕΠΑΣ για τον σωστό προγραμματισμό κυρίως στους αγώνες.

Ο πήχης πλέον είναι ψηλά, η χρονιά που ακολουθεί είναι δύσκολη, καθώς το Παγκόσμιο γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου. Το 2019 είναι χρονιά στην οποία καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε πως το 2018 δεν ήταν τυχαία στιγμή στο χρόνο, αλλά θα έχει συνέχεια.
Και καλούμαστε να το πετύχουμε σε μία απαιτητική χρονιά.
Το 2019 η προσπάθεια θα πατήσει στα χνάρια των τελευταίων χρόνων, ότι βάλαμε θα συνεχιστεί ελπίζω και με βελτιώσεις”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ πρόσθεσε πως “ο ελληνικός στίβος αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα, στην έκδοση δελτίων, στις συμμετοχές στους αγώνες, στις διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, σε ένα γενικότερο περιβάλλον που ακολουθεί αντίθετη πορεία. Έχουμε σοβαρά θέματα με τις Υποδομές.
Το Πανθεσσαλικό εξοπλίστηκε με δική μας προσπάθεια, ωστόσο είναι ένα στάδιο στο οποίο ακόμη δεν μπορούν να γίνουν αγώνες.

Από την άλλη έχουμε παρεμβάσεις νομοθετικές, που έρχονται να αλλάξουν το καθεστώς και αντί να έρθει ένας νέος νόμος να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, έρχεται νομοσχέδιο που κάνει μπαλώματα, τα περισσότερα από το οποία είναι στη λάθος κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα μας παγκοσμίως κατευθύνεται σε λειτουργία με βάση τα χρήματα και όχι το όραμα, κατευθύνεται με βάση τις ανάγκες των μάνατζερ και όχι των αθλητών”.

Σεβαστής: “Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα σε υποδομές και εξοπλισμό”

Παρών στην καθιερωμένη συνάντηση με τους προπονητές ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της ΕΠΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια για τις επιτυχίες μέσα στο 2018 και στηλίτευσε τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλασικό αθλητισμό.

Επεσήμανε αρχικά: “Δείχνουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα προπονητή στίβου, πράγμα που το δικαιώνετε μέσα από τα αποτελέσματα. Φέτος καταφέρατε και φτάσατε τους αθλητές στην κορύφωση τους στη διοργάνωση που έπρεπε.  Είναι αλήθεια πως οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού στίβου έχουν έρθει από Έλληνες προπονητές. Διπλά και τριπλά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και το αποτέλεσμα. Η δική μας δουλειά είναι να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε όλο και περισσότερα μέσα και να δημιουργούμε το περιβάλλον, που θα δημιουργεί όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στη δουλειά σας. Είναι αλήθεια πως δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Τις περισσότερες φορές δεν οφείλονται στις δυνατότητες της ομοσπονδίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες και την πολιτεία”.

Αναλύοντας την κατάσταση στον ελληνικό στίβο υποστήριξε πως “αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στο θέμα υποδομών και εξοπλισμών. Το παλεύουμε. Έχουμε διατηρήσει όλες τις δομές, προκειμένου να λειτουργήσει ο υψηλός αθλητισμός. Το ίδιο συμβαίνει και στη βάση του αθλητισμού και τα σωματεία, ώστε και τα επόμενα χρόνια να έχουμε αθλητές ικανούς να διακριθούν. Η ομοσπονδία μας, το άθλημα μας είναι σε ζωντανή πορεία ανανεώνεται, βελτιώνεται και προσπαθεί να λύσει ζητήματα. Τις επιτυχίες τις δικές σας και των αθλητών σας, τις καρπώνεται η πολιτεία άδικα, αφού δεν έχει προσφέρει σε εσάς και εμάς αυτά που έπρεπε. Μας λείπουν βασικά εργαλεία και δεν υπάρχει η ανταπόκριση από την πολιτεία. Αυτό τον καιρό κάνουμε με τον πρόεδρο συντονισμένη προσπάθεια να βρούμε λύση στο Λεκανοπέδιο σε σχέση με τα στάδια. Υπάρχουν στον ορίζοντα λύσεις για στάδια τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Σχιστό, αλλά και προπονητήριο ρίψεων στους Θρακομακεδόνες”.