Ο ΣΕΓΑΣ επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών και αθλητριών στις αναπτυξιακές κατηγορίες και παρουσίασε επίσημα την πρόταση τροποποίησης του αγωνιστικού συστήματος στις κατηγορίες Κ14 και Κ16 με βασική επιδίωξη την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση και εξειδίκευση των αθλητών των κατηγοριών, που οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη.

Η ΕΠΑΣ παρουσίασε μια καταρτισμένη πρόταση, η οποία επιδιώκει όχι μόνο να πετύχει την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση σε αγωνίσματα της παρατεταμένης ταχύτητας, αλλά να ενισχύσει και αγωνίσματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν την ανάλογη εξέλιξη, όπως αυτά της αντοχής.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένεται να φανούν στο εγγύς μέλλον στις κατηγορίες Κ18 και Κ20 και μετέπειτα στην κατηγορία ανδρών και γυναικών, εκεί όπου στόχος είναι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους όσο το δυνατόν περισσότερα ταλέντα.

Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΠΑΣ και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης και μέλος της διοίκησης, Σπύρος Κέλλης και ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας.

Τη Δευτέρα (8/10) η πρόταση τροποποίησης θα παρουσιαστεί στους προπονητής της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής, στις 13 Οκωβρίου θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στα Τρίκαλα και δύο μέρες μετά (15/10) στη Θεσσαλονίκη.

Σεβαστής: “Να μην χάνεται κανένα ταλέντο… προς τα πάνω”

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΣ και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ προσπάθησε να εξηγήσει τον λόγο της τροποποίησης του αγωνιστικού συστήματος, το οποίο στοχεύει στο να να μην χαθούν ταλέντα όσο θα μεγαλώνουν και θα οδεύουν στην ηλικιακή κατηγορία ανδρών – γυναικών.

“H εποχή των παχέων αγελάδων έχει περάσει. Είναι μια δύσκολη περίοδος, η στρατηγική στόχευση ενός φορέα σαν τον ΣΕΓΑΣ είναι πως θα μπορέσει να δημιουργήσει δράσεις, δραστηριότητες και παρεμβάσεις σε καίρια σημεία της ανάπτυξης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται επιτυχές. Με αυτή τη λογική έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της Επιτροπής Σχεδιασμού, μια σειρά από παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία, αφού έχουμε καταφέρει με δικούς μας πόρους να στηρίξουμε το οικοδόμημα σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, εξακολουθούμε να έχουμε κάτω από την ομπρέλα μας όλους τους αθλητές που διακρίνονται, ενώ βελτιώνουμε τη δράση μας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προπονητικές συγκεντρώσεις, την επιμόρφωση και άλλες δραστηριότητες”, είπε αρχικά ο κ. Σεβαστής.

Πρόσθεσε πως “παλαιότερα η στρατηγική είχε ποσοτικά χαρακτηριστικά με μια λογική, “όσο περισσότερα σωματεία, τόσο περισσότεροι αθλητές”. Τώρα έχουμε πάει σε στοχεύσεις πιο εξειδικευμένες, τόσο στο μέτωπο των σωματείων, όσο και στο μέλλον των ταλαντούχων αθλητών, ώστε να επιτύχουμε να διατηρήσουμε σε αγωνιστικά επίπεδα ακόμη περισσότερα παιδιά και να μη χάνεται κανένα ταλέντο προς τα πάνω.

Στόχος είναι να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την πρόωρη επιβάρυνση σε μικρούς αθλητές, έτσι ώστε να μην καταπονούνται και να μην έρχονται στις μεγαλύτερες ηλικίες με προβλήματα στην τεχνική και άλλες παραμέτρους που συμβάλουν στο αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλον και κανόνες στο πως προπονούνται, στα μέσα, τις μεθόδους, στους διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να φτάνουν πιο ομαλά στις μεγαλύτερες ηλικίες για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν στην κατηγορία των ανδρών δίχως να κουβαλάνε παθογένειες.

Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι συνταγές για να δώσουμε στους προπονητές να εφαρμόσουν είναι γενικές οδηγίες, τις οποίες ο κάθε προπονητής θα προσαρμόσει στην προπόνηση του, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που είπαμε”.

Κέλλης: “Πρόγραμμα σε δύο σκέλη: Ανάπτυξη και υψηλός αθλητισμός”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης, Σπύρος Κέλλης ήταν αυτός που παρουσίασε την πρόταση τροποποίησης.

Υπογράμμισε πως “το πρόγραμμα αφορά σε δύο σκέλη, το ένα στην ανάπτυξη και το άλλο στον υψηλό αθλητισμό. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, πως υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στις ηλικίες από 5 ετών και πάνω. Ετσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε συγγραφική ομάδα δέκα ατόμων, για την καταγραφή δραστηριοτήτων στις προπονητικές ηλικίες για 6-11, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τέλος του έτους και θα μοιραστεί στη συνέχεια σε προπονητές ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι οι νέοι προπονητές να ενστερνιστούν τις τεχνικές, ώστε να δημιουργηθούν βάσεις που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες κατηγορίες. Θεωρούμε πως οι ηλικίες από 12 έως 15 ετών πως είναι το μεταβατικό στάδιο και είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχεια. Γι’ αυτό θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματα στην Κ14 και Κ16”.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του υποστήριξε: “Κοινή πεποίθηση όλου του προπονητικού δυναμικού είναι ότι υπήρχαν αγωνίσματα με μεγάλη επιβάρυνση, όπως της παρατεταμένης ταχύτητας και παράλληλα υπήρχε έλειψε αγωνισμάτων αντοχής. Στην Κ14 δεν κάνουμε πολλές αλλαγές, το σημαντικό σε αυτή την ηλικία είναι να αυξηθούν οι αγώνες με μότο “οι αγώνες είναι μέσω και όχι αυτοσκοπός”. Στα δρομικά αγωνίσματα τα 1.000 μ. έγιναν 2.000 μ., ενώ προσθέτουμε το επί κοντώ, γιατί βοηθάει στην πολυπλευρικότητα, ενώ στις ρίψεις αλλάζουμε το μπαλάκι με ακόντιο (400 γρ) και το δίσκο (750 γρ.). Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνθετα συστήνουμε 4αθλα με στόχο τα παιδιά να περάσουν από περισσότερα αγωνίσματα.

Περισσότερες αλλαγές θα υπάρχουν στην Κ16, αφού αφαιρέθηκαν τα 300 μ., 600 μ. και 1.000 μ., 300μ. εμπ., τα αγωνίσματα με τις μεγαλύτερες αναερόβιες επιβαρύνσεις. Στη θέση τους μπαίνουν τα 1.200 μ., τα 3.000 μ. τα 2.000 μ. στιπλ χωρίς λίμνη και τα 200 μ. εμπ. αντί για 300 μ. εμπ., ενώ στα άλματα διατηρούνται το μήκος, ύψος, επί κοντώ και αντί για τριπλούν βάζουμε τετραπλούν και για τα αγόρια και για τα κορίτσια”.

Πρόσθεσε επίσης πως “θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΠΑΣ θα αποφασίσει για την ένταξη σε περιφερειακό επίπεδο αγώνων σε ανώμαλο έδαφος με τη συμμετοχή και μικρότερων κατηγοριών καθώς έχει διαπιστωθεί από τους προπονητές πως υπάρχει έλλειψη”.

Κουτσιώρας: “Το πρόγραμμα πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις”

Ο εθνικός προπονητής, Γιάννης Κουτσιώρας επεσήμανε: “Για να περάσουμε σε αυτή την αλλαγή βρεθήκαμε μπροστά σε προβλήματα. Είχαμε πρόωρη εγκατάλειψη αθλητών λόγω επιβάρυνσης και πρόωρης εξειδίκευσης. Έπρεπε να ισοσκελίσουμε και να πάμε μαζί με τα προγράμματα που πάνε στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε κατηγορίες αγωνισμάτων που είμαστε πίσω, όπως η αντοχή”.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ Κ14 & Κ16 

Βασικός στόχος του ΣΕΓΑΣ ήταν και είναι η ενίσχυση και η υποστήριξη της προπονητικής διαδικασίας στις αναπτυξιακές ηλικίες. Η «έκρηξη» που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες με τον μεγάλο αριθμό παιδιών από τις ηλικίες 5-6 μέχρι 11 ετών (Κ12) είναι ένα πολύ θετικό φαινόμενο που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από τον ΣΕΓΑΣ. Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι προπονητές που ασχολούνται στις ακαδημίες δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για τις ηλικίες αυτές. Στην κατεύθυνση αυτή με εισήγηση της ΕΠ.ΕΠ συγκροτήθηκε συγγραφική ομάδα με σκοπό τη συγγραφή των προπονητικών προγραμμάτων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων  για την Κ12 σύμφωνα με το πρόγραμμα Kids’ Athletics της IAAF. Η συγγραφή των προγραμμάτων αυτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. 

Παράλληλα, η έναρξη της προπόνησης σε μικρότερες ηλικίες δημιουργεί την αναγκαιότητα επανεξέτασης των αγωνιστικών συστημάτων και της δημιουργίας  προγραμμάτων προπόνησης στις αμέσως επόμενες αγωνιστικές κατηγορίες των Κ14 και Κ16. Για τις κατηγορίες αυτές σε πρώτη φάση είναι απαραίτητη η τροποποίηση των υφιστάμενων αγωνιστικών συστημάτων με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς τάσεις. Μετά την οριστικοποίηση της τροποποίησης αυτής θα ακολουθήσει η συγγραφή των προγραμμάτων προπόνησης η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. 

Χρόνος εφαρμογής

 • Το προτεινόμενο αγωνιστικό σύστημα για την Κ14 ξεκινά από την περίοδο 2018-19.
 • Το προτεινόμενο αγωνιστικό σύστημα για την Κ16 θα ξεκινήσει από την περίοδο 2019-20 για να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής και προετοιμασίας.

Αιτιολόγηση της αναγκαιότητας τροποποίησης των αγωνιστικών συστημάτων στις κατηγορίες των Κ14 και Κ16

 1. Προσαρμογή των αγωνιστικών συστημάτων σύμφωνα με τα σύγχρονα προπονητικά δεδομένα:
  1. Στα ισχύοντα αγωνιστικά συστήματα υπάρχουν αγωνίσματα παρατεταμένης ταχύτητας (300m, 4x300m) και αγωνίσματα μεσαίων αποστάσεων που προϋποθέτουν υψηλή αναερόβια ικανότητα (600m, 1000m). Έτσι δίνεται από τους προπονητές μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της παρατεταμένης ταχύτητας (ανοχή στο γαλακτικό οξύ) και όχι στην ανάπτυξη της ταχύτητας η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στα αγωνίσματα παρατεταμένης ταχύτητας.
  2. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο οι αθλητές-τριες της Κ16 να παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις σ’ αυτά τα αγωνίσματα (προϊόν πρόωρης εξειδίκευσης ή υπερβολικής επιβάρυνσης σε γαλακτικές προπονήσεις), αλλά δεν παρατηρείται η συνέχεια που πρέπει να έχουν αυτοί οι αθλητές μέχρι την κατηγορία των Κ23 στα αντίστοιχα αγωνίσματα των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Σε πρόσφατη έρευνα μελετήθηκε η παρουσία των αθλητών και αθλητριών που εμφανίζονται στην πρώτη 10άδα στην κατηγορία Κ16 τη χρονική περίοδο 2000-2010. Στη συνέχεια εξετάσθηκε εάν εμφανίζονται στις επόμενες αγωνιστικές κατηγορίες στην 1η 10άδα μέχρι το 2017. Διαπιστώθηκε ότι στην κατηγορία ανδρών – γυναικών το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης παρουσιάζουν τα 60-80m-100m, 6%, τα 300m – 400m, 8% και τα 600m, 12%, ενώ στα άλματα και στον ακοντισμό τα ποσοστά διπλασιάζονται και κυμαίνονται μεταξύ 15 – 27% με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρουσιάζεται στο επί κοντώ. (Στους συνημμένους πίνακες παρουσιάζεται η εμφάνισή τους στην 1η 10άδα και στις ενδιάμεσες αγωνιστικές κατηγορίες).
  3. Δεν υπάρχουν αγωνίσματα που να υπερτερούν οι απαιτήσεις σε αερόβια ικανότητα ώστε να αποτελούν το «σκαλοπάτι» για τις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στις κατηγορίες Κ18 και πάνω.
  4. Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα (Κ14 και Κ16) τα αγωνίσματα αντοχής είναι πολύ λίγα με αποτέλεσμα οι προπονητές-σωματεία να μη δίνουν έμφαση  στην προπόνηση  σε αυτά.
  5. Στην Κ16 στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχει στα αγόρια το τριπλούν, αγώνισμα ιδιαίτερα απαιτητικό για το μυοσκελετικό σύστημα των νεαρών αθλητών.
  6. Δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα σύνθετα – ομαδικά αγωνίσματα με αποτέλεσμα το φαινόμενο της πρόωρης  εξειδίκευσης να γίνεται εντονότερο.
 2. Προσαρμογή σύμφωνα με αντίστοιχα αγωνιστικά συστήματα άλλων χωρών. Αν και εμφανίζονται αρκετές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κρατών η επικρατούσα τάση είναι:
  1. Να μην επιβαρύνονται οι αθλητές μέχρι την κατηγορία Κ16 με αγωνίσματα που έχουν υψηλές απαιτήσεις στην αναερόβια ικανότητα,  καθώς και στο μυοσκελετικό σύστημα. Έτσι, υπάρχει μειωμένος αριθμός αγωνισμάτων παρατεταμένης ταχύτητας μέχρι την Κ14 και σε ορισμένες χώρες (Γαλλία) και στην Κ16.
  2. Το τριπλούν σε πολλές χώρες εμφανίζεται από την Κ18.
  3. Οι μεσαίες αποστάσεις –αγωνίσματα αντοχής ξεκινούν από τα 2000m και πάνω ώστε να δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας.
  4. Δίνεται έμφαση στα σύνθετα αγωνίσματα και σε αγωνιστικές δράσεις με ομαδικό χαρακτήρα μέχρι την κατηγορία Κ14.
 1. Δρόμοι σε ανώμαλο έδαφος: Εκτός από τα πανελλήνια πρωταθλήματα των κατηγοριών Κ16 και πάνω θεσπίζεται το αναπτυξιακό πρωτάθλημα δρόμου σε ανώμαλο έδαφος το οποίο θα διεξάγεται σε επίπεδο ΕΑΣ (βλέπε σχετικές τεχνικές διατάξεις) το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες από Κ12 έως Α/Γ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και την επικρατούσα αντίληψη των προπονητών και σωματείων προτείνονται οι εξής αλλαγές στα αγωνιστικά συστήματα των κατηγοριών Κ14 και Κ16.  

Κατηγορία Κ14

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύων αγωνιστικό σύστημα είναι:

Δρομικά αγωνίσματα (πίνακας Κ14 Δρόμοι)

Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 5 δρομικά αγωνίσματα και  στο προτεινόμενο αυξάνονται σε 7. Πιο συγκεκριμένα:

 • Καταργούνται τα 1000m και αντικαθίστανται με τα 2000m.
 • Προστίθεται η σκυταλοδρομία 3x1200m. 

Βάδην

 • Αγόρια και κορίτσια κάνουν 3000m.

Αλτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ14 Άλματα)

 • Προστίθεται το επί κοντώ στα αγόρια και τα κορίτσια.

Ριπτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ14 Ρίψεις)

Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 2 ριπτικά αγωνίσματα και  στο προτεινόμενο αυξάνονται σε 4. Πιο συγκεκριμένα:

 • Καταργείται το μπαλάκι 200gr και αντικαθίσταται με το ακόντιο 400gr.
 • Προστίθεται το αγώνισμα του δίσκου βάρους 0.75kg σε αγόρια και κορίτσια.
 • Προστίθεται το αγώνισμα της σφύρας σε αγόρια και κορίτσια.

Αλτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ14 Άλματα)

 • Προστίθεται το επί κοντώ σε αγόρια και κορίτσια.

Αγωνίσματα συνθέτων (Πίνακας συνθέτων Κ14)

 • Τα τρίαθλα-δίαθλα αντικαθίστανται από 4θλα.
 • Προτείνονται τρία διαφορετικά 4θλα:
  • Δρομικό: 2 αγωνίσματα δρόμων και από 1 αλτικό-ριπτικό.
  • Αλτικό: 2 αγωνίσματα αλμάτων και από 1 δρομικό-ριπτικό.
  • Ριπτικό: 2 αγωνίσματα ρίψεων και από 1 δρομικό-αλτικό.
 • Κάθε πολύαθλο διεξάγεται σε διαφορετική περίοδο (π.χ. το δρομικό Μάρτιο-Απρίλιο, το αλτικό Μάϊο-Ιούνιο και το ριπτικό Σεπτέμβριο- Οκτώβριο) 

Αγώνες σε ανώμαλο έδαφος (Πίνακας αγώνων σε ανώμαλο έδαφος)

 • Συμμετοχή στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος τα Α/Κ στα 2000m.  

Κ 14 – ΔΡΟΜΟΙ 

Σήμερα Πρόταση
60 m √ A-K
150 m √ A-K
1000 m
2000 m √ A-K 
ΕΜΠΟΔΙΑ
60 m  √ 76 cm √ A-K 76 cm
ΒΑΔΗΝ
3000 m √ A-K 
ΣΚΥΤΑΛΕΣ
4 x 60 m √ A-K
3 x 1200 m  √ A-K

 

Κ 14 – ΑΛΜΑΤΑ 

Σήμερα Πρόταση
Μήκος √ A-K
Ύψος √ A-K
Επικοντώ √ A-K 

 

Κ 14 – ΡΙΨΕΙΣ 

Σήμερα Πρόταση
Μπαλάκι √ 200 g √ A-K Ακόντιο 400 gr
Δισκοβολία √ 0,75 kg
Σφαιροβολία √ 3 kg  √ 3 kg
Σφυροβολία* √ 3 kg

 

Κ 14 – ΣΥΝΘΕΤΑ (ΠΟΛΥΑΘΛΑ- 4θλο)

Σήμερα Πρόταση
1ο 2ο 1ο  Δρομικό 2ο Αλτικό 3ο Ριπτικό
60 m 
60 m εμπ. 
1200 m (✓) (✓)
Μήκος
Ύψος
Ακόντιο
Σφαιροβολία

Κατηγορία Κ16

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύων αγωνιστικό σύστημα είναι:

Δρομικά αγωνίσματα (πίνακας Κ16 Δρόμοι)

Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 11 δρομικά αγωνίσματα και παραμένουν 11 στο προτεινόμενο, στο οποίο αυξάνονται τα αερόβια αγωνίσματα αντοχής. Πιο συγκεκριμένα:

 • Καταργούνται οι δρόμοι των 300m, 600m και 1000m.
 • Προστίθενται οι δρόμοι 1200m, 2000m steeple χωρίς λίμνη.
 • Καταργούνται τα 2000m κοριτσιών. Τα κορίτσια συμμετέχουν στα 3000m, όπως και τα αγόρια.
 • Στις σκυταλοδρομίες καταργείται η 4x300m και αντικαθίσταται από την 4x200m. Επίσης, προστίθεται η 3x1200m. 

Βάδην

 • Στα αγόρια παραμένουν τα 5km και τα κορίτσια αντί για 3 κάνουν και αυτά 5km.

Αλτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ16 Άλματα)

Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 4 αλτικά αγωνίσματα (για τα κορίτσια 3) και γίνονται 4 για τα Α και τα Κ. Πιο συγκεκριμένα:

 • Καταργείται το τριπλούν στα αγόρια και προστίθεται το τετραπλούν χωρίς κουτσό με φόρα 15m (Α-Δ-Α-Δ: Άλμα ή Δ-Α-Δ-Α: Άλμα) για Κ και Α.

Ριπτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ16 Ρίψεις)

 • Παραμένει το ισχύων αγωνιστικό σύστημα των 4 αγωνισμάτων.

Αγωνίσματα συνθέτων (Πίνακας συνθέτων Κ16)

 • Τα αγόρια κάνουν 6αθλο όπως και στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα.
 • Τα κορίτσια αντί για 5θλο κάνουν και αυτά 6θλο.
 • Προστίθεται το ύψος στα κορίτσια.
 • Τα 600m κοριτσιών αντικαθίστανται από τα 1200m. 
 • Τα 1000m αγοριών αντικαθίστανται από τα 1200m.

Αγώνες σε ανώμαλο έδαφος (Πίνακας αγώνων σε ανώμαλο έδαφος)

 • Συμμετοχή στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος τα Α /Κ στα 3000m.  
 • Οι 15χρονοι της Κ16 συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Κ18.

Κ16 – ΔΡΟΜΟΙ 

Σήμερα Πρόταση
80 m √ A-K
150 m √ A-K
300 m
600 m
1000 m
1200  m √ A-K
2000 m √ Α
3000 m √ Κ √ A-K
ΕΜΠΟΔΙΑ
80 m  √ Κ – 76 cm  √ K 76 cm
100 m √ Α – 84 cm √ A 84 cm
200 m* √ Α-Κ 76 cm
300 m  √ – 76 cm
2000 m steeple Χωρίς λίμνη Α-Κ 76 cm
ΒΑΔΗΝ
3000 m √ K
5000 m √ A √ Α-Κ
ΣΚΥΤΑΛΕΣ
4 x 80 m √ A-K
4 x 200 m √ A-K
4 x 300 m
 3x 1200 m) √ A-K

*5 εμπόδια – 20μ από βατήρα το 1ο και ανά 35m τα υπόλοιπα και 40m από το τελευταίο μέχρι τον τερματισμό

 

Κ16 – ΑΛΜΑΤΑ 

Σήμερα Πρόταση
Μήκος √ A-K
Τριπλούν √ Α  
Τετραπλούν* √ A-K*
Ύψος √ A-K
Επικοντώ √ A-K

*Τετραπλούν χωρίς κουτσό (Α-Δ-Α-Δ: Άλμα ή Δ-Α-Δ-Α: Άλμα), με φόρα 15m και βαλβίδα 13 και 11m για Κ και Α.

 

Κ16 – ΡΙΨΕΙΣ 

Σήμερα Πρόταση
Ακοντισμός √ K 500 g – A 600 g √ K 500 g – A 600 g
Δισκοβολία √ 1 kg √ 1 kg
Σφαιροβολία √ K 3 kg – A 4 kg √ K 3 kg – A 4 kg
Σφυροβολία* √ K 3 kg – A 4 kg √ K 3 kg – A 4 kg

 

Κ16 – ΣΥΝΘΕΤΑ – 6ΘΛΟ

Σήμερα Πρόταση
Αγόρια Κορίτσια Αγόρια Κορίτσια
80 m εμπόδια
100 m εμπόδια
600 m
1000m
1200 m
Μήκος
Ύψος
Ακοντισμός
Σφαιροβολία

 

ΔΡΟΜΟΙ ΣΕ ΑΝΩΜΑΛΟ ΕΔΑΦΟΣ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα

Σήμερα Πρόταση
Κατηγορία Αγόρια Κορίτσια Αγόρια Κορίτσια
K18 4000m 3000m 5000m 4000m
K20 6000m 4000m 6000m 5000m
K23 8000m 6000m 8000m 6000m
Α/Γ 10000m 8000m 10000m 8000m

K16: Μετέχουν οι 15χρονοι/νες στην Κ18.

Γενικές παρατηρήσεις – προβληματισμοί

 1. Στην Κ14 στα ριπτικά αγωνίσματα προστίθενται τα αγωνίσματα του ακοντίου 400gr και του δίσκου 0,75kg. Επειδή μέχρι τώρα τα όργανα αυτά δεν ήταν σε χρήση θα απαιτηθεί η προμήθεια ικανού αριθμού για τη διεξαγωγή των αγώνων και τη χρήση τους στην προπόνηση. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η προμήθειά τους προτείνεται, μόνο για την επόμενη χρονιά, η χρήση των οργάνων της Κ16.
 2. Ενσωμάτωση των αλλαγών στις κείμενες τεχνικές διατάξεις της Ομοσπονδίας.
 3. Διασφάλιση διεξαγωγής αγώνων
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων (ατομικά αγωνίσματα), ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Στα σύνθετα αγωνίσματα η διεξαγωγή τουλάχιστον 3 αγώνων θεωρείται απαραίτητη.