34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα και στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο ο Λούκα Ρότιτς Λομπουάν ήταν νικητής καλύπτοντας τη δύσκολη διαδρομή σε 2:12.49. Αν και ο Κενυάτης, μπορεί να ήταν πρωτάρης για τη διαδρομή, αλλά η… άγνοιά του τον οδηγούσε λίγο μετά τα μισά για ρεκόρ διαδρομής. Δυστυχώς όμως ο καιρός μπορεί να ήταν σύμμαχος για τους δρομείς με τον ήλιο, αλλά δεν ήταν ο αέρας. Στην κατηφόρα ο άνεμος φυσούσε κόντρα και έτσι, χάθηκε μια καλή επίδοση. Παρόλα αυτά ο 28χρονος ήταν ο νικητής του αγώνα και ακολούθησαν οι συμπατριώτες του, Μπένσον Κιπρούτο σε 2:13.03 και Μπέρναρντ Κιτούρ σε 2:13.11.

Λούκα Ρότιτς Λομπουάν
Λούκα Ρότιτς Λομπουάν | photo angelos zymaras

«Ήμουν πολύ εξαντλημένος, ωστόσο όλα πήγαν καλά. Ο αγώνας ήταν πολύ καλός και δυνατός. Έσπασε το νύχι μου και αυτό μου δημιούργησε προβλήματα», είπε μετά τον αγώνα ο Λομπουάν.

Η Κένυα είναι η μεγάλη δύναμη στο μαραθώνιο και το επιβεβαίωσε και στις γυναίκες, όπου πρώτη τη γραμμή τερματισμού πέρασε η Νάνσι Αρουζέι σε 2:38.13. Δεύτερη ήταν η Αλγερινή Κένζα Νταχμάνι σε 2:38.27 και τρίτη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η Ράνια Ρεμπούλη σε 2:49.20.

Χριστόφορος Μερούσης
Χριστόφορος Μερούσης | photo angelos zymaras

Επανάληψη του περσινού μαραθωνίου της Αθήνας είχαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με νικητές στους άνδρες τον Χριστόφορο Μερούση και στις γυναίκες τη Ράνια Ρεμπούλη. Ο δρομέας από τη Χίο, έκανε την αλλαγή στο κρίσιμο σημείο και τερμάτισε σε 2:24.56, αφήνοντας δεύτερο τον Κώστα Γκελαούζο που προηγούνταν στο μεγαλύτερος μέρος της διαδρομής και τερμάτισε σε 2:26.07. Τρίτος ήταν ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης σε 2:29.41. Στις γυναίκες δεύτερη τερμάτισε η Σόνια Τσεκίνη-Βουδούρη σε 2:55.03 και τρίτη η Στεφανία Λεοντιάδου σε 2:57.58.

Δηλώσεις

Χριστόφορος Μερούσης
Χριστόφορος Μερούσης | photo angelos zymaras

Μερούσης (1ος Πανελλήνιο Μαραθωνίου): «Νομίζω ότι ήταν από τις πιο δύσκολες και μεγάλες κούρσες που έχω κάνει. Είχα προβλήματα, γιατί η προετοιμασία ήταν δύσκολη λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και νιώθω ευλογημένος που πήγε στο Ρίο και έτρεξα. Εδώ ήξερα ότι θα είναι δύσκολο το έργο μου, προσπάθησα στο τέλος, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Κώστα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Το αφιερώνω στην οικογένειά μου, που μου δίνει δύναμη και στο νησί μου τη Χίο».

Γκελαούζος (2ος Πανελλήνιο Μαραθωνίου): «Δύσκολη διαδρομή. Ένιωθα καλά, αλλά η Κλασική θέλει σεβασμό και στα δύο τελευταία χιλιόμετρα έμεινα από δυνάμεις, αλλά αυτός είναι ο μαραθώνιος. Συνεχίζω τώρα για τον κλειστό και ο στόχος είναι να ετοιμαστώ την άνοιξη για κάποιον μαραθώνιο στο εξωτερικό και να κυνηγήσω το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο».

Δημοσθένης Ευαγγελίδης
Δημοσθένης Ευαγγελίδης | photo angelos zymaras

Ευαγγελίδης (3ος Πανελλήνιο Μαραθωνίου): «Είμαι ευχαριστημένος. Δύσκολη μέρα, είχε αντίθετο αέρα. Είχε καλό συναγωνισμό και το ότι είμαι στο βάθρο είναι εξαιρετικό».

 

 

 

Ράνια Ρεμπούλη
Ράνια Ρεμπούλη | photo angelos zymaras

Ρεμπούλη (1η Πανελλήνιο Μαραθωνίου): «Είμαι περήφανη, γιατί ήθελα να κερδίσω επειδή ήταν και τα 120 χρόνια που έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και ήθελα να είμαι νικήτρια σε αυτό εδώ το στάδιο. Διατήρησα τον τίτλο μου, ο αγώνας ήταν δύσκολος γιατί είχαμε κόντρα αέρα. Το πάλεψα και έκανε την καλύτερη επίδοση στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Τη νέα σεζόν στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο. Ευχαριστώ τους χορηγούς μου. Τώρα θα ξεκουραστώ, να πάρω δυνάμεις και ο επόμενος μαραθώνιος θα είναι την άνοιξη στο εξωτερικό».

Σόνια Τσεκίνη-Βουδούρη
Σόνια Τσεκίνη-Βουδούρη | photo: angelos zymaras

Τσεκίνη (2η Πανελλήνιο Μαραθωνίου): «Δύο χρόνια γυμνάζομαι με τον Δημήτρη Σούλα και τον ευχαριστώ πολύ. Κατάφερα να προετοιμαστώ και να τρέξω για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο της Αθήνας και το διασκέδασα. Μου έδωσε κίνητρο για του χρόνου, να κατέβω στις 2 ώρες 40 λεπτά. Θα τρέξω την άνοιξη σε κάποιον μαραθώνιο στο εξωτερικό και εκεί πιστεύω ότι θα κάνω ρεκόρ».

Στεφανία Λεοντιάδου
Στεφανία Λεοντιάδου | photo: angelos zymaras

Λεοντιάδου (3η Πανελλήνιο Μαραθωνίου): «Είναι ο τρίτος μου μαραθώνιος και πρώτος στην Αθήνα. Ο πρώτος μου ήταν στο Ισραήλ (Ιανουάριος 3:00.30) και ο δεύτερος στο Ντίσελντορφ (2:57.52) και ο τρίτος εδώ. Βλέπω ότι έχω περιθώρια βελτίωσης και αυτό μου δίνει κίνητρο για του χρόνου. Μου αρέσει ο αθλητισμός και να ξεπερνάω τον εαυτό μου».

Για πέμπτη χρονιά η Αναστασία Καρακατσάνη ήταν νικήτρια στα 10χλμ.

Aναστασία Καρακατσάνη
Aναστασία Καρακατσάνη | photo: nikos karanikolas

Παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας διεξάγονται και τα 10χλμ. και η κούρσα των γυναικών φέρει ποια μία ονομασία! Αναστασία Καρακατσάνη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έβαλε τη «σφραγίδα» της για άλλη μια χρονιά, με την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της. Τερμάτισε πρώτη σε 35.23 και άφησε στη δεύτερη θέση την Εσθονή Λίλι Λούικ, μία εκ των τρίδυμων που είχαν τρέξει στο μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο και ταξίδεψαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο δεκάρι. Τρίτη ήταν η Έλενα Λεβεντάκη.

Στους άνδρες έγινε καλή κούρσα που κρίθηκε στο… νήμα με νικητή τον Χρήστο Μπουντούλη, που άφησε δεύτερο τον Δήμο Μαγγίνα και τρίτο τον Ιάσονα Ιωαννίδη.

Δηλώσεις

Μπουντούλης (1ος 10χλμ.): «Ήταν δυνατή κούρσα και είχε συναγωνισμό. Έκανα υπομονή και περίμενα, είχα περισσότερες δυνάμεις στο τέλος και κατάφερα να κερδίσω. Στόχος, που έχουμε θέσει με τον προπονητή μου (Παναγιώτης Χαραμής), είναι ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας και μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10χλμ.».

Μαγγίνας (2ος 10χλμ.): «Ωραία κούρσα, πολύ χαρούμενος που δοκίμασα στα 10χλμ., ήταν δύσκολη σεζόν η φετινή για μένα. Το δεκάρι είχε συναγωνισμό και τα έδωσα όλα και κατάφερα τερματίσω δεύτερος. Τώρα σειρά έχει ο ανώμαλος δρόμος. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Χρήστο Παπαχρήστο».

Ιωαννίδης (3ος 10χλμ.): «Είναι όμορφο να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο, είναι κάτι φανταστικό. Είμαι ικανοποιημένος από την τρίτη θέση, αφού πέρσι ήμουν τέταρτος. Στόχος του χρόνου είναι τα 3.000μ. στιπλ».

Καρακατσάνη (1η 10χλμ.): «Ήταν δύσκολος αγώνας, κούρσα καλού επιπέδου και δοκιμασία για μένα γιατί η σεζόν δεν πήγε όπως θα ήθελα φέτος. Παρόλα αυτά χάρηκα που υπερασπίστηκα τον τίτλο μου. Ευχαριστώ τους χορηγούς μου που με στηρίζουν κυρίως WIND και Nike, τον προπονητή μου (Παναγιώτης Χαραμής) γιατί παλεύουμε για το καλύτερο, τον σύλλογό μου και την οικογένειά μου. Του χρόνου ελπίζω γιατί όχι και για την έκτη νίκη».

Λούικ (2η 10χλμ.): «Ήταν καλός αγώνας, το τελευταίο κομμάτι με δυσκόλεψε πάρα πολύ, αλλά με τράβηξε η πρώτη αθλήτρια για να πάω πιο γρήγορα».

Λεβεντάκη (3η 10χλμ.): «Πήρα δύναμη από τον κόσμο. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή μου, ήμουν τρίτη πάλι το 2014. Είμαι ικανοποιημένη και τώρα κάνω σχέδια του χρόνου να τρέξω την άνοιξη στο μαραθώνιο του Ρότερνταμ και να κυνηγήσω ένα ατομικό ρεκόρ».

Νίκες Καλλία και Πετρουλάκη στα 5χλμ.

Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ξεκίνησε με τις κούρσες στα 5χλμ. και τον Χρήστο Καλλία να είναι ο πρώτος που μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Έλληνας αθλητής τερμάτισε σε 14.49 και σημείωσε ρεκόρ διαδρομής. «Είμαι χαρούμενος που κέρδισα και πέτυχα ρεκόρ διαδρομής. Δεν περιγράφονται τα λόγια πάντως, να τερματίζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο», δήλωσε ο αθλητής του ΑΟ Μυκόνου. Δεύτερος ήταν ο Ιταλός Αντέμε Κούνεο και τρίτος ο Κώστας Νακόπουλος.

Στις γυναίκες επικράτησε η Ελευθερία Πετρουλάκη, δεύτερη ήταν η Έλενα Φιλάνδρα και τρίτη η Ανθή Κοραΐνη- Κυριακοπούλου.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα η πρόταση γάμου που έκανε ένας Βέλγος δρομέας. Ο Άλαν Καρλιέρ τερμάτισε το μαραθώνιο και περίμενε τη γυναίκα του, Στεφανί Ρονσμάνς και όταν τερμάτισε έβγαλε από την τσέπη του ένα μονόπετρο και της έκανε πρόταση γάμου και του είπε το «ναι», με τον κόσμο να τους χειροκροτεί.

Καλλίας (1ος 5χλμ.): «Κατάφερα να κάνω ρεκόρ διαδρομής, έσπασα το δικό μου περσινό ρεκόρ. Δεν μπορώ να περιγράψω τα λόγια, την αίσθηση να τερματίζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος από την εμφάνιση μου».

Κούνεο (2ος 5χλμ.): «Ήταν ωραίος αγώνας και ήθελα το καλύτερο. Ήθελα καλύτερη επίδοση, αλλά ελπίζω να βελτιωθώ στη συνέχεια. Στόχος μου να τρέξω με την Εθνική Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό ανωμάλου δρόμου».

Νακόπουλος (3ος 5χλμ.): «Είναι τρομακτική εμπειρία να τρέχω τέτοια μέρα, είναι η πέμπτη φορά που συμμετέχω στο 5άρι και είμαι ενθουσιασμένος. Του χρόνου θα μπω στον κλειστό και θα κυνηγήσω το όριο στα 800μ. για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι».

Πετρουλάκη (1η 5χλμ.): «Δεύτερη φορά που συμμετέχω και πέρσι ήμουν δεύτερη, τώρα πρώτη, οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί συνοδεύτηκε και από ένα ατομικό ρεκόρ. Δεν με ένοιαζε για τη θέση, αλλά η συμμετοχή και ίσως γι’ αυτό μου βγήκε η κούρσα. Πριν μια εβδομάδα είχα τρέξει στο Βαλκανικό ανωμάλου με την Εθνική ομάδα, οπότε όλα πήγαν καλά, παρά τη σχετική κούραση. Για τη νέα σεζόν θέλω ατομικά ρεκόρ στα 5 και 10 χιλιόμετρα».

Φιλάνδρα (2η 5χλμ.): «Δυσκολεύομαι στην πίεση από το πεντάρι, αλλά είναι ωραία η αίσθηση. Το ένα το έκανα από άγνοια, το δεύτερο για τη δουλειά, το τρίτο το πάλεψα. Ετοιμάζομαι για τον κλειστό και θέλω να το παλέψω στα 800μ. για να πιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι».

Κοραΐνη (3η 5χλμ.): «Είναι η τρίτη συνεχή χρονιά στη διοργάνωση. Είμαι χαρούμενη που πήγαν όλα καλά και βοήθησε και ο καιρός και ο κόσμος. Ενιωθα καλά και πίστευα ότι θα έμπαινα στα μετάλλια. Προετοιμάζομαι για τον κλειστό στα 1.500μ. και μετά ανώμαλο δρόμο».

Οι τρεις πρώτοι νικητές στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

5χλμ.: Άνδρες: Χρήστος Καλλίας (ΑΟ Μυκόνου) 14.48, Αντέμε Κούνεο (Ιταλία) 15.08, Κώστας Νακόπουλος (ΓΕΑ Τρικάλων) 15.13.

Γυναίκες: Ελευθερία Πετρουλάκη (ΓΣ Καλλιθέας) 17.10, Έλενα Φιλάνδρα (ΓΕΑ Τρικάλων) 17.45, Ανθή Κοραΐνη- Κυριακοπούλου (ΓΣ Γλυφάδας) 18.14.

10χλμ.: Άνδρες: Χρήστος Μπουντούλης (Πίνδαρος Θηβών) 31.47, Δήμος Μαγγίνας (Παναθηναϊκός) 31.48, Ιάσονας Ιωαννίδης (ΓΣ Γλυφάδας) 31.52.

Γυναίκες: Αναστασία Καρακατσάνη (ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης) 35.23, Λίλι Λιούκ (Εσθονία) 36.23, Ελένη Λεβεντάκη (Παναθηναϊκός) 36.35.

Μαραθώνιος: Άνδρες: Λούκα Ρότιτς Λομπουάν (Κένυα) 2:12.49, Μπένσον Κιπρούτο (Κένυα) 2:13.03, Μπέρναρντ Κιτούρ (Κένυα) 2:13.11.

Γυναίκες: Νάνσι Αρουζέι (Κένυα) 2:38.13, Κένζα Νταχμάνι (Αλγερία) 2:38.27, Ράνια Ρεμπούλη (Ελλάδα) 2:49.20.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Μαραθώνιος): Άνδρες: Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδου) 2:24.56, Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναϊκός) 2:26.07, Δημοσθένης Ευαγγελίδης (ΟΚΑ Καβάλας) 2:29.41.

Γυναίκες: Ράνια Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου) 2:49.20, Σόνια Τσεκίνη-Βουδούρη (Άργος Ορεστικό) 2:55.03, Στεφανία Λεοντιάδου (Δρομέας Αμαρουσίου) 2:57.58.

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ «Όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα»

Λάμψη ολυμπιονικών είχε ο μαραθώνιος με την παρέλαση στο στάδιο της ομάδας που πήρε μέρος στο Ρίο. Λίγο πριν μπει ο πρώτος νικητής, οι Έλληνες αθλητές μπήκαν με την ολυμπιακή σημαία στο στάδιο και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Μάλιστα, οι Άννα Κορακάκη, Λευτέρης Πετρούνιας και Σπύρος Γιαννιώτης έκαναν τις βραβεύσεις των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων. Τιμήθηκαν οι Μαρία Πολύζου, Τίνα Κεφάλα, Σπύρος Ανδριόπουλος και Νίκος Πολιάς. Ακόμη τιμήθηκαν οι απόγονοι των Σπύρου Λούη και Χαρίλαου Βασιλάκου. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Ρον Χιλ, νικητής στο μαραθώνιο του 1969 στην Αθήνα και το Στάδιο Καραϊσκάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δώρισε στην Αθήνα το κύπελλο που είχε κερδίσει. Ο Βρετανός μάλιστα, έτρεξε 5χλμ.

«Για μια ακόμη χρονιά το Παναθηναϊκό στάδιο γέμισε με κόσμο, ήρθαν να τιμήσουν την εκδήλωση, τους Έλληνες και ξένους δρομείς και φέτος υπάρχει και συμβολικός χαρακτήρας, γιατί συμπληρώνονται 120 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμείς δώσαμε το παρών, σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα και παρελάσαμε με την ολυμπιακή σημαία», δήλωσε ο Κώστας Φιλιππίδης.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ «Ήταν γιορτή»

«Όλα πήγαν καλά. Ήταν μια γιορτή, τη ζήσαμε και κατά μήκος της διαδρομής. Ήρθε αρκετός κόσμος, είχε έντονο συναγωνισμό και μόνο ο αέρας δεν βοήθησε γιατί ήταν κόντρα για να έχουμε κάποιο ρεκόρ. Σημασία πάντως, έχει ότι ζούμε μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο μαραθώνιος της Αθήνας κάνει βήματα προς τα πάνω κάθε χρόνο, αλλά θέλουμε ακόμη δρόμο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Όμως με τη βοήθεια όλων που εμπλέκονται μπορούμε να φτάσουμε στο μεγάλο στόχο που είναι ο μαραθώνιος της Αθήνας να γίνει το πιο σημαντικό γεγονός, όχι απαραιτήτως η πιο μεγάλη, αλλά η πιο σημαντική διοργάνωση αθλητική και πολιτιστική στον κόσμο».

Του Τόλη Λελεκίδη