Η προκήρυξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μαραθωνίου

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μαραθωνίου δρόμου θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών της απόστασης, παράλληλα με την διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε πως “τα σωματεία καλούνται να αποστείλουν τις δηλώσεις συμμετοχής στο email entries@segas.gr, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στις 14:00, αφού μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας δε θα γίνει δεκτή καμία δήλωση συμμετοχής.

Οι αθλητές και αθλήτριες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση θα πρέπει να φορούν και να αγωνίζονται μόνο με την επίσημη στολή (φανέλα, σορτς και κάλτσες) του συλλόγου στον οποίο ανήκουν. Οι υπεύθυνοι των συλλόγων θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι Κανονισμοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) που αφορούν τη διαφήμιση θα εφαρμόζονται. Στην περίπτωση που η αγωνιστική εμφάνιση συλλόγου δεν είναι σύμφωνα με όσα ορίζουν οι Κανονισμοί οι υπεύθυνοι των συλλόγων με δική τους ευθύνη θα πρέπει να φροντίσουν να καλύψουν τα μέρη εκείνα της στολής που είναι αντίθετα με τον κανονισμό με κατάλληλο υλικό το οποίο κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν θα αποκολλάται.

Παράλληλα υπενθυμίζεται στους αθλητές, πως για να πάρουν μέρος στην διοργάνωση θα πρέπει να έχουν κάρτα υγείας αθλητή, η οποία με βάση το Νόμο είναι πλέον υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή σε προπονήσεις και αγώνες.

Η κάρτα υγείας αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δε συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας”.

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2018
ΑΘΗΝΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.  προκηρύσσεται o Μαραθώνιος Δρόμος Ανδρών – Γυναικών αγώνισμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος για το έτος 2018, που θα διεξαχθεί στην κλασική διαδρομή ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ  ΣΤΑΔΙΟ,  ταυτόχρονα με τον 36ο Μαραθώνιο  Αθήνας,  με τους παρακάτω όρους :

1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Ο αγώνας θα διεξαχθεί  την Κυριακή  11  Νοεμβρίου 2018,  με ώρα εκκίνησης 09:00  για  τους  Άνδρες και  για  τις  Γυναίκες.

2. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

2.1  Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να σταλούν αποκλειστικά και μόνο με email μέχρι την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 14:00 στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση entries@segas.gr. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας δε θα γίνεται δεκτή καμμία δήλωση συμμετοχής.

Σημείωση: Σε περίπτωση προβλήματος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την κ. Φωτεινή Κασίδη στο τηλέφωνο 211.18.77.735.

2.2 Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην συνημμένη φόρμα εγγραφής (Excel) που έχει αναρτηθεί στο site της Ομοσπονδίας.

2.3 Σημειώνεται ότι στο έντυπο συμμετοχής πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να αναγράφεται και  ο αγώνας που έχει επιτευχθεί το όριο συμμετοχής. 

2.4 Ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής το σωματείο δηλώνει ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ότι αποδέχεται τους όρους της Γενικής και Ειδικής  Προκήρυξης του πρωταθλήματος και την εφαρμογή των Κανονισμών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα  τα  στοιχεία   που αναφέρονται στην συνημμένη δήλωση συμμετοχής θα  πρέπει  να  είναι  πλήρως συμπληρωμένα.

2.5 Μετά την επεξεργασία και καταχώρηση των δηλώσεων συμμετοχής θα ανακοινώνονται στο site της Ομοσπονδίας οι λίστες συμμετοχής προκειμένου να ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

3.1 Στον αγώνα αυτό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές – αθλήτριες που ανήκουν οπωσδήποτε στη δύναμη των Σωματείων – Μελών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση «περί  εγγραφής αθλητών».

3.2 Προσοχή: Για την συμμετοχή στον 36ο  Μαραθώνιο Αθήνας των φιλάθλων, αλλά  και των αθλητών των σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο αγώνισμα του Μαραθωνίου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2018, έχει εκδοθεί ιδιαίτερη προκήρυξη (βλ. www.athensauthenticmarathon.gr), στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής (ηλικίες, αντίτιμο συμμετοχής, άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις κ.α). 

4. ΗΛΙΚΙΕΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στον  Μαραθώνιο Δρόμο Ανδρών – Γυναικών  του Πανελληνίου  Πρωταθλήματος 2018 έχουν οι  αθλητές-αθλήτριες, που έχουν γεννηθεί το 1998 και μεγαλύτεροι-μεγαλύτερες.  

5. ΟΡΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ   

5.1 Οι αθλητές – αθλήτριες που θα δηλωθούν, θα πρέπει να έχουν πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε ένα από τα παρακάτω αγωνίσματα, την τριετία  2016-2017-2018:.

Ανδρών: Μαραθώνιος: 3:00.00 – Ημιμαραθώνιος: 1:27.00 –  10.000μ.: 38:30.00

Γυναικών: Μαραθώνιος: 3:50.00 – Ημιμαραθώνιος:  1:49.00 –  10.000μ.: 49.00.00

5.2 Οι επιδόσεις θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί είτε σε διοργανώσεις στην Ελλάδα (βλέπε παραγράφους 5.2.1, 5.2.2, 5.2.3), είτε  σε  διοργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες είναι  αναγνωρισμένες από  την  IAAF  και  την AIMS.

5.2.1 Οι διαδρομές Μαραθωνίου στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

 • Αθήνα, Athens Marathon
 • Θεσσαλονίκη, «Μέγας Αλέξανδρος»
 • Ναύπλιο, Μαραθώνιος
 • Ρόδος, Μαραθώνιος
 • Χανιά, Μαραθώνιος

5.2.2 Οι διαδρομές Ημιμαραθωνίου στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

 • Αθήνα, Athens Half Marathon
 • Λευκάδα, “Πράσινος Ημιμαραθώνιος”
 • Καστοριά, Ημιμαραθώνιος
 • Ναύπλιο, Ημιμαραθώνιος
 • Λιβαδειά,  ‘‘Τροφώνιος Ημιμαραθώνιος’’

5.2.3 Οι διαδρομές 10χλμ. στην Ελλάδα  είναι οι ακόλουθες:

 • Ηράκλειο, Run Greece
 • Ιωάννινα, Run Greece
 • Καστοριά, Run Greece
 • Πάτρα, Run Greece
 • Λάρισα, Run Greece
 • Αλεξανδρούπολη, Run Greece
 • Ρόδος, Run Greece
 • Αθήνα, Μαραθώνιος -10χλμ
 • Θεσσαλονίκη, «Μέγας Αλέξανδρος – 10χλμ»
 • Αθήνα, Kallithea Run
 • Φιλοθέη, «Κυριακίδεια»
 • Νέα Σμύρνη, «Αγώνες Ιστορικής Μνήμης»

5.3 Στην συνημμένη φόρμα δήλωσης θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια η ακριβής επίδοση, το έτος επίτευξης (μόνο αν έχει επιτευχθεί στην τριετία 2016-2017-2018) και ο τόπος/διοργάνωση για να ελεγχθεί. Σε περίπτωση επίτευξης της επίδοσης σε αγώνα του εξωτερικού θα πρέπει να επισυνάπτεται για περαιτέρω έλεγχο το επίσημο πιστοποιητικό ή βεβαίωση της διοργάνωσης.

5.4 Για τους αθλητές – αθλήτριες που είναι γεννημένοι το 1998 και πρόκειται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Μαραθώνιο Δρόμο  θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη συμμετοχή τουλάχιστον σε ένα από τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α/Γ, ΝΑ/ΝΓ & Ε-Ν στα αγωνίσματα των 5.000μ. ή 10.000μ. την διετία 2017-2018.

6. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ (Χ.Ο)

Ειδικά για το αγώνισμα του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ, κανένας αθλητής – αθλήτρια και για κανένα λόγο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να δηλωθεί και να συμμετέχει εάν δεν έχει πετύχει τα όρια συμμετοχής και σύμφωνα με όσα αναφέρονται παραπάνω στην παράγραφο 5.

7. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

7.1 Στον Μαραθώνιο Δρόμο βαθμολογούνται – αξιολογούνται οι δέκα έξι  (16) πρώτοι πρώτες 

με την κλίμακα 13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-1-1-1-1, με την προϋπόθεση να επιτύχουν στον 

αγώνα τα όρια βαθμολόγησης – αξιολόγησης και καταβολής εξόδων, που είναι:

Ανδρών: 3:30.00                               Γυναικών: 4:30.00

7.2 Η παραπάνω βαθμολογία – αξιολόγηση, θα συνυπολογισθεί στην γενική βαθμολογία – αξιολόγηση του Πανελληνίου  Πρωταθλήματος ανδρών – γυναικών  2019.   

7.3 Οι αθλητές – αθλήτριες, που θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον Μαραθώνιο Δρόμο, εξαντλούν το ένα από τα ατομικά αγωνίσματα, που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής   στο αντίστοιχο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών  έτους  2019.

Προσοχή: 

7.4 Όπως αναφέρεται  στον ισχύοντα κανονισμό εγγραφών – μεταγραφών, για τις περιπτώσεις των αθλητών – τριών που παίρνουν μεταγραφή σύμφωνα με το άρθρο 5. παρ. 5 (μετοίκηση λόγω εγγραφής σε ανώτερο ή ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα)   και παρ. 6 α.β. (μετοίκηση για λόγους επαγγελματικούς) καθώς και το άρθρο 6. παρ. 3 (μετοίκηση λόγω εγγραφής σε ανώτερο ή ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή για λόγους επαγγελματικούς και ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης, με τη συγκατάθεση του σωματείου του) ισχύουν τα παρακάτω: 

«Για τις τρεις (3) πρώτες αγωνιστικές περιόδους, μετά την έγκριση της μεταγραφής, οι βαθμοί αξιολόγησης από τις διακρίσεις του αθλητή στα διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου θα μοιράζονται στα δύο σωματεία».

7.5 «Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκείνες των αθλητών που θα αποκτώνται μετά από προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ (μόνο για τα άρθρα που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο) καίτοι είχε απορριφθεί η αίτηση μεταγραφής τους από την επιτροπή μεταγραφών».

8. ΕΠΑΘΛΑ

8.1  Στον πρώτο νικητή – νικήτρια του Μαραθωνίου Δρόμου θα απονεμηθούν κύπελλο – μετάλλιο Πανελληνιονίκη επίχρυσο και δίπλωμα, στον δεύτερο – δεύτερη μετάλλιο Πανελληνιονίκη επάργυρο και δίπλωμα και στον τρίτο – τρίτη μετάλλιο Πανελληνιονίκη χάλκινο και δίπλωμα.

Προσοχή: οι τρείς πρώτοι νικητές-νικήτριες κατά την απονομή θα πρέπει να φορούν την εμφάνιση καθώς και το ειδικά διαμορφωμένο νούμερο της διοργάνωσης που θα τους δοθούν από τον υπεύθυνο των απονομών.

8.2 Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. έχει θεσπίσει χρηματικά έπαθλα για τους έξι πρώτους Έλληνες νικητές και 

νικήτριες του Μαραθωνίου Δρόμου όπως ακολούθως:

1ος νικητής/νικήτρια 5.000 Ευρώ (χορηγία Ιδρύματος Λεβέντη)

2ος νικητής/νικήτρια 1.500 Ευρώ

3ος νικητής/νικήτρια 1.000 Ευρώ

4ος νικητής/νικήτρια 600 Ευρώ

5ος νικητής/νικήτρια 500 Ευρώ

6ος νικητής/νικήτρια 400 Ευρώ

Τα ανωτέρω χρηματικά έπαθλα καταβάλλονται μόνο στην περίπτωση επίτευξης χρόνου κάτω από 2:30.00 για άνδρες και κάτω από 3:00.00 για γυναίκες.

Σημείωση: σε περίπτωση που Έλληνας αθλητής καταλάβει και μια από τις τρεις πρώτες θέσεις της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ του Μαραθωνίου Δρόμου τότε θα δικαιούται ΜΟΝΟ το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά π.χ. 2ος νικητής της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (3.000€) και 2ος Έλληνας νικητής (1.500€), δικαιούται το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, δηλ. 3.000€.

8.3 Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. παρέχει κίνητρα βελτίωσης των διακριθέντων αθλητών και αθλητριών του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Μαραθωνίου Δρόμου μέσω της συμμετοχής τους στον διεθνή μαραθώνιο του Χιούστον (ΗΠΑ, Ιανουάριος). Η επιλογή γίνεται από το Γραφείο Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ με κύριο κριτήριο την τελική κατάταξη των διακριθέντων αθλητών και αθλητριών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. 

9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:

9.1 Στα σωματεία των αθλητών – αθλητριών που θα καταλάβουν μία από τις 5 πρώτες θέσεις της κατάταξης θα υπολογιστούν ως έξοδα μετακίνησης τα ποσά που αναφέρονται στον συνημμένο Πίνακα Α΄.

9.2 Για τους αθλητές – αθλήτριες που θα καταλάβουν μία από τις θέσεις 6-10 θα υπολογισθεί το ½ των χρηματικών ποσών.

9.3 Επίσης  θα υπολογισθούν τα αντίστοιχα (100%) ποσά σε έναν συνοδό από κάθε σωματείο εφόσον  έστω και ένας αθλητής – αθλήτριά του κατέλαβε μία από τις  5 πρώτες  θέσεις  της  κατάταξης ή έναν συνοδό από κάθε σωματείο, αλλά με το 50% του αντίστοιχου χρηματικού ποσού, εφ’ όσον έστω και ένας αθλητής – αθλήτριά του κατέλαβε μία από τις  θέσεις  6η – 10η  της  κατάταξης.

9.4 Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (8.1 – 8.2 – 8.3) οι αθλητές – αθλήτριες θα πρέπει να έχουν επιτύχει, εκτός από την θέση κατάταξης και τα όρια βαθμολόγησης – αξιολόγησης και καταβολής εξόδων.

9.5 Τα σωματεία θα πρέπει να στείλουν τα γραμμάτια είσπραξης στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 

σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων.

10. ΓΕΝΙΚΑ

10.1 Οι αθλητές – αθλήτριες θα παραλάβουν τους αριθμούς τους από τo ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, ως εξής :   

* Πέμπτη    8/11/2018 – ώρες 13.00 – 20.00

* Παρασκευή   9/11/2018 – ώρες 09.00 – 18.00

* Σάββατο  10/11/2018 – ώρες 09.00 – 18.00

Προσοχή: Την ημέρα του αγώνα ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής του αριθμού συμμετοχής (bib number).

10.2    Ο εκπρόσωπος κάθε σωματείου ή οι αθλητές για να παραλάβουν τους αριθμούς θα πρέπει να προσκομίζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ (σφραγισμένη από γιατρό, όπως ο νόμος ορίζει) για να ελεγχθεί από τους υπευθύνους. Σε αντίθετη περίπτωση   ΔΕΝ  ΘΑ  ΓΙΝΕΙ  ΔΕΚΤΗ  Η  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

10.3 Οι αγώνες θα διεξαχθούν  σύμφωνα με τους κανονισμούς αγώνων στίβου της IAAF έκδοσης 2018 – 2019 καθώς και του ΣΕΓΑΣ.

10.4 Τυχόν παρασκευάσματα (προσωπικά ποτά) που θα έχουν μαζί τους οι αθλητές –αθλήτριες ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ πρέπει να τα προσκομίσουν μόνο την προηγούμενη μέρα του αγώνα (10/11/2018) στο  ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ  το αργότερο μέχρι ώρα 18:00.

Σε κάθε μπουκάλι θα αναγράφεται  ο αριθμός του αθλητή – αθλήτριας και ο σταθμός τροφοδοσίας  που θα πρέπει να το παραλάβει.

Σταθμοί με προσωπικά ποτά θα υπάρχουν  στο  5ο , 10ο , 15ο, 20ο, 25ο , 30ο, 35ο και 40ο χλμ. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα και με τους διεθνείς κανονισμούς, όλοι οι αθλητές – αθλήτριες, που μετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα επιτρέπεται να τροφοδοτούνται μόνο από τους δεκαπέντε (15), προκαθορισμένους  από τη διοργάνωση, σταθμούς τροφοδοσίας στη Μαραθώνια διαδρομή.  Οποιαδήποτε άλλη τροφοδοσία σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της διαδρομής από οποιοδήποτε άλλο άτομο (π.χ. προπονητή, συνοδό, θεατή) θα επιφέρει ακύρωση από τους Κριτές του αθλητή-αθλήτριας, που θα υποπέσει στο παράπτωμα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

10.5 Κάθε αθλητής θα λαμβάνει έναν (1) προσωπικό αριθμό συμμετοχής. Ο αριθμός συμμετοχής είναι αυστηρά προσωπικός, δεν μεταβιβάζεται και δεν αλλοιώνεται με οποιοδήποτε τρόπο (κοπή, επικολλήσεις, παραμόρφωση κ.ά.). Όλοι οι αθλητές – αθλήτριες πρέπει να φέρουν εμφανώς τον αριθμό τους (bib number) στο στήθος, αναλλοίωτο, όπως τους παραδίδεται από την Ο.Ε. Οποιαδήποτε αλλοίωση (πρόσθετη αναγραφή, παραποίηση, κοπή, δίπλωμα κλπ.) του αριθμού επιφέρει την άμεση ακύρωση της επίδοσης και της κατάταξης του αθλητή-αθλήτριας από τα αποτελέσματα και ο αθλητής-αθλήτρια παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

10.6 Οι αθλητές-τριες θα πρέπει να φορούν και να αγωνίζονται ΜΟΝΟ με την επίσημη στολή (φανέλα, σορτς και κάλτσες) του συλλόγου στον οποίο ανήκουν. Οι υπεύθυνοι των συλλόγων θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι Κανονισμοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) που αφορούν τη Διαφήμιση (advertising regulation) θα εφαρμόζονται και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/rules-regulations#regulations

    

Στην περίπτωση που η αγωνιστική εμφάνιση συλλόγου δεν είναι σύμφωνα με όσα ορίζουν οι Κανονισμοί (Πίνακας Β΄), οι υπεύθυνοι των συλλόγων με δική τους ευθύνη θα πρέπει να φροντίσουν να καλύψουν τα μέρη εκείνα της στολής που είναι αντίθετα με τον κανονισμό με κατάλληλο υλικό το οποίο κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν θα αποκολλάται. 

ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ Η ΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ ή ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

10.7 Οι μετέχοντες  αθλητές – αθλήτριες μπορούν να παραδώσουν την τσάντα με τον ιματισμό τους πριν τον αγώνα σε ξεχωριστό φορτηγό, ειδικό για τους αθλητές – αθλήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος για την μεταφορά τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Απαραίτητα θα χρησιμοποιηθεί η τσάντα που τους παραδόθηκε στο Κέντρο Εγγραφών στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ Παλαιού Φαλήρου. 

Η παράδοση της τσάντας στους κατόχους θα γίνεται μετά τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό  Στάδιο στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου (είσοδος από το  τούνελ).

Συνιστάται οι συμμετέχοντες να μην τοποθετούν  τιμαλφή, χρήματα και άλλα είδη αξίας στις ειδικές σακούλες. 

10.8  Στο βάθρο των νικητών/τριών  οι νικητές προσέρχονται και ανεβαίνουν υποχρεωτικά με εμφάνιση του ΑΜΑ.

11. ΙΑΤΡΙΚΕΣ  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ              

Με την φροντίδα και την ευθύνη των Συλλόγων οι αθλητές –τριες πρέπει να έχουν εξετασθεί ιατρικώς πριν από τους αγώνες.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού, η διαδικασία της πιστοποίησης της υγείας των αθλητών – αθλητριών από την αγωνιστική περίοδο 2018 – 19 και εφεξής τροποποιείται ως ακολούθως:

Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η ρύθμιση αφορά όλους τους ενεργούς αθλητές και αθλήτριες, όπως και τις νέες εγγραφές.

Η κάρτα υγείας αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δε συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του κατά τη διάρκεια των προπονήσεων καθώς και στους αγώνες.

Η κάρτα υγείας αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με ΝΠΔΔ, καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα (Άρθρο 4, παρ. 1, ΚΥΑ, ΦΕΚ 3254/Β/8-8-2018).

Η κάρτα υγείας αθλητή προσκομίζεται στην Αίθουσα Κλήσης, μαζί με το δελτίο αθλητή και αν ζητηθεί στον Έφορο του αγωνίσματος κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα

Η Κάρτα Υγείας Αθλητή ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή της.

12. ΕΛΕΓΧΟΣ   DOPING

Στον αγώνα θα γίνει έλεγχος DOPING από το ΕΣΚΑΝ σύμφωνα με τους όρους και τις διατάξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (I.A.A.F)

13. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

13.1 Ενστάσεις που αφορούν την συμμόρφωση αθλητή-αθλήτριας με τους κανονισμούς και επηρεάζουν την κατάταξη των οκτώ (8) πρώτων νικητών και νικητριών του Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα μπορούν να υποβάλλονται, εκτός των όσων αναφέρονται παρακάτω και κατά την διάρκεια διεξαγωγής του Μαραθωνίου και μέχρι τριάντα (30) λεπτά από την ανακοίνωση των δέκα (10) πρώτων νικητών-νικητριών του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. 

Οι υπόλοιπες ενστάσεις, λόγω της ιδιομορφίας της διοργάνωσης, ως προς τα αποτελέσματα και την κατάταξη μπορούν υποβληθούν και μέχρι το αργότερο πέντε (5) εργάσιμες ημέρες μετά την λήξη του αγωνίσματος. Ως προθεσμία υποβολής ενστάσεων ορίζεται η Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, ώρα 15:00.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ (Συγγρού 137, Νέα Σμύρνη) – τμήμα πρωτοκόλλου, απευθύνονται στην Ελλανόδικο Επιτροπή της Αγωνοδίκου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και θα πρέπει να συνοδεύονται από το αντίστοιχο παράβολο που ορίζεται από τον κανονισμό. 

13.2 Για οποιαδήποτε άλλη παράβαση όπως αντικανονική συμμετοχή με βάση την προκήρυξη ή την Κωδικοποίηση, πλαστοπροσωπία κλπ, επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ελέγχου σωστής διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

Η ανωτέρω Επιτροπή επιλαμβάνεται των ζητημάτων που προκύπτουν μετά από σχετική έγγραφη καταγγελία που υποβάλλεται στον ΣΕΓΑΣ, μέχρι την Παρασκευή 16/11/2018 και ώρα 15:00 ή από ελέγχους που διεξάγει η ίδια μετά το πέρας των αγώνων.  

Οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται για τις παραπάνω περιπτώσεις αντικανονικής συμμετοχής  θα είναι οι εξής:

 1. Ο  αθλητής-αθλήτρια  τιμωρείται με ένα (1) χρόνο αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις.
 2. Το σωματείο χάνει όλους τους βαθμούς στο αγώνισμα  που έλαβε μέρος ο αθλητής – αθλήτρια. 
 3. Το σωματείο τιμωρείται με μείον είκοσι (-20) βαθμούς, από την αξιολόγηση του αντίστοιχου πρωταθλήματος και, εάν δεν υπάρχουν βαθμοί για αφαίρεση, αφαιρούνται από το σωματείο εκατό (100) βαθμοί  διασυλλογικού  πρωταθλήματος.

Υπολογίζουμε κάθε φορά την ετήσια αντιστοιχία των βαθμών των διασυλλογικών με την αντίστοιχη των πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Εάν όμως έχει π.χ. μόνο 5 βαθμούς στο συγκεκριμένο πανελλήνιο πρωτάθλημα, τότε του αφαιρούνται αυτοί οι 5 βαθμοί και του αφαιρούνται και άλλοι 85 από το σύνολο   των βαθμών των διασυλλογικών  πρωταθλημάτων.

(Υπολογίζουμε με μια αναλογία ότι, 1 βαθμός πανελληνίου πρωταθλήματος αντιστοιχεί με  5 – 6   βαθμούς  διασυλλογικών, ανάλογα φυσικά και με την αξιολόγηση κάθε χρονιάς).

 1. Ειδικά σε περίπτωση πλαστοπροσωπίας και παραποίησης των στοιχείων με τα οποία δηλώνεται ο αθλητής-αθλήτρια θα ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω στις παραγράφους 1 και 2 και επί πλέον το σωματείο θα μηδενίζεται και στις δύο Κατηγορίες των αθλητών-αθλητριών του πρωταθλήματος και επομένως δεν θα παίρνει κανένα βαθμό στο σύνολο των αγωνισμάτων αυτού του πρωταθλήματος. 

Εάν το σωματείο έχει λιγότερους από είκοσι (20) βαθμούς, τότε του αφαιρούνται οι βαθμοί του πανελληνίου πρωταθλήματος και επί πλέον του αφαιρούνται και από το σύνολο των διασυλλογικών πρωταθλημάτων τόσοι βαθμοί όσοι είναι απαραίτητοι για να συμπληρώσει συνολικά,  εκατό (100) βαθμούς διασυλλογικών. Υπολογίζουμε κάθε 

φορά την ετήσια αντιστοιχία των βαθμών των διασυλλογικών με την αντίστοιχη των πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Π.χ. υπολογίζουμε με μια αναλογία, ότι 1 βαθμός πανελληνίου αντιστοιχεί με 5-6 βαθμούς διασυλλογικών, ανάλογα φυσικά και με την ετήσια αξιολόγηση της κάθε κατηγορίας.

14. ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  

14.1 Θα ισχύσει και φέτος η διαδρομή που καθιερώθηκε από το 2008.  Οι αθλητές εισερχόμενοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα οδηγούνται και θα τερματίζουν στην αριστερή ευθεία (αντί της δεξιάς). Καλούνται οι αθλητές – αθλήτριες να τηρήσουν πιστά τη σωστή πορεία  και την ειδική σήμανση της διαδρομής, όπως και τις οδηγίες των Κριτών.

14.2 Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του αγώνα απαγορεύεται ρητά η συνοδεία με οποιοδήποτε μέσο αθλητών– τριών (π.χ. από προπονητές, συνοδούς κλπ.), που μετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τόσο στο ρεύμα κίνησης των αθλητών-αθλητριών όσο και στο διπλανό ρεύμα. Η Τροχαία θα απαγορεύει την περαιτέρω κίνηση των συνοδών κατόπιν υπόδειξης των διοργανωτών και των Κριτών, ενώ ο υποστηριζόμενος αθλητής- αθλήτρια θα αποβάλλεται άμεσα από τον αγώνα και θα ακυρώνεται από τους Κριτές. Οι αγωνιζόμενοι υποχρεούνται να πειθαρχούν στις υποδείξεις των Κριτών. 

Τέλος από την Κ.Ε.Κ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. θα εξετάζεται και κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται, από οπτικό υλικό της Ο.Ε. ή άλλου ενδιαφερομένου και αφορά υποστήριξη-βοήθεια από άλλον δρομέα που μετέχει στον αγώνα σε μέρος ή ολόκληρη την διαδρομή.

  Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

             Κώστας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ                        Βασίλειος ΣΕΒΑΣΤΗΣ