Μια νέα γενιά είναι έτοιμη να αφήσει το «στίγμα» της

Οδυσσέας Μουζενίδης, Μάνος Καμτσικλής, Χρήστος Φραντζεσκάκης και Δημήτρης Τσίτσος αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» και το «αύριο» των ρίψεων στην Ελλάδα

Της Μαρίας Πετροπούλου

Οι επιτυχίες του σήμερα εφόδιο για το μέλλον, λένε, αλλά τελικά αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει πάντα στον αθλητισμό, τουλάχιστον στη χώρα μας. Έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα που σημειώθηκαν μεγάλες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρήκαμε, πανηγυρίσαμε, συγκινηθήκαμε και στο τέλος ξεχάσαμε. Και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δεν επαναλαμβάνεται κάποια αντίστοιχη διάκριση. Φυσικά αυτό είναι λογικό γιατί όλα τα αθλήματα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. 

Όταν μιλάμε για στίβο όμως και πιο συγκεκριμένα για ρίψεις, αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Κώστας Γκατσιούδης, ο οποίος υπήρξε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ εφήβων με 80,30μ. στον ακοντισμό, ενώ κατάφερε να κατακτήσει στην καριέρα του τρία μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ακόμη μία μεγάλη μορφή του ελληνικού αθλητισμού έχοντας τεράστιο βιογραφικό είναι και ο σφυροβόλος Αλέξανδρος Παπαδημητρίου με συμμετοχή και διακρίσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις, όπως το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου το 2002. Ο καθένας είχε τους θαυμαστές του, ενώ αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον για τον κλασικό αθλητισμό.

Στα ίδια βήματα φαίνεται πως θέλει να βαδίσει μια νέα γενιά ριπτών. Ήδη έχει αφήσει το «στίγμα» της. Είναι έφηβοι με σημαντικές διακρίσεις ρεκόρ στο ενεργητικό τους και κυρίως πολύ ταλέντο. Είναι ο Οδυσσέας Μουζενίδης, ο Μάνος Καμτσικλής, ο Δημήτρης Τσίτσος και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης.

Ο Οδυσσέας Μουζενίδης το 2017 ήταν τρίτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στο Γκροσέτο όπου είχε στείλει τη σφαίρα στα 20,67μ. Πρώτος το 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ, στην Τιφλίδα.

«Ξεκίνησα τη σφαιροβολία στη Β’ Δημοτικού. Είμαι χαρούμενος  που ανήκω σε αυτή τη γενιά ριπτών, αλλά ταυτόχρονα έχω και μεγάλο άγχος για τη συνέχεια. Αυτό που θέλω είναι να προβάλλονται περισσότερο αυτά τα αγωνίσματα τόσο μέσα από την τηλεόραση όσο και από τα social media. O μεγαλύτερος στόχος για φέτος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Τάμπερε και μία καλή επίδοση, ενώ πιο μελλοντικός στόχος είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο Μουζενίδης.

Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του ελληνικού στίβου αποδεικνύεται η σφυροβολία. Ο 19χρονος Μάνος Καμτσικλής που ήταν 5ος στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στη Γεωργία, 2ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα το 2016, 9ος στο Ευρωπαϊκό στους παίδες και 16ος στο Γκροσέτο στο Ευρωπαϊκό Εφήβων μας λέει πως βρέθηκε στο στίβο χάρη στον προπονητή του Γιάννη Χρίστογλου. 

«Όλα έγιναν εξαιτίας του προπονητή μου. Τον είχα γυμναστή στο σχολείο και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής κάναμε στίβο. Έτσι ξεκίνησαν όλα και ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό. Πρότυπό μου είναι ένας αθλητής του προπονητή μου, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου. Ακολουθώ τα βήματά του, μπορεί να μην έχω τις ίδιες επιδόσεις, αλλά έφυγε στην Αμερική, όπου σκοπεύω να φύγω κι εγώ. Χαίρομαι που όλη αυτή η γενιά ανεβαίνει τόσο ψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ανταγωνισμός και αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει. Θέλω όλα τα παιδιά να πηγαίνουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Ένας τραυματισμός στο γόνατο με κράτησε εκτός 3 μήνες. Επέστρεψα και νιώθω πάρα πολύ καλά. Προσπαθώ για μία θέση στο Παγκόσμιο. Στόχος είναι να κάνω μία διαφορά στην επίδοση από πέρυσι και να φτάσω τα μέτρα που έκανα πριν από τον τραυματισμό», δηλώνει ο Μάνος Καμτσικλής.

Στο ίδιο αγώνισμα, ο καλύτερος έφηβος αθλητής στον κόσμο είναι Έλληνας, είναι από την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά και ονομάζεται Χρήστος Φραντζεσκάκης.

Ο 18χρονος  πρόσφατα πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στην Τρίπολη και στο Φεστιβάλ Ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος». Έστειλε τη σφύρα του στα 81.37μ. και έγινε ο πρώτος έφηβος αθλητής που ξεπέρασε τα 80.00μ. Μια επίδοση που είναι η καλύτερη φετινή στον κόσμο. Ο αθλητής του Κωστή Παπαμαρκάκη είχε και βολή στα 80.20μ. καταρρίπτοντας έτσι δυο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε ο Μιχάλης Αναστασάκης (75,40μ.) από το 2013.

«Το πανελλήνιο ρεκόρ το περίμενα καταλάβαινα από την προπόνηση ότι ήμουν αρκετά καλά. Τα μέτρα που έκανα στην Τρίπολη δεν τα περίμενα καθόλου επειδή είχα έναν τραυματισμό στον αγκώνα και περίμενα να ρίξω 3-4 μέρα πιο κάτω. Αυτό που με νοιάζει πλέον είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εκεί θα παίξει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία, δεν έχει καμία σημασία η επίδοση που έχω κάνει», είπε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης.

Ο Δημήτρης Τσίτσος είναι ο μικρότερος της παρέας. Είναι γεννημένος το 2000 και διανύει την πρώτη του χρονιά στην κατηγορία των εφήβων. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στους Παίδες στο ακόντιο με 68,30μ. ήταν δεύτερος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης το 2017 με 66,85μ., ενώ έχει κλείσει ήδη θέση στο Τάμπερε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

«Ξεκίνησα τον ακοντισμό σε ηλικία 13 ετών. Έκανα και μπάσκετ αλλά με κέρδισε το ακόντιο. Φέτος θέλω να κερδίσω το Πανελλήνιο των Εφήβων και μία καλή θέση στη Φινλανδία, ενώ από του χρόνου να αρχίσω σιγά σιγά να ρίχνω πάνω από τα 80μ.», λέει ο Δημήτρης Τσίτσος.