Ο Μιχάλης Παππάς είναι το next best thing της παρατεταμένης ταχύτητας στην Ελλάδα.

Τα βήματά του «θυμίζουν» το αγώνισμα που διακρίνεται τα τελευταία χρόνια και δεν θα αργήσει να ανεβαίνει τη λίστα των καλύτερων αθλητών όλων των εποχών στο αγώνισμα. Ήδη απέχει μόλις τρία εκατοστά από το να σπάσει το «φράγμα» των 47 δευτερολέπτων. Στα 20 του χρόνια έχει ατομικό 47.02, που είχε σημειώσει στις 17 Ιουνίου του 2017 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα, όταν είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Τώρα και ενώ κοντεύει να φύγει ο Ιούνιος έχει 47.07 που πέτυχε στις 10 του μήνα στους Μεσογειακούς Αγώνες Κ23 στο Τζέσολο της Ιταλίας. Ίσως δούμε το νεαρό αθλητή της ΕΚΑ Δωδώνης να τα καταφέρνει στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Πώς ήταν όμως τα πρώτα βήματα του, πως ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τι σκέφτεται ο ίδιος για το παρόν και το μέλλον; Μας τα αποκαλύπτει στο «Stivos Style».

Μιχάλης Παππάς/φωτό Άγγελος Ζυμάρας

«Γεννήθηκα στις 24 Φεβρουαρίου του 1998 στα Γιάννενα και μεγάλωσα στο Σταυράκι Ιωαννίνων, όπου πήγα και σχολείο. Η πρώτη μου επαφή με τον στίβο έγινε στην Γ’ Δημοτικού, από ένα πρόγραμμα, το «Καλλιπάτειρα» και γιατί η ομάδα μου που υπάγομαι τώρα έψαχνε νέους αθλητές για να τους εντάξει στην Ακαδημία. Είδε το ταλέντο μου ο Κωνσταντίνος Λώλης, ο οποίος ήταν ο πρώην προπονητής μου μέχρις ότου μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη», λέει ο Μιχάλης Παππάς, που τώρα γυμνάζεται με τον προπονητή Κώστα Χήτα. Στην επιλογή του αυτή τον στήριξε φυσικά η οικογένειά του και ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια για μένα είναι τα πάντα και πιστέψτε με χωρίς αυτούς δεν θα έκανα αυτή τη… συνέντευξη»! Ο πατέρας του ονομάζεται Βαγγέλης και η μητέρα του Ευδοξία και είναι μοναχογιός. «Δεν έχω άλλα αδέλφια και μάλλον είμαι τυχερός από συζητήσεις που έχω κάνει με άτομα που έχουν…».

Μιχάλης Παππάς/φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής ξεκίνησε από τα 300 μέτρα κυρίως, που έκανε στην κατηγορία παμπαίδων, αλλά και με τις ταχύτητες και στην κατηγορία παίδων δοκίμασε τα 400 μέτρα. Ένα δύσκολο αγώνισμα, που στην ερώτηση αν τα αγαπάει δεν κρύβεται… «Τα 400 μέτρα δεν τα αγαπάω και όποιον ακούω να λέει το αντίθετο τον θεωρώ μαζόχα! Αγαπάω τη μετέπειτα ικανοποίηση του αγωνίσματος αυτού, γιατί το χάρισμα που μου έδωσε ο Θεός φαίνεται να είναι καλύτερο σε αυτό το αγώνισμα, παρά στα υπόλοιπα». Πολύ γαλακτικό λοιπόν! Κακά τα ψέματα τα 400 μέτρα είναι πραγματικά δύσκολο αγώνισμα γιατί είναι παρατεταμένη ταχύτητα, όπως το χαρακτηρίζουν. Ούτε ταχύτητα, μήτε τακτική των μεσαίων αποστάσεων.

Μιχάλης Παππάς/φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του για τη φετινή σεζόν έχουν επιτευχθεί κατά το ήμισυ. «Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε στους Μεσογειακούς Αγώνες Νέων που έλαβα μέρος και έκανε χρόνο 47.07. Ο επόμενος είναι να κάνω ατομικό ρεκόρ και γιατί όχι να πιάσω το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», λέει ο Μιχάλης Παππάς. Το όριο που έχει θέσει ο ΣΕΓΑΣ για το Βερολίνο είναι 46.00, αλλά για την κατηγορία Κ23 είναι 46.70 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ένας πάλι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος χρόνος για τον κορυφαίο Έλληνα 400σάρη.

Εκτός όμως από τον πρωταθλητισμό και τις συνεχείς προπονήσεις, παράλληλα σπουδάζει και είναι στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Τώρα αν θα ακολουθήσει και επαγγελματικά κάτι με τις σπουδές του, μάλλον βρίσκεται στις σκέψεις! «Όταν είμαι στο στάδιο σκέφτομαι πολλές φορές τι θα ήθελα να κάνω στη μετέπειτα ζωή μου». Έχει πάντως χρόνο μπροστά του, είναι μόλις 20 ετών, αλλά έχει το πλεονέκτημα όπως μας εκμυστηρεύεται «Αν θελήσω κάτι πάρα πολύ μπορώ να το καταφέρω…», ενώ έχει διακρίνει και ένα μειονέκτημά του «Πολλές φορές είμαι κολλημένος ακόμα και εκεί που δεν πρέπει».

Μιχάλης Παππάς/φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Έχει όμως και πρότυπο έναν αθλητή που αποτελεί υπόδειγμα για πολλούς ο τρόπος που έγραψε τη δική του ιστορία στον στίβο, αλλά και εκτός σταδίων. «Πρότυπό μου είναι ο Περικλής Ιακωβάκης και είχα την τύχη να είναι στην ίδια ομάδα με εμένα, την ΕΚΑ Δωδώνης Ιωαννίνων». Και όπως όλοι οι πρωταθλητές, έχει ένα όνειρο. «Τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη με τον Μιχάλη Παππά μας έστειλε και ένα μήνυμα που θύμισε και το πρότυπό του! «Θα ήθελα να αποκτήσουν οι αθλητές πιο ενεργό ρόλο, γιατί αυτοί είναι η καρδιά όλου του αθλητικού συστήματος».

Μιχάλης Παππάς/φωτό Άγγελος Ζυμάρας

Καλύτερο…

 1. Φαγητό: Σπιτικό!
 2. Γλυκό: Της μαμάς
 3. Ταξίδι: Κολομβία
 4. Gadget: Κινητό
 5. Ταινία: Chariots of Fire
 6. Ηθοποιός: Jason Statham
 7. Αθλητής: Usain Bolt
 8. Φίλος: Μίλτος, Γιώργος, Βαγγέλης, Ολυμπία, Ελένη
 9. Αυτοκίνητο: VW Polo
 10. Ρούχο: Αθλητικά

Μεγαλύτερος-η-ο…

 1. Φόβος: Να χάσω ανθρώπους που αγαπώ
 2. Αντίπαλος: Το χρονόμετρο
 3. Στιγμή: Όταν έπιασα το όριο για το Παγκόσμιο και έκανε την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία Παίδων
 4. Διασκέδαση: Βόλτα με φίλους
 5. Χόμπι: Φωτογραφική μηχανή
 6. Έκπληξη: Η νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών
 7. Απογοήτευση: Η λιποθυμία μου στην σκυτάλη, όπου έπεσα στο ταρτάν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων
 8. Αγάπη: Η οικογένεια, οι συγγενείς και φίλοι μου
 9. Ανάμνηση: Τα παιδικά μου χρόνια στο Σταυράκι Ιωαννίνων
 10. Όνειρο: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες