Πριν από μερικές βδομάδες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το “Σπάρταθλον”, αγώνας υπεραπόστασης από την Αθήνα στη Σπάρτη, στον οποίο αναβιώνονται τα βήματα του δρομέα Φειδιππίδη.

Την προσεχή Παρασκευή (20 Νοεμβρίου) θα δοθεί εκκίνηση στον Αυθεντικό Φιδιππίδειο Δρόμο, έναν αγώνα που διοργανώνει για τέταρτη φορά ο Αθλητικός Πολιτιστικός σύλλογος «Αθηναίοι Δρομείς» και ο Φυσιολατρικός Αθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 06:00 από το χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών (Μουσείο Κεραμικού) και ο τερματισμός του τελευταίου δρομέα θα πρέπει να έχει γίνει στο ίδιο σημείο μέχρι την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 14:00.

Ο αγώνας δηλαδή θα κλείσει σε 104 ώρες και θα πρέπει οι δρομείς σε αυτό το διάστημα να διανύσουν απόσταση 490 χιλιομέτρων από την Αθήνα στην Σπάρτη και επιστροφή πάλι στην Αθήνα!

Είναι ο μεγαλύτερος επί ανοικτής οδού στον κόσμο και με βαθιές ιστορικές ρίζες, ενώ τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΟΣΛΜΑ-Υ, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Άθλησης για Όλους και την υποστήριξη του Δήμου Αθήνας.

Ο 4ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος ζωντανεύει τον άθλο του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη μέσα από την προσπάθεια των 23 αθλητών από 10 χώρες, που θα συμμετάσχουν την εφετινή χρονιά, εκ των οποίων οι μισοί είναι Έλληνες.

Η διαδρομή θα ακολουθήσει όλο τον αρχαίο δρόμο από Αθήνα, Ελευσίνα, Μέγαρα, Αρχαία Κόρινθο, Άγιο Βασίλειο, Αρχαίες Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα, στη συνέχεια προς Μαλανδρένι, Λύρκεια Καρυά, θα ανέβει το Αρτεμίσιο, θα κατέβει στη Νεστάνη, θα περάσει από Τεγέα για να μπει πλέον στο δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης και να φθάσει στο άγαλμα του Λεωνίδα, στο στάδιο της Σπάρτης. Η επιστροφή θα γίνει από τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Τη παρουσίαση της διοργάνωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου «Αθηναίοι Δρομείς» Γιώργος Διαμαντής και μέλη της οργανωτικής επιτροπής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του αγώνα, στη διαδρομή, τους αθλητές, την προετοιμασία και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

«Στην παραπάνω διαδρομή θα υπάρχουν συνολικά 6 κεντρικοί σταθμοί/check points, 2 σημεία ξεκούρασης και 130 τραπεζάκια προς εξυπηρέτηση των δρομέων. Στο πλευρό της διοργάνωσης έχουν ήδη σταθεί ενεργά φορείς, σύλλογοι και εθελοντές από διαφορετικούς χώρους που θα δώσου το καλύτερο των δυνατοτήτων τους για την ασφάλεια και την κάλυψη των αναγκών του αγώνα”, είπε ο κ. Διαμαντής και πρόσθεσε: “Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο αγώνας έχει και οικολογικό προσανατολισμό, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών όπου διέρχεται. Ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες του άθλου του Φειδιππίδη και το βαρύ αθλητικό υπόβαθρο της υπερπροσπάθειας των σύγχρονων ημεροδρόμων προσδίδουν στον αθλητισμό και τον πολιτισμό της χώρας μας περαιτέρω αίγλη κι αξίζει ιδιαίτερης προσοχής”.

Την βοήθεια στην ομαλή διεξαγωγή του πολύ ιδιαίτερου αγώνα θα προσφέρουν 400 εθελοντές, ενώ οι διοργανωτές υπογράμμισαν πως δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το Σπάρταθλον που διεξάγεται το Σεπτέμβριο και είναι ένας εξίσου σημαντικός αγώνας.