Η ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη έζησε την ομορφότερη γιορτή της! Ο Stoiximan.gr 12ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ανέβασε σε ένα νέο, ακόμα υψηλότερο επίπεδο το μεγαλύτερο εαρινό γεγονός ολόκληρης της χώρας, προσφέροντας μία εμπειρία ζωής στους περισσότερους από 20.000 δρομείς!

Τα κρουστά της stoiximan δίνουν ρυθμό στους δρομείς. / φωτογραφία : Nίκος Καρανικόλας

Η φετινή διοργάνωση αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών και ήταν αρτιότερη και εντυπωσιακότερη από κάθε άλλη φορά: Το ρεκόρ συμμετοχών, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, η επιπλέον λάμψη που έδωσαν οι Ολυμπιονίκες μας και οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, τα χαμόγελα των ανθρώπων κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τις υπέροχες καιρικές συνθήκες, χάρισαν σε όλους μία αξέχαστη εμπειρία.

Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. / φωτογραφία: Άγγελος Ζυμάρας

Περισσότεροι από 20.000 δρομείς, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 85χρονο Χρυσόστομο Θεοδοσιάδη και τον 84χρονο Γιώργο Κουσίδη, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κέρδισαν το χειροκρότημα και το θαυμασμό των φιλάθλων και θεατών στέλνοντας μήνυμα άθλησης, χαράς και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητική διάσταση διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό, επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.

Ο τελικός αριθμός των εγγεγραμμένων δρομέων ήταν και φέτος εντυπωσιακός και έφτασε τους 20.729 (2.073 εγγραφές στο Μαραθώνιο, 12.037 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 4.619 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων) .

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα περισσότεροι σε αριθμό, αφού ο πολύ καλός καιρός βοήθησε και αρκετοί ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, που δεν πρόλαβαν να δηλωθούν εγκαίρως, έτρεξαν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.

Στη διοργάνωση εκπροσωπήθηκαν αθλητές από 54 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Βενεζουέλα ή η Μαδαγασκάρη. Ανάμεσα σ’ αυτούς, συμπεριλαμβάνονταν μία δωδεκαμελής ομάδα δρομέων από την Κινεζική Ταϊπέι και άλλη μία αποτελούμενη από είκοσι 60άρηδες και 70άρηδες Ολλανδούς δρομείς, που όλοι τους ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για τον Stoiximan.gr 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια διάσταση του θεσμού.

Μιχάλης Παρμάκης
Μιχάλης Παρμάκης

Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο αθλητής του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παρμάκης, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, με χρόνο 2 ώρες 28:12 τρέχοντας με τη Volkswagen Running Team.

Κυριάκος Συμιριώτης
Κυριάκος Συμιριώτης

Στο βάθρο τον ακολούθησε ο Κυριάκος Συμιριώτης (2 ώρες 29:20), επίσης της Volkswagen Running Team, ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Ιλίρ Κελέζι από την Αλβανία (2 ώρες 35:11).

Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη
12ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος / Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη / Φωτογραφία: Kωσταντίνος Τσακαλίδης

Στο Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη με χρόνο 2 ώρες 45:02, αφήνοντας πίσω της τη Μαρία Βράιτς από την Κροατία (2 ώρες 50:53), που τερμάτισε στο βάθρο για άλλη μια χρονιά (ήταν επίσης 2η πέρσι και 3η πρόπερσι), ενώ την τριάδα έκλεισε η Στεφανία Λεοντιάδου (2 ώρες 56:40).

Μαρία Βράιτς
Μαρία Βράιτς
Στεφανία Λεοντιάδου
Στεφανία Λεοντιάδου

Μιχάλης Παρμάκης (1ος στο Μαραθώνιο ανδρών): «Επί 30 χιλιόμετρα είχαμε πάρα πολύ ήλιο, αλλά μόλις είδα τον Λευκό Πύργο μου έφυγε όλη η κούραση! Είναι μία πολύ όμορφη διοργάνωση, φτιαγμένη με μεράκι και αγάπη. Είχε πολύ κόσμο στο τελευταίο χιλιόμετρο, άκουγα το όνομά μου από τους θεατές και αυτό είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που με έχει αγαπήσει, θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κοζάνη, τον σύλλογό μου τον ΜΕΑΣ Τρίτων, αλλά και να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στον νέο μου χορηγό, την Kosmocar , που με στήριξε αμέσως μόλις με γνώρισε».

Κυριάκος Συμιριώτης (2ος στο Μαραθώνιο ανδρών): «Το ότι κατάφερα να βγάλω μία επίδοση κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ, ήταν κάτι που με αφήνει ικανοποιημένο, με δεδομένο ότι πήρα την απόφαση να τρέξω πριν από τρεις εβδομάδες. Αν δεν υπήρχε ήλιος στο δεύτερο μισό της διαδρομής, θα ήταν ιδανικές οι συνθήκες. Είναι μία από τις αγαπημένες μου διοργανώσεις και ήθελα να την στηρίξω για άλλη μια χρονιά, όπως και αυτή με στηρίζει» .

Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη (1η στο Μαραθώνιο γυναικών): «Τα πήγα πολύ καλά, παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε κόντρα αέρα και αρκετό ήλιο. Συγχαρητήρια στουε διοργανωτές, μας βοήθησαν με ό,τι χρειαζόταν ένας Μαραθωνοδρόμος. Πάντοτε εδώ έρχομαι με θετική ενέργεια και τα πηγαίνω πολύ καλά»!

Στο Μαραθώνιο συμμετείχαν επίσης η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ της κατηγορίας γυναικών, Μαρία Πολύζου και οι Παραολυμπιονίκες Μάκης Καλαράς και Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που κάλυψαν με χειρήλατο αναπηρικό αμαξίδιο την απόσταση Πέλλα – Θεσσαλονίκη.

Μάκης Καλαράς
Μάκης Καλαράς
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης