Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Τύμβο Μαραθώνα η τελετή αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου, με τις καιρικές συνθήκες να είναι καλές.

Η εκδήλωση στον τύμβο ήταν λιτή και παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αφή με τη δάδα με τη φλόγα να κρατάει η Κενυάτισσα ολυμπιονίκης του Ρίο, Τζεμίμα Σούμγκονγκ και να δίνει στους πρώτους λαμπαδηδρόμους, τον πρωταθλητή Ευρώπης στους παίδες και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή και την πρωταθλήτρια του μαραθωνίου της Αθήνας, Ράνια Ρεμπούλη.

τρίδυμες δρομείς αδελφές Λιούικ, από την Εσθονία
τρίδυμες δρομείς αδελφές Λιούικ, από την Εσθονία

Ακολούθησε η λαμπαδηδρομία μέχρι το βωμό με τελευταίες λαμπαδηδρόμους τις τρίδυμες δρομείς από την Εσθονία, τις αδελφές Λιούικ. Εκείνες παρέδωσαν τη φλόγα στον απόγονο του νικητή του Μαραθωνίου της Βοστόνης, Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρη και στην Τζεμίμα Σούμγκονγκ, οι οποίοι και άναψαν το βωμό.

Κώστας Παναγόπουλος
Κώστας Παναγόπουλος / φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Νωρίτερα μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος για το γιατί ξεχωρίζει ο μαραθώνιος της Αθήνας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον αγώνα σαν ένα από τα κορυφαία γεγονότα του παγκόσμιου αθλητισμού, ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο που επεσήμανε ότι ο μαραθώνιος της Αθήνας παραμένει σύμβολο για τους υπόλοιπους μαραθωνίους, ο δήμαρχος Μαραθώνας Ηλίας Ψηνάκης και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλλας.

Δημήτρης Κυριακίδης, Τζεμίμα Σούμγκονγκ
Δημήτρης Κυριακίδης, Τζεμίμα Σούμγκονγκ / φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ξεκίνησε η τελετή που σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Θανάσης Αλευράς απάγγειλε αποσπάσματα από τον Ηρόδοτο, ενώ έγινε αναπαράσταση σπαθογραφία της Μάχης τυο Μαραθώνα από δέκα ηθοποιούς και η Χριστίνα Μαξούρη τραγούδησε ένα παραδοσιακό τραγούδι και ακολούθησε χορός είκοσι ατόμων.

Δημήτρης Κυριακίδης, Τζεμίμα Σούμγκονγκ.
Δημήτρης Κυριακίδης, Τζεμίμα Σούμγκονγκ / φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Λάμψη από Ρίο

Η ΑΙMS βράβευσε τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς

Λάμψη από Ρίο ντε Τζανέιρο είχε το φετινό «γκαλά» της AIMS, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίου και ο ΣΕΓΑΣ τιμούν όλους όσους συνεισέφεραν στο να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί το δρομικό κίνημα. Ανάμεσα στα βραβεία, το πιο σημαντικό είναι αυτό του «Καλύτερου Δρομέα Μαραθωνίου της χρονιάς» και αυτό πήγε σε Κενυάτες και σε δρομείς που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο στη Βραζιλία.

Πρόκειται για τον Έλιουντ Κιπτσόγκε και την Τζεμίμα Σούμγκονγκ που κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια στο μαραθώνιο σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι δύο αθλητές ταξίδεψαν από την πατρίδα τους στην Αθήνα και βραβεύτηκαν, ενώ ο 32χρονος Κιπτσόγκε είχε αποσπάσει τον τίτλο και πέρσι. Όσον αφορά τη φετινή σεζόν εκτός από το Ρίο, επικράτησε και στο μαραθώνιο στο Λονδίνο με ρεκόρ διαδρομής (2:03.05). Ανάλογη πορεία είχε και η 31χρονη Σούμγκονγκ που κέρδισε τόσο στο Ρίο, όσο και στο Λονδίνο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που για δεύτερη φορά αναδεικνύομαι κορυφαίος μαραθωνοδρόμος από την AIMS», δήλωσε ο Κιπτσόγκε, ενώ από την πλευρά της η Σούμγκονγκ είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αναγνωρίζεται η αξία μου από την AIMS. Είναι ωραίο να ανταμείβονται οι προσπάθειές σου, από ανθρώπους του αθλητισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα που βρέθηκα στην Αθήνα, στον τόπο που γεννήθηκε ο μαραθώνιος και φέτος εορτάζονται τα 120 χρόνια από τον πρώτο ολυμπιακό μαραθώνιο».

Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ
Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ / φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε και ο θρυλικός Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ για τη συνολική προσφορά του (Lifetime Achievement Award).

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις για τον αυθεντικό μαραθώνιο, πραγματοποιήθηκε το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαραθωνίου (AIMS), όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από 110 χώρες. Φέτος διεξήχθη με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Κεντρικό θέμα ήταν το ντόπινγκ και έγινε παρουσίαση για τις ζωντανές μεταδόσεις και τις νέες τεχνολογίες. Το Ταλίν ψηφίστηκε να διοργανώσει το 22ο συμπόσιο (6-8/2018).

Του Τόλη Λελεκίδη